آموزش كاربردي ورزش-اموزش اسکیت با مدرس و مربی اسکیت09121507825
اموزش اسکیت با مدرس ومربی رسمی فدراسیون اسکیت
WWW.iranskating.com-Iran Roller Skating Federation
هيات اسکيت تهران بزرگ
اسکیت-آموزش اسکیتدانلود کنید.09121507825
سرفصل و سیلابس دروس مربیگری اسکیت 09361091423
اموزش اسکیت 09121507825
اسکیت-اموزش اسکیت09121507825وقوانین اسکیت
اسکیت09121597825-فدراسیون اسکیت- اموزش اسکیت
آموزش تضمینی اسکیت09121507825
اسکیت-اموزش اسکیت-فدراسیون اسکیت-اسکیت نمایشی-اسکیت هاکی-اسکیت سرعت-اسکیت اگرسیو-باشگاه اسکیت09121507825-فروشگاه اسکیت و اسکی و اسنوبرد 09121507825-فدراسیون اسکی واسنوبرد-اسکی-اسنوبرد-پاتیناز-امادگی جسمانی و ایروبیک-دوچرخه سواری-کوه نوردی پرواز اتومبیلرانی وموتورسواریwww.iranskating.com www.skatingiran.com www.skatingiran.ir www.varzesh1.com iran skatining iran skate skatingiran skate iran skate skating
براي افراد ميانسال، مسأله مرگ و زندگي است. يعني اگر ورزش كنند، زندگي سالمي خواهند داشت و اگر ورزش نككند، دچار بيماري و افسردگي خواهند شد. البته ورزش براي جوانان هم لازم است؛ چون آنها هم اگر به ورزش روي آورند، سلامت و نشاط و شادابي و زيبايي خواهند داشت. بنابراين، من براي عموم مردم – از زن و مرد – ورزش متناسب با خودشان را لازم مي دانم.
ورزش، لزوماً به معناي ورزش هاي قهرماني و شركت در مسابقات نيست. بعضي خيال مي كنند كه ورزشكار بودن، يعني اين كه حتماً در مسابقات شركت كنند. اگر مي گوييم زنان ورزش كنند، يعني حتماً بايد در مسابقات شركت كنند؛ نه. ورزش كنند، مثل اين كه غذا مي خورند؛ مثل اين كه كارهاي روزانه شان را انجام مي دهند؛ مثل اين كه درس مي خوانند. ورزش بايد يكي از برنامه هاي حتمي زندگيشان باشد.
در ورزش همگاني هم بايد گام هاي اساسي برداريم. چون اين صحبت ها را جوانان و عموم مردم خواهند شنيد، من واقعاً همه را به ورزش سفارش مي كنم. بنده گاهي صبح ها به ارتفاعات شمال تهران مي روم و از اين كه بعضي وقت ها مي بينم آن جا خلوت است، واقعاً غصه ام مي شود. گاهي اوقات هم اتفاق مي افتد كه جمعه ها وقت شلوغي مي روم و مي بينم كه جمعيت زياد است، خوشحال مي شود. معتقدم كه خداي متعال يك وسيله مفت و مجّاني براي ورزش تهراني ها در اين ارتفاعات البرز قرار داده است؛ ولي اكثراً استفاده نمي كنند. اين ارتفاعات البرز را نه برايش پول داده ايم و نه كاري كرده ايم؛ پس برويم از اين موهبت خدادادي استفاده كنيم. اين ورزش است، اين حركت است؛ تحرك در سطح باز و هواي آزاد. تقريباً همه شهرهاي كشور اين امكانات مجاني را دارند. امكانات، لزوماً تشك كشتي يا ميدان و زمين چمن فوتبال و امثال اين ها نيست – البته آن هم جزو امكانات است و بايد حتماً داشت و اگر نداريم به فكرش باشيم – اما آنچه كه ورزش عمومي و همگاني احتياج دارد، همت ما و و جود فضايي است كه بشود به اين شكل در آن ورزش كرد و اين خوشبختانه كم و بيش در همه جا هست.
كساني را هم كه مسوولان اين مجموعه هاي ورزشي هستند، توصيه مي كنم به اين كه هرچه
مي توانند، براي ورزشكاران امكانات فراهم كنند كه اين كارها انجام گيرد
چند توصيه پيش از خريد دستگاه دودرجا (تردميل)
مطالعاات نشان داده اند كه افراد بيشتر به دنبال خريد تردميل هستند تا ساير لوازم ورزشي ديگر، زيرا اين وسيله براي راه رفتن يا دويدن در حالت طبيعي مناسب است و شما پس از هر جلسه تمرين، توانايي بيشتري پيدا مي كنيد كه مدت زمان بيشتري روي دستگاه راه برويد و از آن استفاده كنيد. بهترين خريد زماني اتفاق مي افتد كه شما بيشترين دانش را درخصوص تردميل باشيد.
وزن:تردميل انتخابي شما مي بايد وزني بيشتر از وزن بدن شما را تحمل نمايد، چرا كه هنگام دويدن و فرود روي دستگاه، ضربه اي كه وارد مي شود از وزن بدن شما بيشتر است.
قدرت و نوع موتور تردميل:نوع موتور تردميل نيز مهم است چرا كه موتور تنها قسمتي است كه بيشترين كار را انجام مي دهد. ميزان قدرت (قوه اسب بخار) مي تواند باعث سردرگمي شود. نكته اي كه بايد در اين زمينه مورد توجه قرار دهيد ميزان انجام كار مداوم است و براي اين منظور موتورهاي 2 تا 3 اسبي را بخريد. تعيين ميزان كار تردميل در محدوده بين كار مداوم و بيشترين ميزان كار قراردارد. دنبال موتورهايي بگرديد كه داراي بيشترين ضمانت باشند كه حداقل آن يكسال است. موتورهايي كه با برق DC كار مي كنند، معمولاً بي صداتر هستند.
ثبات و پايداري تردميل و حركت نرم:تردميل ها را درحالي كه كفش و لباس ورزشي خود را پوشيده ايد امتحان كنيد. حركت پرافت و خيز و نامنظم تردميل قابل قبول نيست. دستگيره ها بايد از استحكام كافي برخوردار باشند تا شما بتوانيد به راحتي از آن استفاده كنيد و آن ها را به راحتي بگيريد طوري كه مانع از حركت دست هاي شما نشوند. تسمه يا صفحه تردميل بايد به اندازه كافي پهن و طولاني باشد تا بتوانيد به راحتي بر روي آن گام برداريد.
تعيين اهداف در رسيدن به تناسب اندام با دستگاه دودرجا:يكي از اقدامات مهم در اجراي برنامه طولاني مدت تناسب اندام، تعيين اهداف آن است. آيا هدف شما از ورزش با دستگاه دو ثابت، كم كردم وزن بدن است؟ يا بدنسازي و قوي كردن عضلات، رفع تنش ها و اضطراب ها و يا آماده شدن براي برنامه مسابقات است؟ تعيين برنامه ورزشي موفق بستگي به هدف شما از ورزش دارد.
در زير بعضي از اهداف عمومي تمرين ذكر گرديده است:
كاهش وزن
بدنسازي و تناسب اندام
بالا بردن انرژي بدن
بهبود فعاليت ورزشي
بهبود مقاومت بدن و قدرت قلب و عروق
حفظ وزن بدن
تقويت عضلات پا
تصحيح برنامه خواب
كاهش استرس
در صورت امكان سعي كنيد كه اهداف ورزشي خود را تعريف و آن را مكتوب كنيد، هرچه بيشتر دقت داشته باشيد به همان نسبت پيشرفت خود را آسان تر تعقيب خواهيد كرد. اگر هدف شما بلند مدت است آن را به اهداف ماهيانه و هفتگي تقسيم كنيد. عموماً در اهداف بلند مدت كمي انگيزه را از دست خواهيد داد، اما اهداف كوتاه مدت به آساني قابل دسترسي مي باشد، با انجام برنامه هاي مختلف و ثبت آن ها ميزان پيشرفت خود را تحت نظر داشته باشيد.
مي توانيد فاصله و كالري مصرفي يا زمان را كنترل كنيد. زمان مهم ترين و مفيدترين عامل آزمايش مي باشد.
ورزش هاي مناسب كودكان را بشناسيم
يكي از سئوالاتي كه همواره ذهن والدين را در رابطه با فرزندانشان درگير مي نمايد، اين است كه كودكان از چه سني و چه ورزش هايي انجام دهند تا بهترين نتيجه را در سلامت جسمي و روحي كسب نمايند.
بسياري از پدر و مادرها و مربيان ورزشي پاسخ اين سئوال را نمي دانند، در نتيجه به سوي ورزش هايي سوق داده مي شوند كه به جاي سلامت و شادابي و حتي ورود به يك مسير قهرماني پايدار، دچار آسيب ديدگي جسمي، روحي و خروج زود هنگام از چرخه ورزشي مي شوند.
در اين مقاله تلاش شده است تا با نگاهي گذرا به موضوع فوق الذكر و بيان اطلاعات كاربردي، آگاهي حداقلي در اين رابطه ارايه گردد.
هدف از ورزش در كودكان اولين سوال كه بايد به آن پاسخ روشني داد، اين است كه در واقع ما به دنبال چه سود و نتيجه اي از حضور فرزندانمان در كلاس هاي ورزشي هستيم؟
دو نوع رويكرد در پاسخ به اين سوال وجود دارد، كه هر يك راه متفاوتي را در بحث هاي آتي برايمان ايجاد مي كند. رويكرد اول اين است كه بسياري از والدين، فرزندانشان را به كلاس هاي ورزشي مي برند تا يك فرزند سالم از لحاظ فيزيكي و فيزيولوژيكي داشته باشند و آن ها از رشد مناسبي برخوردار شوند تا در آينده يك بزرگسال سالم باشند.
رويكرد دوم اين است كه برخي از والدين مي خواهند فرزندانشان در يك رشته خاص قهرمان باشند در اين صورت بايد به ورزش هايي بپردازند كه نتيجه آن دوره عمر قهرماني حداكثري، رسيدن به بيشترين كارائي در طي فعاليت ورزشي و كمترين آسيب ديدگي باشد.
به منظور دستيابي به دو هدف فوق الذكر بايد به اين نكات توجه داشته باشيم:
۱-فرزندان با توجه به فيزيك بدني متفاوت با هم فرق مي كنند، به طور مثال يك پسر 13 ساله ممكن است كاملاً عضلاني و قد بلند باشد درحاليكه پسري با همين سن ممكن است كم عضله و قد كوتاه باشد درنتيجه شرايط پرداختن به ورزش ها بايد براساس سن استخواني و بيولوژيكي طبقه بندي گردند و نه لزوماً سن تقويمي.
۲-كودكان و نوجوانان، بزرگسالان كوچك يا مينياتوري نيستند لذا بايد تمرينات كاملاً متفاوتي را براي آن ها در نظر گرفت.
۳-مهمترين و كليدي ترين موضوع در اين بحث اين است كه تمرينات اختصاصي زود هنگام يك ورزش خاص، سبب آسيب رساندن به كودك و ضعف در رقابت هاي آتي ورزشي مي شود.
تمرينات اختصاصي سنگين زير 14 سال ممكن است در كوتاه مدت باعث افزايش كارائي ورزشي كودك شود ليكن طول عمر قهرماني را كاهي مي دهد و از موفقيت هاي آتي جلوگيري مي نمايد.
در يك مقايسه ميان ورزش هاي اختصاصي زودهنگام و برنامه هاي همه جانبه نگر ورزشي كه در ادامه به آن اشاره مي شود، مزيت هاي همه جانبه را خواهيم يافت.
برنامه همه جانبه نگر ورزشيو اما برنامه همه جانبه نگر ورزشي چيست و در هر سني به چه موضوعاتي مي پردازد؟
اين موضوعي است كه در ادامه به آن پرداخته و با تقسيم بندي هاي متفاوت سني نحوه تمرينات بيان شده است.
موضوعات و اهدافي كه در هر قسمتي بايد آموزش داد:
الف) 7 سالگي يا كمتر:
۱-كودكان را با ورزش هاي پايه، بدون فشار آوردن آشنا سازيد.
۲-حجم تمرينات كم باشد.
۳-تمرينات سبك مقاوم سازي را شروع كنيد.
ب) 10 – 8 سالگي:
۱-تمرينات را ساده نگه داريد.
۲-به آهستگي بار تمرينات را زياد كنيد.
۳-به آهستگي تعداد تمرينات را در هر مرحله زياد كنيد.
۴-به دقت تحول نسبت به فشار تمرينات را مدنظر داشته باشيد.
ج) 13 – 11 سال:
۱-تمام تكنيك هاي پايه را آموزش دهيد.
۲-به روند افزايش تمرينات ادامه دهيد.
۳-كودك را با تمرينات پيشرفته آشنا سازيد، البته بدون فشار و با تاكيد بر يادگيري.
د) 15 – 14 سالگي:
بچه را با تمرينات بزرگسالان آشنا سازيد و پس از اين كه تمام پيش زمينه هاي قبلي آماده شد، تمرينات پرفشار اختصاصي را آغاز نماييد.
مهارت هايي كه بايد در سنين مختلف آموزش داد
الف: دوره آغازين (10 – 6 سال):
۱-تاكيد بر آموزش مهارت ها و تمرين هايي كه شامل دويدن، پريدن، حفظ تعادل و پرتاب كردن اجسام مي باشد.
۲-دست يابي به انعطاف، هماهنگي و تعادل
۳-طراحي محيط مناسب ورزش هايي كه به كودكان فرصت بيشترين مشاركت با تحرك را بدهد.
۴-ساده سازي قوانين بازي براي بچه ها.
۵-مهم ترين موضوع در اين سنين حصول اطمينان از اين مطلب است كه ورزش بايد به عنوان تفريح و سرگرمي باشد و نه شركت در يك رقابت جدي.
ب: دوره ايجاد يك ورزشكار( 14 – 11 سال):
۱-طراحي تمريناتي كه آمادگي جسماني را تقويت كند.
۲-تشويق به شركت در ورزش هاي اختصاصي
۳-تاكيد بر تقويت عضلات
۴-توسعه ورزش هاي هوازي و آشناسازي كودك با حد متوسط ورزش هاي بي هوازي.
۵-جلوگيري از رقابت هايي كه استرس زيادي ايجاد مي كند و آشناسازي كودك با رقابت هايي كه بشتر جنبه تفريحي دارد و در هنگان اين تفريح مهارت هاي تكنيكي هم بهبود
مي يابد.
ج: 18 – 15 سال (دوره تخصصي):
۱-بر تمرين ورزش هاي اختصاصي تاكيد شود.
۲-ظرفيت هاي هوازي و بي هوازي هر دو تقويت شوند.
۳-مهارت هاي تصميم گيري در مسابقه رشد يابد.
۴-تمرينات صورت گيرد.
۵-تعداد مسابقاتي كه فرد آن شركت مي كند افزايش يابد.
بنا بر يك تقسيم بندي كلي در سنين 4 تا 7 سال، ورزش خاصي توصيه نمي شود و تنها بازي كردن توصيه مي شود.
در سنين 12 تا 13 سال شركت در مسابقات رسمي تر اما نه براي برد و باخت بلكه براي افزايش مهارت هاي فيزيكي توصيه مي گردد.
در سنين 14 تا 16 سال شركت در مسابقات بدون فشار براي دستيابي به بهترين عملكرد توصيه مي شود.
و در سنين 17 تا 19 سال امكان شركت در مسابقات ملي و بين المللي وجود دارد.
توصيه هاي خاص در مورد ورزش هاي خاص
در پايان اين مقاله و با توجه به موارد فوق الذكر، اين مسأله بيان مي شود كه در هر مقطع سني به چه ورزش هايي (با نام ورزش) بايد پرداخت و به چه ورزش هايي نبايد پرداخت:
الف) ورزش هاي مناسب براي 7 تا 10 سالگي:
۱-دوچرخه سواري 2- تنيس 3- تنيس روي ميز 4- شنا 5- ژيمناستيك 6- ووشو (بخش تالو) 7- دويدن
ب) فوتبال، بسكتبال، واليبال،كشتي و ورزش هاي رزمي
در مقطع سني زير 10 سال توصيه نمي شود، البته تنها استثناء در اين بخش تالو ( اجراي
فرم هاي نمايشي) رشته ووشو مي باشد.
جالب است بدانيد بيش از 2000 سال است كه در كشور چين كه مادر ووشو مي باشد، اين رشته در بخش نمايشي كه تمام فاكتورهاي مربوط به سنين كودكان 7 تا 10 سال را تقويت
مي كند، كار مي شود و بعد از 15 سالگي اجازه شركت كودكان در بخ مبارزه را مي دهند.
نكته اي كه به صورت تجربي ساليان باعث سلامت مردم اين كشور پهناور شده است.
ج) وزنه برداري به واسطه نوع تمرينات، در سنين زير 13 سال توصيه نمي گردد.
در نهايت بايد به يادداشت در صورتيكه موارد مرتبط با هر مقطع سني مورد توجه قرار گيرد، قطعاً فرزندانمان سالم و ورزشكاراني موفق در آينده خواهند بود.
ورزش و آرامش دروني
●ورزش از چند طریق باعث ایجاد آرامش در انسان میگردد:
الف) از طریق تخلیه انرژیهای درونی. انسان در ارتباط با محیط بصورت دائمی دارای تبادلات انرژی میباشد. یعنی از راه خوردن مواد غذائی و مایعات، خواب و... انرژی دریافت نموده و از طرف دیگر این انرژیهای دریافتی را مصرف و تخلیه مینماید. اگر این انرژیها در درون انسان متراكم شده و راه تخلیه خود را به صورت صحیح نیابند، ممكن است خود را به شكلهای گوناگون مثل انفجارات روانی، ناآرامیهای فردی و اجتماعی هیجانات كنترل نشده و همچنین اضطراب و ناآرامی نشان دهند.
ورزش كردن باعث میگردد كه این انرژیهای متراكم درونی انسان كه در زمان قدیم صرف كار و رفت و آمد و... میشد، در مسیری سالم و سازنده مصرف و تخلیه شود و تعادل درونی بین انرژیهای دریافتی و پرداختی برقرار و در نتیجه آرامش روانی بر وجود وی حاكم گردد. درنظر گرفتن این مسئله بخصوص درنوجوانان و جوانان كه دارای انرژی و جنب و جوش فراوانی میباشند بسیار مهم است. خود شما هم شاید حالت آرامش روانی توام بانشاطی را كه پس از یك ورزش كردن متعادل به انسان دست میدهد، تجربه كرده باشید و شاید یكی از علل این مطلب كه گفته میشود بیماریهای روانی بخصوص اضطراب وافسردگی در زمانهای قدیم كمتر از امروز بوده است، این بوده كه افراد آن روزگار دارای تحرك و فعالیتبدنی فراوان بودهاند و فرصتی برای ابتلاء به اضطراب و افسردگی نداشتهاند! امروزه كار درمانی یكی از شیوههای درمان بیماران روانی است، چرا كه كار كردن هم به مثابه نوعی ورزش كردن است كه موجب تخلیه انرژیهای درونی و بسیاری آثار مفید دیگر میشود.
ب) از راه ایجاد نشاط روحی. یكی از آثاری كه همه ورزشكاران درسخنان خود به آن اشاره میكنند، نشاطی است كه از طریق ورزش كردن نصیب انسان میشود. پرواضح است كه نشاط را با اضطراب و غم و اندوه و افسردگی سرسازگاری نبوده و آنها را از میان برخواهد داشت.
ج) گزارشاتی مبنی برتاثیر ورزش بر افزایش آزاد كردن آندروفینها در بدن وجود دارد. آندروفینها از مخدرهای درونی بدن انسان هستند كه دارای اثرات ضد درد آرامبخشی (Sedation) میباشند. نیز این مواد با اثرات خواب آوری خود در آرامش بخشی به افراد كمك میكنند.
د) از راه تغییر وضعیت بدن. بطور كلی حالت جسمی و وضعیتهای مختلفی كه جسم و بدن و حالات صورت انسان به خود میگیرد، هم نشانگری از حالات روانی او میباشد و هم براین حالات روانی دارای تاثیر بوده و زمینه تغییر آنها را فراهم میكند. شاید یكی از علل اینكه در روایات فرمودهاند هرگاه دچار غضب شدید، برخاسته و وضو بگیرید، همین مطلب باشد. تغییر با اضطراب بیان شده است. برای مثال گفته شده چارلز دیكنز هر وقت دچار ناكامی و اضطراب میشده، در خیابانها به قدم زدن میپرداخته است. ورزش كردن میتواند بعنوان یكی از راههای خوب و مفید تغییر وضعیتبدن و دور شدن از محیط و اندیشه اضطرابزا مطرح باشد.
ه) و بالاخره از راه تقویت حس اعتماد به نفس و احساس عزت نفس.
امروزه هر چه بیشتر میگذرد نسبتبه آثار جسمی و روانی ورزش توجه بیشتری نشان داده شده، آثار مفید ورزش بیشتر كشف میشود. برای مثال «در مطالعه اخیری كه در ژورنال اپیدمی شناسی آمریكا (American gournal to Epidemiology) به چاپ رسیده نشان داده شده كه افزایش مشاركت در برنامههای ورزشی، تمرینات بدنی و فعالیتهای جسمانی به شدت باكاهش علائم افسردگی (احساس اینكه زندگی بی ارزش است و یا برخورداری از یك روحیه ضعیف)، بی قراری و اضطراب (تنش و بی قراری بدن) و احساس كسالت (بی خوابی، احساس فرسودگی) همراه است».
كفش مناسب ورزش
براي انجام هرگونه فعاليت ورزشي لازم است كفش مناسب تهيه كنيد. يك كفش مناسب مي تواند جلوي بروز بسياري حوادث، جراحات و دردها را بگيرد.
نوع ورزش، مهم ترين و درعين حال واضح ترين معيار براي خريد كفش ورزشي است. بايد به اين موضوع توجه داشت كه كفشي كه براي تنيس انتخاب مي كنند، مناسب دويدن نيست و برعكس.
گاه ديده شده افراد همانند كفشي را كه براي راه رفتن عادي به پا مي كنند هنگام ورزش و كوهنوردي نيز استفاده مي كنند اما وضعيت حركات انگشت ها براي انجام حركات در شرايط مختلف متفاوت است بنابراين استفاده از كفش هاي مخصوص براي كارهاي متفاوت ضروري است.
وقتي مي خواهيد يك كفش ورزشي بخريد، به كيفيت اهميت بالايي بدهيد. اگرشما يك ورزشكار هستيد و مدام از كفش هايتان استفاده مي كنيد بهتر است كفشي با كيفيت بالا و جنس خوب تهيه كنيد. شايد قيمت كفش هاي خوب كمي بالا باشد اما در سلامت نگاه داشتن شما دخيل است. از سوي ديگر توجه داشته باشيد. كه كفش هاي ورزشي را هرچند يك بار عوض كرد چون صدمه ديدن نوك آن يا ساييده شدن پاشنه آن مي تواند سبب بروز دردهايي در پا و كمر شود.
كفش ورزشي نبايد خيلي گشاد يا خيلي تنگ باشد.ايده آل ترين وضعيت زمان است كه پشت پاي شما با كفش به اندازه قطر يك انگشت فاصله داشته باشد و در آن راحت باشيد.
پا قلب دوم بدن انسان است
اين جمله را بارها شنيده ايم كه " پا قلب دوم بدن انسان است" براي سالم ماندن پا مهم ترين نكته استفاده از كفش مناسب و مخصوص هر فعاليت است، چرا كه هر فعاليتي نيروهاي مختلفي به پا وارد مي آورد كه اگر اين نيروها به وسيله كفش مخصوص به خوبي مهار نشود، آسيب هاي بسياري متوجه پا و ساير اعضاي بدن مي شود.فشارهاي ناشي از كفش ورزشي نامناسب حين انجام فعاليت هاي ورزشي چند برابر مي شود، درحالي كه يك كفش ورزشي مناسب مي تواند فشار وارد بر زانو و لگن را تعادل بخشد. اما در فعاليت هاي ورزشي به غير از بحث مراقبت از پاها به وسيله انتخاب كفش درست مسأله مهم تري نيز وجود دارد و آن افزايش توانايي ها و قابليت ها است كه كفش مناسب مي تواند عامل مهمي در اين خصوص باشد. معمولاً ورزشكاران حرفه اي كفش هاي خود را به صورت سفارش به شركت هاي بزرگ و معتبر توليدكننده تهيه مي كنند. به اين صورت كه اين شركت ها ابتدا، قالب پاهاي آن ورزشكار را تهيه نموده و سپس براساس اندازه، فرم و شكل پاي شخص، كفش مخصوص آن ورزشكار را مي سازند.
مشخصات كفش ورزشي خوب
كفش هاي ورزش با اندازه مناسب بخش ضروري انجام هز تمرين ورزشي است. اما يافتن كفش مناسب مي تواند يكچالش باشد. متخصصان معتقدند استفاده از
كفش هاي غيراستاندارد حتي براعصاب و روان و راندمان كار انسان نيز اثر نامطلوبي مي گذارد. از مهم ترين اعضايي كه ارتباط مستقيم با پا دارد، كمر و ستون فقرات است كه بيش ترين آسيب را از كفش غيراستاندارد مي بيند. همچنين استفاده از اين قبيل كفش ها موجب اختلال در راه رفتن و تعادل مي شود. در هنگام ورزش كردن نيز استفاده از كفش مخصوص هر رشته ورزشي اهميت فوق العاده اي دارد چرا كه هر ورزش شامل فعاليت ها، تحركت و شرايط خاص خود است و لازم است از كفش مخصوص آن رشته استفاده شود.
كفش ورزشي بايد وزن مناسب داشته باشد.
كفش ورزشي بايد نرم و انعطاف پذير باشد.
كفش ورزشي بايد جفت و جزم با باشد.
كفش مناسب براي هر ورزش بايد هنگام حركت و مقل و انتقال فشارها و نيروهاي وارد به پا را، تعديل كند.
كفش سفت و غير قابل انعطاف فشار زيادي به تاندون هاي پا وارد مي كند.
كفش ورزشي بايد قابليت تبادل دما و جريان هوا را داشته باشد.
كفش بايد كاملاً راحت باشد و به اندازه اي بزرگ باشد تا تمام انگش ها بتواند در آن صاف قرار گيرند و به راحتي حركت كنند.
اطمينان حاصل كنيد كه وقتي بندهاي كفش را مي بنديد، پنجه هاي پايتان به آساني حركت مي كنند و پاشنه پاهايتان هنگام راه رفتن نمي لغزند.
وقتي مي خواهيد كفش را امتحان كنيد، بندهاي آن را محكم ببنديد، مانند آنكه مي خواهيد فعاليت ورزشي را آغاز كنيد.
اگر به طور مرتب يك تمرين ورزشي را انجام مي دهيد، كفشي بخريد كه خاص ورزشي باشد كه آن را انجام مي دهيد.
چند قدمي در مغازه راه برويد يا بدويد تا مطمئن شويد كفش ها راحت هستند. كفش ورزشي را نبايد به زور پا كرد.
هنگام ورزش حتي تمرينات سبك، پوشيدن كفش ورزشي الزامي است.
در هنگام خريد كفش ورزشي به شكل كفش، رنگ و قيمت آن كاري نداشته باشيد. پيش از اعمال هر گونه سليقه اي به فروشنده بگوييد كه براي چه نوع ورزشي چه كفشي مي خواهيد و از ميان گزينه هاي پيشنهادي گزينه مورد علاقه تان را انتخاب كنيد.
كفش هاي مارك دار و گران الزاماً كفش هاي راحتي نيستند.
هميشه هنگام خريد كفش جديد، كفش ورزشي قديمي خود را نيز همراه ببريد چون مشاهده نقاط ساييده شده يا خراب كفش قديمي مي تواند به فروشنده در شناخت وضعيت پاي شما كمك كند و كفش مناسب تري بخريد. پس تنها در پي مد نباشيد.
كفش ها را با همان جورابي امتحان كنيد كه عادت داريد در ضمن تمرين بپوشيد.
به علت آن كه پاها در حين فعاليت ورم مي كنند، هميشه كفش را در بعد از ظهر يا پس از فعاليت امتحان كنيد.
رابطه تغذيه، ورزش و كاهش وزن
چه مقدار کالری روزانه باید مصرف کنیم تا چاق نشویم؟
این سوال یک فرمول خیلی ساده دارد؛
۱-وزنتان را به پوند (هر پوند= ۴۵۳ گرم) در ۲/۲ تقسیم کنید.
۲- آنرا در ۲۴ ضرب کنید. (این مقدار کالری است که برای زنده ماندن باید استفاده کنید)
۳-با ضرب عددی که در شماره ۲ به دست آورده اید در ۱/۶ می توانید میزان کالری فعالیت خود را به دست آورید. این آن مقدار کالری است که باید روزانه مصرف کنید و چاق هم نخواهید شد. برای کاهش وزن، باید میزان کالری هایی که می سوزانید از مقدار کالری هایی که مصرف می کنید کمتر باشد، حال چه با ورزش کردن باشد چه با کمتر خوردن.
نکته ۲ - ساده ترین راه برای پایین آوردن کلسترول:
۱- انگور بخورید. پوست انگور حاوی ترکیبی است که به پایین آوردن کلسترول کمک می کند.
۲-سیر بخورید. سیر ماده ای است که به طرز نیرومندی کلسترول را پایین می آورد. همچنین به پایین آوردن فشارخون نیز کمک می کند.
۳- در روز دو عدد هویج بخورید. همین به تنهایی کلسترول شما را ۱۰ تا ۲۰ درصد پایین خواهد آورد.
۴- حداقل سه بار در هفته پیاده روی ۳۰ دقیقه ای داشته باشید.
نکته ۳ - ۶ راز لاغری:
همه انسانها در طول زندگی خود یک رژیم غذایی را امتحان می کنند و تقریباً همه آنها در آن شکست می خورند. در دنیای واقعی، برای همه ما دشوار است که به یک رژیم غذایی پایبند بمانیم. آنها که از طریق رژیم غذایی وزن کم میکنند، بعد از مدتی بیشتر از آن وزن از دست رفته را اضافه می کنند. بهترین راه برای دستیابی به کاهش و کنترل وزن ایجاد تغییرات کوچکی در شیوه زندگی تان است.
در زیر به چند راه عالی اشاره می کنیم که به شما کمک میکند بدون هیچگونه رنج و عذاب وزن کم کنید.
۱- از خوردن صبحانه غفلت نکنید.
تحقیقات ثابت کرده است که افرادیکه صبحانه می خورند، بیشترین موفقیت را در کنترل وزن خود دارند. خوردن صبحانه قند خون شما را تثبیت کرده، چربی سوزی شما را تقویت کرده و اشتهایتان را سرکوب می کند.
۲-کمی طعم به زندگیتان بدهید.
خردل و فلفل قرمز را به برنامه غذاییتان اضافه کنید. همچنین سیر و پیاز را. این موادغذایی حس چشایی شما را ارضاء کرده و باعث می شود کمتر غذا بخورید. و بالاتر از همه اینها، این موادغذایی ۴۵ تا ۷۵ کالری از کالری های مصرفیتان را پس از هر غذا می سوزاند.
۳- اشتهایتان را از بین ببرید.
۳۰ دقیقه قبل از غذا، یک خوراک مختصر، سبک و کم کالری بخورید (یک برش طالبی، یک هویج، یک پرتقال، یک گلابی، یک تکه نان گندم کامل و …). ۲۰ دقیقه طول می کشد تا مغزتان از معده تان پیامی دریافت کند. زمانیکه برای خوردن غذا می نشینید، مغر شما این پیام را دریافت کرده است که دیگر گرسنه نیستید. و با این روش خیلی کمتر غذا خواهید خورد.
۴-به موسیقی مناسب گوش کنید.
قبل از اینکه برای خوردن غذا پشت میز بنشینید، موسیقی آرامبخش را روشن کنید. تحقیقات ثابت می کند که با گوش دادن به موسیقی ملایم شما خیلی آرامتر غذا خواهید خورد. کمتر هم غذا خواهید خورد.
۵- بلافاصله بعد از خوردن غذا دندانهایتان را مسواک کنید.
مسواک زدن دندانها بعد از خوردن غذا، اشتهایتان را فروخواهد نشاند. چرا؟ به خاطر اینکه خمیردندان نعنایی حس چشایی شما را ارضاء کرده و تمایل کمتری به غذا و تنقلات بیشتر پیدا خواهید کرد.
۶- خواب کافی داشته باشید.
خیلی از آدم ها از روی گرسنگی غذا نمی خورند، بلکه از روی خستگی به سمت غذا روی می آورند. پس به جای اینکه ۱۵ دقیقه برای خوردن یک کاسه بستنی وقت بگذارید آن ۱۵ دقیقه را صرف یک استراحت کوتاه کنید. همچنین اطمینان یابید که ۷ الی ۸ ساعت خواب شب را به طور کامل داشته باشید.
نکته ۴ -حرکات کششی:
اگر تصور می کنید که حرکات کششی بهترین راه برای شروع تمریناتتان است، کاملاً در اشتباهید. انجام حرکات کششی روی عضلات سرد ممکن است منجر به آسیب دیدگی شود. مهم نیست که چه ورزشی می خواهید انجام دهید، بهتر است قبل از شروع ابتدا بدنتان را گرم کنید و بعد حرکات کششی را انجام دهید. بهترین روش برای گرم کردن نوع سبکی از همان ورزشی است که می خواهید انجام دهید. مثلاً اگر میخواهید پیاده روی کنید، ورزشتان را با ۵-۳ دقیقه پیاده روی کند شروع کنید. تمرینات کششی ملایم را نیز بعد از تمریناتتان انجام دهید نه قبل از آن.
نکته ۵ - برای متناسب شدن اندامتان هیچوقت دیر نیست.
اگر سنتان بالای ۵۰ سال باشد دلیل بر این نیست که نمی توانید ورزش کنید، حتی اگر هیچوقت در طول عمرتان ورزش نکرده باشید. باوجود سالهای سال زندگی یکجانشینی، هنوز هم می توانید به ورزش و تناسب اندام روی بیاورید. در یک تحقیق مشخص شد افرادیکه در زندگی گذشته خود ندرتاً ورزش می کرده اند، به همان اندازه کسانیکه ۱۰ سال به طور منظم ورزش می کرده اند، می توانند به تناسب اندام دست یابند.
نکته ۶ - چرا با بالا رفتن سن کاهش وزن دشوارتر می شود؟
تغییراتی که با بالا رفتن سن در متابولیسم، ساخت بدن، نیازهای غذایی، و میزان فعالیت بدن ایجاد می شود، کاهش وزن را کمی دشوارتر می کند. با بالا رفتن سن، متابولیسم بدن کندتر می شود و بدن کالری کمتری می سوزاند. اما، دلیل دیگر این سوزاندن کمتر کالری، این است که میزان فعالیت ما نیز کاهش می یابد. فعالیت جسمانی و ورزش بدون شک بهترین راه برای مقابله با کند شدن متابولیسم بدن میباشد.
نکته ۷ - چه مقدار باید ورزش کنیم تا بدن به چربی سوزی برسد؟
گرچه ۱۵ دقیقه ورزش کمی چربی می سوزاند، به طور کل ۳۰ دقیقه طول می کشد تا بدن به سراع ذخیره چربی های بدن برود. اگر قصد دارید وزنتان را پایین بیاورید، باید ۳۰ دقیقه تمرین با شدت متوسط مثل پیاده روی، را سه روز در هفته در برنامه خود قرار دهید.
نکته ۸ - بهترین ورزش برای کاهش وزن کدام است، پیاده روی یا دو؟
یک مایل پیاده روی به همان اندازه یک مایل دویدن کالری می سوزاند. بعلاوه، پیاده روی فواید خاصی برای کاهش وزن دارد. نیمی از سوخت بدن در حین پیاده روی از چربی ها تامین می شود. اما طی دویدن، کمتر از یک سوم کالری های سوخته شده از چربی ها تامین می شود.
نکته ۹ - بیشترین منبع چربی برای خانم ها کدام است؟
برخلاف آنچه که تصور می کنید، چربی های بدن شما به خاطر خوردن گوشت یا شیرینی جات نیست. مقصر اصلی همان سس سالادتان است که %۹ از چربی مصرفی شما را تشکیل می دهد. به جای سس سعی کنید از آبلیمو، فلفل و کمی نمک برای چاشنی سالاد استفاده کنید.
نکته ۱۰ - سیریال: شکل هم اهمیت دارد.
فیبر موجود در پوست گندم سالیان سال است که دفاع مکمی در مقابل سرطان به ویژه سرطان روده بزرگ به حساب می آید. تحقیقات جدید نشان می دهد که در سیریال های صبحانه، شکل اهمیت بسیار زیادی دارد. بااینکه پوست گندم برای مقابله با سرطان روده آلت دفاعی خوبی است، این تحقیق دریافته است که پوست گندم گرم شده و فراورده ای تاثیر بیشتری دارد. پوست گندمی که برای مصارف تجاری به شکل نوارهای کوتاه و ترد درآمده است در جلوگیری از سرطان روده کارآمدتر است.
نکته ۱۱ - سایز میانتنه تان را کم کنید.
خانم هایی که ورزش می کنند کمتر از خانم هایی که ورزش نمی کنند دچار چربی شکم می شوند. یک تحقیق جدید نشان داد که خانم هایی که ۵ روز در هفته به مدت ۳۰ دقیقه ورزش کرده اند، ۱۷ درصد کمتر از خانم هایی که ورزش نکردند دچار چربی شکم شده اند. بهترین ورزش هم همانطور که قبلاً ذکر شد پیاده روی است.
نکته ۱۲ - آیا عادت دارید شب ها غذا بخورید؟
شما می توانید هر وقت که میل داشتید غذا بخورید. اکثر خانم ها تصور می کنند که اگر شامشان را درهنگام بخورند مستقیماً در بدنشان تبدیل به چربی خواهد شد. طبق یک تحقیق جدید، هیچ جای نگرانی نیست. محققان دریافته اند، خانم هایی که بیش از %۵۲ از کالری های مصرفیشان را بعد از ساعت ۵ عصر مصرف می کنند، درمقایسه با افرادیکه بیشتر کالری های مصرفیشان را در طول روز مصرف می کنند، چربی بیشتری به دست نمی آورند. مهم مقدار کالری هایی است که در روز مصرف میکنید نه ساعت مصرف آن.
نکته ۱۳ - آب بخورید و وزن کم کنید.
خیلی از افراد نمی دانند که آب راه بسیار خوبی برای از بین بردن اشتهاست. افراد زیادی تشنگی را با گرسنگی اشتباه می گیرند و درنتیجه پرخوری می کنند. دفعه بعد که خواستید به خوردن تنقلات روی بیاورید، به جای آن یک لیوان بزرگ آب بنوشید. اگر هنوز گرسنه تان بود، احتمالاً یک خوراک مختصر می تواند گرسنگیتان را تا وعده غذای بعد از بین ببرد.
نکته ۱۴ - مصرف آجیل و قلبی سالم.
اکثر ما خوب می دانیم که آجیل حاوی میزان زیادی چربی است. از اینرو آنهایی که خیلی نگران وزنشان هستند، از خوردن آن خودداری می کنند. اما آیا می دانستید که چربی موجود در آجیل از جمله چربی های غیراشباع بسیار سالم است؟ تحقیقی جدید نشان می دهد که افرادیکه بیشترین میزان آجیل را می خورند، کمترین احتمال ابتلا به بیماری های قلبی را دارد.
نکته ۱۵ - از خوردن چیپس اجتناب کنید.
چیپس ها هم مثل همان چیپس های سیب زمینی هستند شاید بدتر هم باشند. هر ۳۰ گرم از این چیپس ها چیزی درحدود ۱۵۰ کالری دارد که تقریباً ۱۰ گرم آن چربی است.
نکته ۱۶ - خمیر بادام زمینی و موز؟
درست است. خمیر بادام زمینی و ساندویچ موز که با نان گندم کامل درست شده باشد، برای سلامت قلب شما بسیار مفید است. بادام زمینی، موز و گندم حاوی میزان زیادی ویتامین B6 می باشند. طبق تحقیقات جدید، افرادیکه بالاترین میزان ویتامین B6 را دارا هستند، کمتر در معرض ابتلا به بیماری های قلبی قرار دارند. منابع خوب دیگر برای این ویتامین عبارت است از: سینه مرغ و سیب زمینی پخته.
نکته ۱۷ - بهترین راه برای کسب آنتی اکسیدان های ضد پیری
آب انگور بنوشید. آنتی اکسیدان موجود در یک لیوان آب انگور معادل آنتی اکسیدان موجود در ۱۲ موز، ۱۱ هلو، و ۴۱ فنجان کاهو می باشد.
ترجمه و تاليف: ليلا زكي زاده
كارشناس مسؤول همايش هاي عمومي دفتر توسعه همگاني
نقش ورزش در تعاملات بين المللي و تجلي فرهنگي
ورزش فعاليتي براي همكاري و تعامل بينالمللي است و يافتن پايگاه در جامعه بينالمللي با موفقيت در رويدادهاي ورزشي گره خورده است.
نقش اوليه ورزش در روابط بينالملل، نقش يك ديپلماسي عمومي است. يعني اينكه، ورزش به بيان دقيق منافع ملي ثانويه (نظير قابليت رويت، تجلي ايديولوژي، رشد جايگاه، مشروعيت)، به امتحان كردن پيش قدميها در روابط خارجي، به رشد و بهبود مبادلات تفاهم فرهنگي و به كاهش پتانسيل براي كشمكش عملي از طريق بروز خصومتها در زمينهاي محصور و كنترل شده، كمك ميكند. نقش ورزش در روابط بين الملل و توسعه ملي نشان دهنده معنا و اهميت سياسي ورزش در بسياري از جوامع است. شمارش مدالهاي طلا در المپيكها دقيقاً بدين دليل مهم است كه اين شمارش به سنجش مشروعيت سياسي، به سنجش مدرنيزاسيون يا به سنجش عزم راسخ افراد، تبديل ميشود.
انگيزه نيل به پايگاه مقبول در جامعه بينالمللي و تبديل اين پايگاه به مزيت سياسي، محدود به كشورهاي در حال توسعه نيست. كشورهاي بلوك شرق، منابع هنگفتي براي كسب موفقيت در رقابتهاي بينالمللي صرف نمودهاند. در ايالات متحده آمريكا، موفقيت در ورزشهاي بينالمللي هدف بسيارجدي محسوب ميشود، زيراچهازلحاظ داخلي و چه ازلحاظ خارجي اين موفقيت بعنوان گواه برتري نظامهاي اجتماعي، اقتصادي و سياسي كشور، تفسير ميشود.
نقش منسجم كننده ورزش براي يك ملت، مشابه نقش ساختاري - كاركردي منتسب به ورزش در اجتماعات ميباشد كه درمطالعات كلاسيك Lynds)، (Hollingshead و Stone و مطالعه اخير Wilkerson+Dodder يافت شده است. انسجام براي مقابله با تنوع و تضاد نژادي، قومي، منطقهاي و طبقاتي موجود در داخل يك كشور، دليل عمدهاي است كه سبب ميشود تا ملتها مشاركت در رويدادهاي ورزشي كاملا" آشكار را تشويق و ترغيب نمايند. مطالعه لور در مورد فوتبال در برزيل نشان ميدهد كه چگونه ورزش به يك جمعيت متنوع، عامل مشتركي تحت نام همبستگي ملي ميبخشد. پس ورزش ميتواند نقش مهمي در هويت ملي يا حس ناسيوناليسم ايفا نمايد تا بتوان بطور موقت بر تفاوتها و اختلافات موجود، فايق آمد. حكومتها با آگاهي از نقش متحد كننده ورزش، اغلب رقابتهاي بين المللي را تشويق ميكنند. اگرچه، منتقدان معتقد به ديدگاه تضاد بر اين باورند كه استفاده از ورزش براي تشويق متجانس نمودن مردم جامعه، بيانگر تلاشي است براي كنترل اين مردم از طريق تلقين ارزشهاي حاكم خاصي بر آنها كه نتيجه اين امر، تقليل احتمال چالش عليه صاحبان قدرت ميباشد1989) Klein). مشاركت در ورزش بينالمللي مستلزم مشاركت در شبكهاي از سازمانها ميباشد كه اين سازمانها داراي قلمرو جهاني هستند. قبل از اينكه اين مشاركت بتواند مؤثر واقع شود، بايستي پايگاهي سازماني كه كاركنان آن پرسنلي شايسته و ذيصلاح باشند، توسعه يابد. ورزش مكانيسمي فراهم ميآورد تا سازمانها به يكديگر پيوند خورده و مهارتهاي مديريتي و اداري در ميان مردم بومي توسعه يابد. برخي از كشورهاي آمريكاي لاتين از جمله كوبا، اين كار را انجام دادهاند. نيكاراگويه از بيسبال بعنوان مكانيسمي براي بازسازي نهادهاي داخلي بعد از وقوع انقلاب و براي برپايي مجدد ارتباطات و هماهنگي منطقهاي و درون مملكتي، استفاده نمود. در برخي موارد نظير جمهوري دومينيكن، استفاده از ورزش براي رشد دهي و بهبود بخشي به نيروي انساني يك جمعيت بومي، كمكي بوده است به كاهش وابستگي يك كشور كوچكتر و داراي منابع محدودتر به كشورهاي بزرگتر(1988 Klein1989 ,Frey).
ورزش نوعي تجلي فرهنگي نيز محسوب مي شود. زيرا به ورزش بعنوان زمينه مؤثري براي يادگيري ارزشها و باورهاي مورد قبول و براي كسب ويژگيهاي منش مطلوب، نگريسته ميشود. عليرغم وجود انتقادات مداوم، بخاطر وجود اين باور كه ورزش ارزشهاي مناسبي نظير خود انضباطي، رفتار جوانمردانه و قدرداني كار سخت، رقابت و نيل به هدف را آموزش ميدهد، حمايت اجتماعي بسيار قوي براي مشاركت ورزشي وجود دارد. جامعهپذيري جوانان و بزرگسالان، چه مشاركت كنندگان در ورزش و چه غيرمشاركت كنندگان، از طريق تجلي ورزش در وسايل ارتباط جمعي صورت ميگيرد. وسايل ارتباط جمعي از طريق مديريت تصوير ذهني، دستكاري سمبلها و تفسير ورزشي، به جامعهپذيري ميپردازند. محصول ورزشي تبليغ شده در رسانه كه منعكس كننده ارزشهاي محافظه كارانه، اقتدارطلب و مليت گرايانه ميباشد، به گرمي مورد پذيرش مخاطبان خود قرار ميگيرد؛ اين محصول بر آنها تحميل نميشود. در شكل پيامهاي ارزشي موجود در نمايش ورزش محتواي سياسي ضمني وجود دارد. بعنوان مثال، ونر در مطالعه و شرح مسابقه سوپرباول دريافت كه محتواي ارزشي اين مسابقه بشدت كار سخت، فردگرايي شديد و غرور ملي را تأييد و تصديق ميكند. وسايل ارتباط جمعي به يك معنا، خالقان فرهنگ بوده و به ما اطلاعاتي در مورد آنچه كه مورد قبول است و آنچه كه مورد قبول نيست، ارايه ميدهند. بدينسان، وسايل ارتباط جمعي از طريق نمايش و تفسير رويدادهاي ورزشي، نظم تثبيت شده و وفاق ارزشي را تقويت مينمايند. اين نمايشهاي ورزشي از طريق وسايل ارتباط جمعي ميتوانند بر ايدههاي ما در مورد ورزش، ادراك ما نسبت به جنسيت، نژاد، روابط اجتماعي و رفتار مناسب و مقتضي و بر تبعيت و پيروي ما از ارزشهاي خاص، تأثير گذارند. همچنين در حال حاضر علوم ورزشي در حال پيشرفتي وجود دارد كه هدف اوليه آن بهبود عملكرد است. تأكيد اين علوم بر استراتژيها، بهبود تكنيكي، مداخله تغذيهاي و روانشناختي يا هر تكنيكي براي دستكاري يا مهندسي كردن ورزشكاران براي بهتر نمودن عملكرد آنها ميباشد. اين فرآيند علمي شدن ورزش قهرمانانه ناميده ميشود، اين روندي است كه با اهداف ابزاري ورزش شركتي، هماهنگ و سازگار است.
عواقب و دستاوردهاي تجارتي شدن ورزش در فرهنگ جامعه بسيار مهم ميباشند. اول اينكه، ممكن است تغييراتي در شكل يا قواعد بازي صورت گيرد. بعنوان مثال، در فوتبال تغييراتي صورت گرفته تا فوتبال از جذابيت بيشتري براي تماشاگران داخل استاديوم و بينندگان تلويزيوني برخوردار باشد.
به موازات نهادي شدن ورزش، بخصوص در بالاترين سطوح رقابت آماتور و حرفهاي ورزش منعكس كننده مدل شركتي / كالا ميشود. ورزش بيشتر به كار شبيه است تا به بازي. كانون كنترل از بازيكن / مشاركت كننده به مدير و حضار، تغيير مكان داده است. سرگرمي و تماشايي بودن جايگزين اخلاقيات و نجابت شده است. نمايش، جايگزين ورزش شده است Stone 1995)). امروزه جذب تماشاگران و حمايت مادي رسانههاي جمعي مهمتر از خود فرآيند بازي كردن است، زيرا اكنون ورزش، انگيزه سود و بازار يافته است. اخلاق دنياي تجاري و شركتي راهبر ورزش است نه اصول بازي و تفريح. نبايستي تعجب نمود كه ورزش در سطح بالا به پديدهاي تجارتي، كالايي و تودهاي تبديل شده است.
دوم اينكه، ممكن است جهتگيري يا ارزشهاي مشاركت كنندگان در ورزش از ارزشهاي مبتني بر استكمال نفس و رضايت به ارزشهاي مبتني بر سرگرمي و تفنن و نفع شخصي، تغيير يابد. كاكلي (1990 (Coakley اين پديده را بعنوان تغييري از جهتگيري زيباييشناختي كه تأكيد آن بر زيبايي و لذت تحرك، مهارت، توانايي و فعاليت مادام العمر است به جهتگيري قهرمانانه كه تأكيد آن بر خطر، هيجان، سبك و تعهد كوتاه مدت به پيروزي است، توصيف كرده است.
تجارتي شدن ورزش شديدا" تحت تأثير نقش رسانههاي جمعي، بخصوص تلويزيون، در برنامهريزي محصولات ورزشي و در پولهاي پرداختي به سازمانهاي ورزشي براي اخذ حق پخش اين برنامهها، قرار دارد. نقش رسانههاي جمعي در سالهاي اخير اهميت زيادي داشته است. بعنوان مثال، در سال 1990 سه شبكه تلويزيوني عمده، فقط 787 ساعت برنامههاي زنده ورزشي را پخش كردند، ولي در سال 1998 اين سه شبكه به اضافه كانالهاي TBS,SCA,ESPN برنامه زنده ورزشي را پخش نمودند (Stogel:1998)، يعني رشدي در حدود 90 درصد در طي 9 سال را شاهد بوديم. سرازير شدن شديد پولهاي ناشي از رسانههاي جمعي كاملا" قابل توجه و آشكار است. بعنوان مثال، ليگ ملي فوتبال حق پخش بازيهاي خود از سال 1990 تا سال 1993 را به قيمت 6/3 ميليارد دلار فروخت، در نتيجه درآمد ساليانه ليگ از تلويزيون، در طي آن سالها حدود 90 درصد افزايش داشت.
ماهيت ورزش بوسيله رسانههاي جمعي با تأكيد اين رسانهها روي نمايش يا آنچه كه آن را «سرگرمي شدن» خواندهاند، تغيير كرده است. بسياري از تغييرات حادث در ماهيت ورزش ناشي از تأثير رسانههاي جمعي و تمايل مديران اين رسانهها و نمايندگان مؤسسات ورزشي براي افزايش جاذبه محصولات ورزشي آنها به منظور حفظ حاشيه سود ميباشد. بنابراين، برخي اوقات رسانههاي جمعي، خشونت را تمجيد نموده، قهرمان خلق نموده، خواهان تغيير برنامههاي ورزشي شده و خواستار تغيير در قواعد ورزش ميشوند تا بر ارزش محصول افزوده، تعداد مخاطبان را افزايش داده و سود بيشتري از تبليغ كنندگان تجاري به دست آورند. نقش برجسته رسانههاي جمعي در ورزش بدين معناست كه در نمايش ورزش از طريق تلويزيون، واسطي وجود دارد. بدين معنا كه بينندگان آن نمايشي از ورزش را بصورتي كه بوسيله تفسير ورزشي، گزينش صحنهها و كارگرداني صحنهها، تصوير شده، ميبينند (Coakley, .(Comiskyet alنمايش رسانه جمعي از يك رويداد ورزشي، بعنوان واقعيت در نظر گرفته ميشود و اين نوعي ناديده گرفتن اين واقعيت است كه اين ارايه يك رويداد به نمايش درآمدهاي است كه تفسير ورزشي بر آن تأثير گذاشته است. آنچه كه به نمايش گذاشته شده، عموماً با دستور كار رسانههاي جمعي و مؤسسات ورزشي، هماهنگ و سازگار است.
نتيجه اينكه تقريباً در هر جامعه اي ورزش يك نهاد اجتماعي و بسيار برجسته است. ورزش عرصه فعاليتهاي الگومندي است كه فرصت منحصر به فردي براي مطالعه و فهم پيچيدگيهاي حيات اجتماعي فراهم مي آورد.
نگاهي به ساختار ورزشي تركيه
موقعيت جغرافيايي :
جمهوري تركيه كشوري است بين قاره اروپا و آسيا و در واقع پلي است ميان اين دو قاره كه با وسعت 780000 كيلومتر مربع از دو بخش آناتوليا ( (Anatoliaو تريس ((Thrace تشكيل شده است و بخش آناتوليا در آسيا و تريس در اروپا قرار دارد . تركيه داراي رودخانه ها و درياچه هاي بسياري است كه از درياي سياه ، مديترانه و اژه سرچشمه گرفته اند. بزرگترين درياچه اين كشور بنام درياچه ون (van ) و بلندترين رشته كوه آن بنام آقري (Agri ) در بخش شرقي واقع شده اند .
اين كشور به 7 منطقه يا ناحيه تقسيم شده است :
درياي سياه ، مرمره ، اژه ، مديترانه ، آناتولياي مركزي ، آناتولياي شرقي و آناتولياي جنوبي كه منطقه آناتولياي شرقي غني ترين بخش در ميان اين مناطق بشمار مي آيد. تركيه را از شمال درياي سياه از جنوب درياي مديترانه و از غرب درياي اژه احاطه كرده اند . همسايگان اروپايي تركيه عبارتند از يونان و بلغارستان و همسايگان آسيايي آن كشورهاي عراق ، ايران ، سوريه ، ارمنستان ، گرجستان و قبرس مي باشند.
آب و هوا :
آب و هوا در نواحي مختلف كشور تركيه متفاوت است بطوري كه وقتي ساكنين نواحي ساحلي از آب و هواي معتدل لذت مي برند ، آناتولياي مركزي داراي تابستانهاي گرم و زمستانهاي سرد و باراني است و اساساً بخش غربي زمستانهاي باراني و تابستانهاي آفتابي و داغ و قسمت شرقي زمستانهاي سرد و برفي و تابستانهاي آفتابي و داغ دارد . درجه حرارت در بخش غربي اغلب در زمستانها بالاي صفر و تابستانها بين 30 تا 35 درجه است امادر بخش شرقي درجه حرارت در زمستانها زير صفر و در تابستانها گرمتر از ديگر مناطق است . قابل ذكر است كه سواحل درياي سياه داراي بالاترين ميزان بارندگي است . بهترين زمان براي سفر به تركيه فصل بهار و پائيزمي باشد كه در آن موقع هوا معتدل و دلچسب است .
جوانان :
جوانان از گروههاي حساس و پوياي تركيه محسوب شده و در رده سني 12 تا 24 سال تقريباً 31 % از جمعيت اين كشور را تشكيل مي دهند . دولت اقدامات و فعاليتهايي را با همكاري موسسات ملي و بين المللي در راستاي برطرف نمودن مشكلات جوانان در چهارچوب ساختار فرهنگي ، اجتماعي و اقتصادي انجام داده اند .
وزارتخانه هاي مختلفي بمنظور پر كردن اوقات فراغت جوانان و جلوگيري از به انحراف كشيدن آنان در جامعه ، تامين نيازهاي فرهنگي ، اجتماعي ، ايجاد بازار كار و ساير خدمات تاسيس شده است و قابل ذكر است كه تعدادي از اين ارگانها به طور مستقيم وتعدادي غيرمستقيم در اين امور دخيل مي باشند.
ارگانهاي ذيربط با توجه به گسترش دامنه خدمات و نيازهاي جوانان ، شوراي عالي را تشكيل دادند تاخدمات مورد نياز اين قشر جامعه را ارائه دهند و در اين راستا مراكز و موسسات فرهنگي تشكيل گرديد تا فرصت و مكان مناسب جهت پركردن اوقات فراغت جوانان در زمينه فرهنگي ، ورزشي و اجتماعي را فراهم نمايد .
مراكز فوق تلاش دارند تا قابليتها و دانش جوانان را در زمينه هاي مختلف همانند هنر ، ورزش و ... ارتقاء دهد ، ضمناً اين مراكز خدمات مشاوره اي نيز بمنظورحل مشكلات جوانان وسازماندهي فعاليتهاي مختلف آنان ارائه مي دهد . عملكرد مثبت اين ارگانها سبب شده است كه جوانان به اين مراكز روي آورده و در آنجا شروع به فعاليت نمايند و در حال حاضر جمعاً حدود 104 مركز از اين نوع با 22 عضو در استانهاي تركيه مشغول بكار مي باشند . اردوهاي آموزشي – تفريحي در فصل تابستان نيز از طريق اين ارگانها براي بهره گيري جوانان از اوقات فراغتشان بر پا مي گردد .
دولت و ورزش :
كشور تركيه ازجمله كشورهاي معدود در جهان است كه قانون اساسي آن شامل اصولي است كه درارتباط با ورزش مي باشد . اصل 59 قانون اساسي اين كشور عنوان مي كند كه دولت تصميماتي را بمنظور ترويج سلامت جسمي و روحي شهروندان تركيه در كليه سنين اتخاذ نموده و ورزش را در ميان آحاد مردم رواج داده و از ورزشكاران موفق در رشته هاي مختلف نيز حمايت مي نمايد. در سالهاي اخير با سرمايه گذاري درزمينه ورزش و تحقيقات علمي ، ورزش در تركيه محبوبيت يافته است. فعاليتهاي ورزشي به صورت يكي از ملزومات زندگي روزمره در كشورهاي پيشرفته جهان محسوب مي گردد كه با توجه به اين نقطه نظر ، ورزش در ميان آحاد مردم ترويج يافته و يكي از ابزاراصلي جهت بالا بردن سلامت جسمي و روحي جامعه بشمار مي آيد . ورزش در تركيه توسط دولت و كلوپهاي ورزشي حمايت و پشتيباني شده است .
اهداف اصلي سياست ورزش دولت ، افزايش تعداد ورزشكاران ، كسب موفقيتهاي بين المللي و آماده نمودن محيط ورزشي مناسب جهت ترغيب افراد به منظور روي آوردن به فعاليتهاي ورزشي مي باشد . سرمايه گذاريها و ايجاد تسهيلات ورزشي فراوان توسط دولت در زمينه فوق نيز صورت گرفته است .
عاليرتبه ترين ارگان ورزشي دولت تركيه ، سازمان ورزش و جوانان است كه زير نظر نخست وزيري ، متولي امر توسعه ورزش مي باشد . سازمان فوق الذكر از سال 1938 شروع بكار نموده است كه شامل هيئتهاي استاني است و خدمات ورزشي را در 81 استان ارائه مي دهد . جمعاً 6499 نفر در نهادهاي اصلي و استاني اين سازمان مشغول فعاليت هستند . داوران ، نمايندگان استاني و مربيان نيز داوطلبانه وظايفي را در اين نهاد بعهده دارند .
در ساختار اين سازمان 37 فدراسيون ورزشي جاي دارد كه عبارتند از: تيراندازي ، دووميداني ، بسكتبال ، سواركاري ، دوچرخه سواري ، بوكس ، بدمينتون ، ورزشهاي روي يخ ، بيليارد ، ژيمناستيك ، كوهنوردي ، شمشيربازي ، كشتي ، گلف ، وزنه برداري ، هندبال ، جودو ، كاراته ، اسكي ، قايقراني با پارو ، تنيس روي ميز ، تيراندازي با كمان ، اتومبيلراني ، اسكي روي آب ، شطرنج ، تنيس ، تكواندو ، واليبال ، پرورش اندام ، شنا ،
قايقراني ، معلولين ، ورزشهاي دانشگاهي ، ورزشهاي سنتي و همگاني .
كميته ملي المپيك تركيه نيز ازارگانهايي محسوب مي گردد كه ارائه دهنده خدمات ورزشي است ، علاوه بر اين كنفدراسيون ورزشهاي آماتوري تركيه و موسسات و ارگانهاي ورزشي ديگري نيز داوطلبانه به ارائه خدمات فوق مي پردازند .
تربيت بدني :
تربيت بدني نه تنها در دوران قبل كه آموزش رسمي وجود نداشت بلكه در دوران اسلامي نيز كه سيستم آموزش رسمي گرديد ، جايگاهي نداشت . در اواخر قرن نوزدهم با گسترش اصلاحات در سيستم آموزشي تركيه ،اولين كلاسهاي تربيت بدني نيز در دبيرستان گالاتاساراي ( Galatasaray ) توسط مدرس تربيت بدني انگليسي در سال 1863 بر پا گرديد . از سال 1863 تا اواخر سال 1930 تربيت بدني شامل تدريس ژيمناستيك سوئدي درمدارس بود و ورزشهاي خاص مثل بسكتبال ، فوتبال و راگبي نيز در مراحل بعدي از جمله موضوعات درسي كلاسهاي تربيت بدني بودند . علاوه بر اين در اين دوره باشگاههاي ورزشي نيز نشاُت گرفته از ورزش اروپا پايه ريزي و تاسيس گرديد .
باشگاههاي ورزشي :
يكي از اهداف اصلي ورزش در تركيه ، توسعه ورزشهاي همگاني در راستاي تاسيس باشگاههاي ورزشي است چون نيل به موفقيت در ورزش در راستاي پيشرفت و توسعه ورزشهاي همگاني تحقق مي يابد . بطور كلي در اين كشور 6169 باشگاه ورزشي وجود دارد كه گالاتاساراي ( Galatasaray ) ، فنرباخچه ( Fenerbahce ) ، بشيكتاش (Besiktas ) ، اولكر( Ulker ) ، آرچليك (Arcelik ) از مهمترين باشگاههاي ورزشي اين كشور بشمار مي آيند . البته قابل ذكر است كه اكثر باشگاههاي ورزشي امروزه بر ورزش فوتبال متمركز شده اند .
پرطرفدارترين ورزشها :
اگر چه فوتبال از محبوبترين رشته هاي ورزشي بشمار مي آيد ، بسكتبال ، واليبال ، هندبال و دوميداني نيزاز محبوبيت قابل توجهي در ميان آحاد مردم اين كشور برخوردارند . علاوه بر اين تركيه موفقيتهاي چشمگير بين المللي را نيز در رشته هاي وزنه برداري ، بوكس ، تكواندو و جودو در سالهاي اخير كسب نموده است كه از آن جمله مي توان كسب 1114 مدال قهرماني در مسابقات بين المللي سال 1998 را نام برد . جوانان در تركيه به ورزشهاي سنتي مثل كشتي علاقه چنداني ندارند ولي با اين وجود تعداد معدودي به اين ورزش علاقه داشته و حتي مقامهاي قهرماني را نيز
دراين رشته درمسابقات المپيك كسب نموده اند .
فوتبال : ورزش فوتبال پرطرفدارترين ورزش اين كشور بشمار مي آيد . تيم ملي فوتبال تركيه با كسب مقام سوم جهان درمسابقات جام جهاني 2002 برتري فوتبال اين كشور را به نمايش گذاشت . از تيمهاي معروف فوتبال اين كشور مي توان گالاتاساراي ( Galatasaray )و بشيكتاش ( besiktas ) را نام برد . محبوبيت اين ورزش در بين مردم تا حدي است كه هنگام برگزاري مسابقات فوتبال در آن كشور ، خيابانهاي دور محل برگزاري مسابقات شلوغ و پر از جمعيت مي گردد . ورزش فوتبال اولين بار توسط ساكنان انگليسي در تركيه در اواخر قرن نوزدهم به مردم معرفي گرديد . بعد از پايان دوره امپراطوري عثماني و سياستهاي دست و پاگير آن ، تركها فدراسيون فوتبال را در سال 1923 تاسيس نمودند . ليگ فوتبال تركيه تا سال 1950 داراي تشكيلات رسمي نبود . تركيه در سال 1952 در رديف مللي با ليگهاي حرفه اي فوتبال قرار گرفت . با حرفه اي شدن اين ورزش ، ساختار فوتبال تركيه به ساختارهاي مشابه همسايگان غربي خود مبدل گرديد .
فنرباخچه ( Fenerbahce ) يكي از مشهورترين باشگاههاي فوتبال اين كشور برنده اولين دوره مسابقات ملي در سال 1959 گرديد . مسابقات قهرماني فوتبال معمولاً در استانبول برگزار مي گردد ولي با اين حال هر باشگاهي استاديوم ورزشي مختص به خود را دارد . اين استاديومها ظرفيت نسبي داشته و داراي سرويس دهي در سطح بالا مي باشند البته كليه اين عوامل به موقعيت مالي تيم بستگي دارد
ورزش فوتبال دركشور تركيه به تجارتي گسترده و عظيم تبديل شده است . اين ورزش در هر فصلي برگزار مي گردد البته در فصل تابستان به علت گرمي هوا اكثر مسابقات در شب انجام مي پذيرد و حتي در زمستان نيز بازيها متوقف نمي گردد . تركيه از حضور بازيكنان و مربيان بين المللي و از تجارب و تكنيكهاو فنون آنها در تيمهاي ورزشي خود بهره مي گيرد .
بسكتبال : دومين ورزش پرطرفداردر اين كشور بسكتبال است كه علاقه به اين ورزش پس از كسب مقامدوم مسابقات قهرماني بسكتبال اروپا در سال 2001 افزايش يافت كه بدنبال آن راهي شركت در مسابقات قهرماني جهان در سال 2002 گرديد .
قايقراني : تركيه داراي چهار درياي مرزي است درياي سياه ، مرمره ، اژه و مديترانه و جاي تعجب نيست كه بنا به موقعيت خاص جغرافيايي اين كشور، قايقراني جزء ورزشهاي محبوب بشمارمي آيد . رودخانه هاي تركيه شرايط كاملاً مساعدي براي اشخاص حرفه اي و مبتدي جهت ورزش قايقراني دارند كه برتا ( Berta )از جمله اين رودخانه ها بشمار مي آيد .
غواصي : بقاياي تمدنهاي گذشته ازجمله ويژگيهاي خاص درياهاي تركيه است . صدها كشتي غرق شده در اعماق دريا وجود دارند كه هنوز كشف نشده اند . آبهاي تركيه جايگاه كشتي هاي غرق شده دوران جنگ جهاني اول است و غواصان با كشف اين بقايا تجارب فراموش نشدني را كسب نموده و تصاوير زيبايي رابراي استفاده عموم به ثبت مي رسانند . در اعماق اين آبها مي توان حتي بقاياي هواپيماهايي را مشاهده نمود كه در طول جنگ جهاني دوم سقوط نمودند . اگر چه بقاياي كشتي ها و هواپيماهاي غرق شده در هر جاي ديگري نيز يافت مي شود اما مناطقي با اين آب و هوا ، موجودات دريايي ، ماهيهاي زيبا و مهاجرتهاي فصليپرندگان بندرت يافت مي شود . آب و هواي سواحل درياي اژه و مديترانه در تمامي فصول سال براي غواصي مناسب است ولي بهترين زمان از ماه آوريل تا ماه اكتبربه مدت هفت ماه و اواخر پائيز بعد از اولين بارش مي باشد . سواحل تركيه كليه جذابيتها و امكانات را براي غواصان ورزشي برآورده مي نمايد . البته قابل ذكر
است كه غواصي اخيراً در كشور تركيه محبوبيت يافته است اگر چه كه غواصي در اين سواحل قابل مقايسه با درياي سرخ يا كارائيد نيست ولي با اين وجود فرصتهاي مناسبي را براي غواصان بمنظور آشنايي با دنياي زير آب فراهم مي نمايد .
صخره نوردي : كشور تركيه با توجه به شرايط آب و هوايي و وضعيت صخره ها بهترين موقعيت را براي صخره نوردي دارد . اين ورزش در سالهاي اخير محبوبيت چشمگيري را د رميان آحاد مردم كسب نموده است . نواحي صخره اي در 20 كيلومتري سواحل آنتاليا مكان مناسبي براي اين ورزش است . البته صخره ها در اين نواحي داراي شيبهاي تند بوده و درفصل تابستان نيز گرمي هوا شرايط را براي صخره نوردان دشوارترمي نمايد .
سواركاري : علاقه به اسب بخشي از فرهنگ تركيه را تشكيل ميدهد و اين كشور بهترين موقعيت را نيز براي اين ورزش دارد . سواركاري در نواحي پوشيده از گلهاي اركيده در آنتاليا در فصل بهار براي هر فردي لذت بخش و نشاط آور است . مراكزي در اين كشور وجود دارد كه ضمن آموزش سواركاري ، جهت افراد علاقه مند مطالب جانبي بيشتري رادر خصوص اين ورزش مفرح به آنان مي آموزند .
گلف : باشگاه گلف استانبول از سال 1895 پذيراي گلف بازان بوده است . در حقيقت دو مركز گلف در تركيه وجود دارد كه يكي ار آنها با 3 رشته در استانبول تاسيس شده و ديگري با 5 رشته در بلك (Belek ) آنتاليامشغول فعاليت است . تركيه داراي موقعيتهاي خاص و قابل توجهي در خصوص اين رشته مي باشد و گلف بازان فرانسه و آلمان و اسكانديناوي با توجه به اين امر به اين كشور سفر نموده و از امكانات آن استفاده مي نمايند . زمين گلف در بلك (Belek ) آنتاليا مهمترين و مشهورترين باشگاه گلف تركيه بشمار مي آيد و به مرور زمان نيز به دليل موقعيت جغرافيايي خاص توسعه يافته است .
وزنه برداري : وزنه برداري در قالب فعاليت ورزشي بمنظور سنجش قدرت و توانائي افراد در جوامع مصر و يونان باستان رواج داشت تا اينكه اين ورزش به همراه ورزشهاي دووميداني ، شنا ، ژيمناستيك ، شمشيربازي ، كشتي ، تيراندازي و دوچرخه سواري در اولين بازيهاي المپيك سال 1896 آتن به اجرا در آمد . در آغاز قرن نوزدهم اتريش ، آلمان و فرانسه در اين رشته موفقيتهاي چشمگيري را داشته و سپس ايالت متحده آمريكا از كشورهاي فوق در اين زمينه پيشي گرفت . تركيه ، يونان و چين از جمله مللي بودند كه از اوايل سالهاي 90 در اين رشته شهرت يافتند . نعيم سليمانقلو و پيروس دايماس از موفق ترين وزنه برداران المپيك بشمار مي آيند كه سه عنوان قهرماني المپيك را براي كشور تركيه به ارمغان آوردند . خليل موتلو نيز وزنه بردار ترك در رده 56 كيلو گرم در هفتاد و يكمين مسابقات قهرماني وزنه برداري جهان كه در آنتاليا برگزار شد بابالا بردن وزنه 5/137 كيلوگرم ركورد جهاني را به نام خود ثبت نمود . فدراسيونهاي وزنه برداري يونان و تركيه اعلام داشتند كه طرحهايي را جهت آمادگي و آموزش دو جانبه بمنظور شركت در مسابقات المپيك 2004 آتن در دست اقدام دارند .
ورزشهاي سنتي : ورزشهاي سنتي اين كشور عبارتند از كشتي ، سواركاري ، چوگان ، كشتي شترها ، گاوبازي ، جنگ خروسها و شكار .
گاوبازي : به نظر مردم تركيه گاوبازي جالب ترين بخش فستيوالي است كه در هفته سوم ماه ژوئن هر سال دراين كشور برگزار مي گردد . گاوها از تمام نقاط كشور جمع آوري شده و بر اساس قدرت و وزنشان گروه بندي مي شوند تا در مسابقات رودروي هم قرار گيرند . در اين مسابقات حتي قوانين خاصي نيز وجود دارد كه به منظور حفاظت از صدمات احتمالي وضع شده است . تعداد كثيري از مردم كشورهاي همجوار بمنظور تماشاي اين نوع مسابقات و تماشاي ورزش كشتي و لذت بردن از برنامه هاي مفرح اين فستيوال به اين كشور سفر مي نمايند .
كشتي پهلواني (Pehlivan ) : پهلوان لغت فارسي است كه معمولاً به معني شجاع بكار مي رود اما معاني ديگري را مثل حاكم ، صاحب منصب ، مرد درشت اندام را نيز در بر دارد . سلجوقيها اين لغت را بمعناي مبارزان اسطوره اي ، كشتي گيران و تيراندازان ماهر بكار مي بردند . در قرن شانزدهم لغت پهلوان منحصراً براي ورزشكاران استفاده مي شد كه اين امر تا اواخر سلطنت سلطان محمود دوم ادامه داشت . ملت تركيه اعم از زن و كودك به عللي كه ريشه فرهنگي داشت ، به كشتي علاقه داشتند ، براي كشتي گيران احترام خاصي قائل بوده ومي باشند . مردم پهلوانان را به علت اين كه قوي تر از ديگران بوده و داراي خصوصيات اخلاقي خاص مي باشند ،دوست داشته و به آنها اعتماد مي كنند . در دوره عثماني مسابقات كشتي بعنوان بخشي از فستيوالها و مراسم عروسي و يا بعنوان شيوه اي براي ارتقاء آسايش و آرامش اجتماعي برگزار مي گرديد .
چوگان : چوگان از جمله ورزشهاي سنتي است كه تركها قرنهاست كه به آن پرداخته و اين ورزش از آسياي مركزي نشأت گرفته است . براي تركها اين ورزش هم بعنوان مراسم باشكوه و هم رقابت ورزشي محسوب مي گردد . در قرن نوزدهم ، اين ورزش بعنوان مهمترين رويداد ورزشي تلقي مي گرديد . امروزه تقريباً در هر نقطه اين دكشور، مردان جوان روستائي در تعطيلات و مراسم عروسي به اين ورزش پرداخته و اين ورزش در ايران ،
افغانستان ، تركمنستان و ديگر كشورهاي آسيايي نيز رواج دارد . بازي چوگان از دو تيم تشكيل مي شود كه اين
تيمها به تعداد 6 ، 8 يا 12 بازيكن در زميني به مساحت 70 يا 120 متر جاي مي گيرند .
بازيكنان چوگان لباسهاي محلي مختص منطقه خود را به تن كرده و چوب چوگان را به دست مي گيرند . چوبهاي چوگان از چوب درخت بلوط ساخته شده و 70 تا 100 سانتي متر طول و 2 تا 3 سانتي متر پهنا دارد . انتهاي اين چوبها استوانه اي شكل و گرد مي باشد . در اين ورزش اگر دو نفر كه با هم نسبت خويشاوندي دارند در
مسابقات شركت كنند ، آنها درتيمهاي رقيب جاي نمي گيرند بلكه در يك تيم شركت مي نمايند . بازيكنان جوان بايدبه تصميمات و نظرات بازيكنان مسن تر احترام گذاشته و آنها نيز بالطبع بايد تابع سنن و آداب و رسوم باشند . درآخر مسابقه ، هيئتي متشكل از پيشكسوتان اين بازي تصميم مي گيرند كه كدام تيم را برنده اعلام نمايند .
مقامهاي قهرماني كسب شده :
ورزشكاران تركيه از سال 1999 تا سال 2000 جمعاً 1275 مدال از جمله 398 مدال طلا را در مسابقات بين المللي كسب نمودند كه ورزشكاران كشتي با كسب 231 مدال برترين موفقيت بين المللي را براي كشورشان به ارمغان آوردند . علاوه بر اين شكستن 250 ركورد ملي و 14 ركورد اروپائي و 5 ركورد جهاني از ديگر دستاوردهاي قهرمانان اين كشور در اين برهه زماني بوده است . ياشار اركان (Yasar Erkan ) اولين قهرماني المپيك را در رشته كشتي درمسابقات المپيك برلين سال 1936 كسب نمود . نعيم سليمانقلو و خليل موتلو نام آورترين ورزشكاران بودند كه ركورد جهان را در رشته وزنه برداري در بازيهاي المپيك بهبود بخشيدند .
دنيز گوناي (Deniz Gunay ) در مسابقات قهرماني تيراندازي با كمان داخل سالن كه در آلمان در سال 1998 برگزار گرديد ، به مقام قهرماني اروپا رسيد ، وي همچنين در مسابقات قهرماني دانشگاههاي جهان در تايوان ، قهرمان جهان شد . در رشته بوكس هوليا شاهين (Hulya sahin ) در مسابقات جام اروپا كه در سوئد سال 1999 برگزار گرديد ، مدال طلا را براي كشورش به ارمغان آورد. تيم ملي بوكس نيز با كسب 3 مدال طلا ، 2 مدال برنز ، مقام دوم مسابقات قهرماني بوكس اروپا را كه در فنلاند در سال 2000 برگزار گرديد ، را به خود اختصاص داد . ثريا آيهان (Sureyya Ayhan ) مدال نقره نهمين مسابقات قهرماني دووميداني جهان در 1500 مترزنان را كسب
نمود و اين براي اولين بار بود كه تركيه در مسابقات قهرماني دووميداني جهان مقامي را بدست مي آورد .
كنترل دوپينگ :
مركز كنترل دوپينگ در سال 1988 در تركيه بر اساس پروتكل منعقده بين دانشگاه Hacettepe درآنكارا و سازمان ورزش و جوانان تاسيس گرديد و وزارت كشور كه مسئوليت امور ورزشي و جوانان را بعهده دارد برعملكرداين مركز نظارت مي نمايد . بر اساس قانون شماره 3289 سال 1986 و قانون شماره 3885 سال 1993 سازمان ورزش و جوانان يك سري قوانين ملي ضد دوپينگ را در سال 1993 وضع نمود . قوانين فوق هدف ، حوزه فعاليتي و اساس سيستم ضد دوپينگ را شرح مي دهد . اين قوانين همچنين وظائف فدراسيونهاي ورزشي ، محدوده فعاليتها و برنامه هاي آموزشي و ليستي از روشها و داروهاي ممنوعه را ارائه مي نمايد .
به موجب ماده 9 اين قوانين ، سازمان ورزش جوانان خواستار انجام تست كنترل دوپينگ بوده كه هزينه هاي اين تستها را فدراسيونهاي ورزشي تقبل مي كنند . قوانين ملي ضد دوپينگ هم اكنون در حال تغيير مي باشد و به زودي سري جديد قوانين صادر خواهد گرديد . پيش نويس قوانين در رابطه با تاسيس كميته عالي بمنظور مبارزه عليه دوپينگ و ايجاد رقابت و فعاليت در اين زمينه تنظيم گرديد . آنها سه كميسيون فرعي پيش بيني نموده اند كه عملاً هم اكنون نيز دائر مي باشند و وظائفشان آموزش مسئولين و تنظيم عوامل اجرائي مي باشد .
ماده 4 پيش نويس اين قوانين ، ليستي از داروهاي ممنوعه را عنوان مي كند كه ضميمه نظامنامه جنبش ضد دوپينگ المپيك مي باشد .
كميته فوق داراي سه كميته فرعي است كه عملاً آموزش مسئولين كنترل دوپينگ و ارائه وظائف محوله هر فرد شاغل را عهده دار مي باشد . اين كميته 23 عضو دارد كه تعدادي از اين اعضاء ، نمايندگان سازمانهاي ورزشي مانند كميته ملي المپيك و فدراسيون فوتبال تركيه ميباشند . ويژگيهاي شغلي اعضاء فوق يكسان مي باشد ، براي مثال يك سوم از آنها تبحر در رشته پزشكي ، يك سوم داراي تجربيات ورزشي و يك سوم ديگر نيز تجربيات
قانوني دارند . در بعضي موارد پيش نويس قوانين به قوانين سازمانهاي بين المللي ورزشي اشاره دارد مسئولين كنترل دوپينگ موظفند كه در طول مسابقات و بعد از آن از ورزشكاران نمونه گيري نمايند و ضمناً هردو سال دوره هاي آموزشي را طي كنند ولي هنوز هيچ سيستم نظام مندي براي نظارت و اجراي عملكرد اين مسئولين وجود ندارد و به نظر مي رسد كه به علت عدم وجود شيوه اي روشمند ، سازماندهي روشهاي كنترل
دوپينگ با مشكل مواجه مي باشد . تعداد تستهاي انجام شده در سال 2000 بالغ بر 267 تست براي كليه ورزشهابجز فوتبال مي باشد و در سال 2001 ظاهراً اين ميزان افزايش يافته و به 600 تست مي رسد .
ورزشهاي زمستاني :
عموماً تركيه با آب و هواي گرم و آفتابي و ورزش شنا شناخته شده ولي با اين حال مناطقي پوشيده از برف دراين كشور وجود دارد كه محيط مناسبي براي دوستداران ورزشهاي زمستاني است . تفريحگاههاي ورزشهاي زمستاني در تركيه معمولاً در مناطق كوهستاني پردرخت قرار دارند و قله هاي اين مناطق اغلب در شش ماه از سال پوشيده از برف مي باشند و براي اسكي ايده آل مي باشند . اين تفريحگاهها فرصتها و موقعيتهاي مناسبي راهم براي اسكي بازان حرفه اي و هم مبتدي فراهم نموده و همچنين مسكن مناسب و غذاي عالي را در محيطي فرح بخش به ميهمانان ارائه مي نمايند .
تفريحگاههاي زمستاني متعددي در تركيه وجود دارد كه در اينجا معروفترين آنها را معرفي مي نمائيم . تفريحگاههاي زمستاني و پيستهاي اسكي به راحتي از طريق بزرگراهها و پروازهاي داخلي تركيه قابل دسترسي است . بطور كلي فصل مناسب جهت سفربه اين اماكن از ماه دسامبر تا ماه آوريل مي باشد . مشهورترين تفريحگاه زمستاني تركيه عبارتند از پالانكن ( Palandken ) در ارزروم (Erzurum ) ، كارتالكايا (Kartalkaya ) در بولو(Bolu ) و آلاداغ (Uludag ) در بورشا (Bursa ) مي باشد .
تفريحگاه آلاداغ در 36 كيلومتري جنوب بورشا واقع شده است كه يكي از محبوبترين مراكز تفريحي زمستاني بشمار مي رود و اين محل پوشيده از گلها و گياهاني است كه اين امر باعث شده كه به پارك ملي مبدل شده و در تابستان مردم به آنجا سفر نموده و از مناظرزيبا و هواي لطيف آن منطقه استفاده نمايند . بهترين فصل براي اسكي در اين منطقه از آخر ماه دسامبر تا آخر ماه مارس مي باشد . اين منطقه داراي 27 هتل ، مركز خريد ، رستوران ، كافي شاپ و مركز تفريحي است .
تفريحگاه كارتالكايا (Kartalkaya ) در جنوب بولو(Bolu ) واقع شده و محل مناسبي براي اسكي آلپاين و اسكي صحرانوردي است . بولو تا مركز شهر 54 كيلومتر فاصله دارد و در28 كيلومتري بزرگراه آنكارا واقع شده است . اين ناحيه پوشيده از جنگل است و بهترين فصل براي اسكي در اين منطقه از اواخر ماه دسامبر تا اواخر ماه مارس مي باشد . در اين تفريحگاه دو هتل با ظرفيت 1005 نفر ، رستوران ، استخر شنا و كافي شاپ وجود دارد .
از ديگر تفريحگاههاي زمستاني مي توان الماداغ (Elmadag) را در آنكارا نام برد كه در 18 كيلومتري اين شهر در مجاورت فرودگاه واقع شده و ارتفاع برف در اين ناحيه در ماههاي ژانويه و مارس به 30 تا 60 سانتي متر مي رسد . امكانات رفاهي اين منطقه شامل اقامتگاههاي اسكي ، رستوران ، استخر سرپوشيده و سونا مي باشد .
تفريحگاه سالكليكنت (Salklikent ) درآنتالياازديگرتفريحگاههاي زمستاني است كه در 50 كيلومتري غرب آنتاليا قرار دارد و به علت نزديكي به شهر آنتاليا از معدود اماكني در جهان بشمار مي رود كه مردم مي توانند صبح به ورزش اسكي پرداخته و سپس بعدازظهر در آبهاي گرم مديترانه اي شنا نمايند . از امكانات رفاهي اين منطقه مي توان پانسيون 14 تخته ، رستوران و كافي شاپهاي محلي و مراكز خريد را نام برد . بهترين فصل براي اسكي در اين منطقه از ماه ژانويه تا ماه آوريل است .
ورزش زنان در تركيه :
كميسيون ( هيئت ) بانوان كميته ملي المپيك تركيه در سال 1996 تاسيس گرديد و در زمينه طرح احداث مدارس ورزش شروع به فعاليت نمود. اين طرح در مناطق محروم اين كشور به اجرا در آمده و خدماتي را براي دانش آموزان در مقاطع ابتدائي ، راهنمائي و دبيرستان بمنظور شركت در فعاليتهاي ورزشي ارائه مي نمايد . اين كميسيون (هيئت ) سالنهاي ورزشي را در مجاورت مدارس بازسازي نموده و تجهيزات ورزشي را بصورت رايگان در اين مناطق در اختيار دانش آموزان قرار مي دهد .
امسال پنج هزار دانش آموز كه نصف آنها را دختران تشكيل مي دهند از خدمات اين طرح جهت شركت در فعاليتهاي ورزشي بهره گرفتند . تعداد ورزشكاران زن در تيمهاي ملي تركيه در طول سالهاي اخير افزايش يافته است .در مسابقات المپيك 2000 سيدني ، زنان 25% از هيئت ورزشي اعزامي تركيه را تشكيل مي دادند كه بالاترين ميزان شركت بانوان در فعاليتهاي ورزشي است . شركت اين قشر از جامعه در فعاليتهاي ورزشي روبه رشدمي باشد و فوتبال ازجمله ورزشهايي است كه زنان به آن مي پردازند ، فوتبال زنان در آمريكا و غرب اروپا به صورت نيمه حرفه اي و آماتورقابل مشاهده است اما هنوز در تركيه ورزش نوپايي محسوب مي گردد . تيمهاي واليبال ، بسكتبال و كاراته زنان نتايج چشمگيري را در سالهاي 1970 و 1980 در رقابتهاي بين المللي كسب نمودند .
مسابقات ليگ فوتبال با 19 تيم برگزار مي گردد كه قوانين اين رقابتها منطبق با قوانين فيفا مي باشد اماتوپ فوتبال در مسابقات زنان كمي كوچكتر و سبكتر از توپي است كه در مسابقات مردان مورد استفاده قرار مي گيرد . اغلب ورزشكاران زن بصورت آماتور به فعاليتهاي ورزشي مي پردازند ولي با اين حال حقوق ثابتي رااز باشگاههاي مربوطه دريافت مي نمايند . ورزش فوتبال براي زنان ، ورزشي خشن و پر از خشونت محسوب مي گردد و به همين دليل فوتباليستهاي باسابقه بعد ازمدتي از ضرب ديدگي و پيچ خوردگي مچ پا ، كبودي پا وساير آسيب ديدگيها رنج مي برند .
تيمهاي فوتبال زنان با مشكلات متعددي مواجه مي باشند كه از آن جمله مي توان كمبود زمينهاي ورزشي را نام برد كه در اثر اين كمبود آنها بناچار بايد از استاديومهاي ورزشي خارج از مركز شهرها استفاده نمايند و از ديگر مشكلات آنها اين امر است كه باشگاههاي معروف اغلب با ورزشكاران مرد همكاري مي كنند و اين امر باعث ايجاد مشكلاتي براي ورزشكاران زن شده است . مهمترين مانع پيشرفت ورزش زنان در رشته فوتبال كمبود تسهيلات و امكانات آموزش در دوران كودكي است كه براي برطرف كردن اين امر مي بايست دختران از سنين پائين بااين ورزش آشنا شده و دوره هاي آموزشي لازم را طي نمايند .
نقش شهرداري در ورزش :
شهرداري تركيه بخصوص شهرداري استانبول نقش بسيار مهمي را در گسترش و ايجاد تسهيلات ورزشي ايفامي نمايد كه مسئوليت اين امر خطير را مدير كل شهرداري در راس اداره اي مستقل عهده دار مي باشد . در واقع دولت و سازمان ورزش و جوانان سياستگذاري را بعهده داشته و بقيه امور توسط شهرداريها صورت مي پذيرد .
سرمايه گذاري در ورزش اغلب از سوي شهرداريها انجام مي گيرد و ساير سازمانها سعي مي كنند كه شهرداري را الگوي خودشان قرار دهند .
در راستاي توسعه ورزش ، شهرداري ، باشگاههاي غيرحرفه اي يا افراد عادي را كه قصد تاسيس فضاها و اماكن ورزشي را دارند از پرداخت ماليات معاف نموده است . هزينه نگهداري اماكن ورزشي كه ورزشكاران آماتور در آن فعاليت مي كنند توسط دولت تقبل گرديده و مجموعه هاي ورزشي بزرگ را جهت برگزاري مسابقات بين المللي ، سازمان ورزش و جوانان احداث مي نمايد . با توجه به رده هاي سني جمعيت تركيه و سن متوسط در اين كشور كه
27 سال مي باشد طبيعي است كه ورزش جوانان بيشتر مد نظر است . در شهر استانبول حدود 1000 زمين فوتبال با چمن مصنوعي در ابعاد مختلف وجود دارد كه اين اماكن را شهرداري احداث نموده است .
مجموعه هاي مدرن ورزشي نيز بالغ بر 10000 تا 35000 متر مربع ساخته شده اند كه كليه آحاد مردم از مجموعه هاي فوق الذكر مي توانند استفاده نمايند . كليه اماكن احداثي شهرداري و سازمان ورزش و جوانان توسط پرسنل نهادهاي فوق راهبري و نگهداري مي شود و بخش خصوصي هيچ گونه دخالتي در امور مربوطه ندارد . مبالغ دريافتي از افراد فقط 50 % هزينه هاي مجموعه ها و اماكن ورزشي را تامين مي كند و مابقي توسط شهرداري
و يا سازمان ورزش و جوانان پرداخت مي گردد .
شهرداري استانبول همه ساله مسابقات دو ماراتون بين المللي آسيا و اروپا را برگزار مي كند و داراي 150000 نفر شركت كننده است و همه ساله 350000 دلار جايزه به نفرات اول تا بيستم پرداخت مي كند . علاوه برمجموعه هاي ورزشي كه استفاده از آنها براي عموم مردم آزاد است شهرداري نيز داراي باشگاه ورزشي است كه پذيراي مراجعه كنندگان مي باشد .
بمنظور گسترش ورزش در تركيه شهرداري اين كشور اهداف ذيل را مدنظر دارد :
الف – ايجاد مسيرهاي لازم در پاركها جهت پياده روي و دويدن كه قابل استفاده عموم مردم باشد .
ب – ايجاد مسيرهاي لازم براي دوچرخه سواري
ج – احداث سالنهاي كوچك 200 تا 300 متر مربعي در محله هاي كوچك
د – گسترش فضاهاي باز در مناطق مختلف جهت انجام فعاليتهاي ورزشي در هواي آزاد
بطور كلي توسعه و گسترش ورزش توسط شهرداري از سال 1994 شروع شده و تمامي امكانات ورزشي كه تنها عده خاصي از آنها استفاده مي كردند در اختيار آحاد مردم قرار گرفته است .
نكاتي كه در مورد اماكن ورزشي حائز اهميت است اين است كه :
الف – زمينها و مجموعه هاي ورزشي در كليه مناطق در دسترس عموم قرار دارند .
ب – جهت توسعه و گسترش ورزش ساليانه بيش از 300 ميليون دلار از طريق شهرداري و سازمان ورزش و جوانان در اين كشور هزينه مي گردد .
ج – اماكن ورزشي ساخته شده به صورت شيك و مدرن و داراي سيستم تهويه مطبوع بوده كه امكان استفاده در تمامي فصول را بنحو مطلوب براي مراجعه كنندگان فراهم نموده است .
د – بهره برداري و نگهداري اماكن فوق به نحو احسن صورت پذيرفته و تمام تعميرات لازم توسط پرسنل شهرداري و سازمان ورزش و جوانان به موقع انجام مي پذيرد و نكته قابل ذكر اين است كه به علت عدم سوددهي و هزينه ساز بودن ، بخش خصوصي انگيزه اي براي احداث مجموعه ها و يا بهره برداري از آنهارا ندارد .
كليه مجموعه هاي ورزشي ساخته شده داراي اسكلت بتوني بوده و سقف سالنهاي بزرگ به صورت سازه هاي فضائي ايجاد شده است . در اين مجموعه ها كه عمدتاً توسط شهرداري احداث شده امكانات ورزشي بيش از 20 نوع رشته ورزشي فراهم گرديده و تمام سالنها داراي ظرفيت تماشاچي بوده و حتي زمينهاي روبازفوتبال نيز داراي سكوي تماشاچي مي باشد . در مجموعه هاي فوق فضائي براي استقرار پرستار و پزشك در نظر گرفته شده است . همانطور كه قبلاً هم اشاره شد بخش خصوصي دخالت چنداني در احداث مجموعه ها و استاديومهاي ورزشي ندارد و فقط گرايش اين بخش در احداث سالنهاي استخر ، بدنسازي ، بيلياردو بولينگ مي باشد .
فعاليت بدني و سلامت جامعه
بدنبال تحقيقات دو مركز كالج آمريكايي طب ورزشي (American College of Sports Medicine) و انجمن قلب آمريكا پيرامون فعاليت بدني و تاثيرات آن بر سلامت جامعه نتايج مثبتي بدست آمده و در همين راستا توصيه هاي ورزشي براي افراد 18 تا 65 سال عنوان شده است. تحقيق حاضر نشان مي دهد كه افراد بزرگسال چگونه با پرداختن به فعاليت بدني مي توانند سلامتي خود را ارتقا بخشيده و آن را حفظ كنند.همجنين انجام حركات بدني منظم خطر بيماري هاي قلبي را كاهش داده و مانع مرگ و مير زودرس مي گردد.
فعاليت آيروبيك
به منظور حفظ و ارتقا سلامتي كليه افراد جامعه سنين 18 تا 65 سال نيازمند انجام فعاليت جسماني آيروبيك در حد متوسط يعني 30 دقيقه در روز مي باشد و توصيه مي شود در هفته 5 روز اين نوع فعاليت انجام شود.مدل ديگري از انجام فعاليت جسماني با شدت بيشتر يعني 20 دقيقه فعاليت آيروبيكي البته 3 روز در هفته نيز توصيه مي كردد.همچنين تركيبي از فعاليت متوسط وشديد را مي توان انجام دادبه عنوان مثال : فردي مي تواند 2 روز در هفته به مدت 30 دقيقه راه برود و 2 روز ديگر را به مدت 20 دقيقه بدود.اين روش هم در حفظ سلامتي بسيار مفيد است و هم باعث بالا رفتن سرعت ضربان قلب شده و در نتيجه خون رساني به تمام بخش هاي بدن با سرعت بيشتري انجام مي شود.شايان ذكر است علاوه بر فعاليت هاي روزمره نظير غذا پختن –راه رفتن عادي –خريد كردن و غيره مي بايست فعاليت جسماني منظم را همانطور كه در بالا توضيح داده شد انجام داد تا تاثيرات فعاليت جسماني بر فرد مشخص شود.
فعاليت تقويت ماهيچه ها
براي ارتقا سلامتي و تناسب اندام توصيه مي شود فعاليت هايي را انجام دهيم كه باعث تقويت ماهيچه ها مي شود.بهتر است 8 تا 10 تمرين مربوط به عضلات و ماهيچه ها را بصورت يك روز در ميان انجام داد.از جمله اين تمرينات بالا آوردن پاها تا زانو حركات دستها به طرفين –جمع و باز كردن دستها به سمت صورت و ... انجام فعاليت آيروبيك و تقويت ماهيچه هابا هم باعث افزايش نشاط و سلامتي شده و در نهايت موجب تناسب اندام مي كردد.
براي كسب نتايج موثرتر توجه به رژيم غذايي كم كالري و فاكتورهايي كه بر وزن تاثير دارند حائز اهميت است.بنابراين توصيه مي شود ماهي و انواع غذاهاي دريايي را هفته اي 2 مرتبه در برنامه غذايي خود قرار دهيد.
واکسن چگونه ضامن سلامت ماست؟
این حقیقت که پیشگیری بسیار بهتر از درمان است، باعث شد ایمن سازی افراد در مقابل بیماری های عفونی با کمک واکسن های مختلف در قرن بیستم گسترش یابد. اما واکسن ها که به انواع زنده ضعیف شده (مانند اوریون و آبله مرغان) و کشته شده یا غیرفعال (مانند فلج اطفال) و نیز توکسوئید ( مانند دیفتری و کزاز) و ساب یونیت (مانند هپاتیت و هموفیلوس- آنفلونزا) تقسیم می شوند، همگی برای تقویت دستگاه ایمنی بدن ما ساخته شده اند. پس اگر ایمنی طبیعی بدن را پایه دفاع در برابر ویروس ها و میکروب ها بدانیم، واکسن ها استحکاماتی را به این پایه دفاعی می افزایند که موثرتر عمل کند. واکسیناسیون ها در دوران کودکی 85 تا 99 درصد موثرند و اگر تمام مراحل آنها کامل انجام شود برای یک عمر سلامت فرد را در مقابل بیماریهایی همچون سرخک، آبله و هپاتیت تضمین می کنند.
آیا همه کودکان باید سر موقع واکسن دریافت کنند؟
تاخیر در انجام واکسیناسیون طبق برنامه کشوری ممکن است ایمنی بدن کودک را کاهش دهد و حتی ارزش حفاظتی واکسن را از بین ببرد اما در عین حال مواردی هم هست که باید واکسیناسیون را عقب انداخت یا حتی از آن پرهیز کرد. وقتی کودک به نوبت قبلی یک واکسن خاص، واکنش داده است یا به جزئی از واکسن مانند تخم مرغ و ژلاتین آلرژی دارد، واکسیناسیون ممنوعیت می یابد. کودکانی هم که به علت سرطان، لوسمی و ایدز، ایمنی طبیعی ندارند نباید واکسن زنده دریافت کنند. البته گاهی لازم است واکسن زدن را به تعویق اندازیم. بیماری متوسط یا شدید کودک، استفاده از داروهای استروئیدی (یا اصطلاحاً کورتونی) در سه ماه گذشته با دریافت خون و فرآورده های آن همچون پلاسما موارد مهم تعویق در واکسیناسیون هستند، اما سرماخوردگی و در نهایت مشورت با پزشک راه حل مناسبی برای تصمیم گیری در مواردی است که شک داریم واکسن را به موقع بزنیم یا آن را به تعویق اندازیم
چرا واکسن هپاتیت B اهمیت بسیار زیادی دارد؟
بیماری هپاتیت B بیماری کبدی ناشی از ویروسی به همین نام است که از طریق خون آلوده تماس جنسی و مواجهه پیش از تولد می تواند افراد را مبتلا کند. اما نکته مهم این است که این بیماری ویروسی فقط یک دوره بیماری و بهبود بعد از آن را ندارد بلکه در برخی افراد منجر به آسیب کبدی برگشت ناپذیر و حتی سرطان کبد می شود. از سوی دیگر افراد فاقد ایمنی در برابر این ویروس ممکن است در آینده و در سنین فعالیت جنسی به هپاتیت B مبتلا شوند که مهم ترین دوره زندگی و مقارن اوج فعالیت اقتصادی و اجتماعی جوانان نیز محسوب می شود. پس اگر با واکسیناسیون کامل در مقابل هپاتیت B، کودکان را ایمنی ببخشیم به معنای آن است که نسل آینده و افق جامعه را در سال های آتی در برابر مشکلات ناشی از این بیماری از جمله سرطان و مرگ و میر افراد جوان و پویا حفظ کرده ایم. البته این واکسن تنها واکسن ضد ویروسی به شمار می رود که ضد سرطان هم شناخته شده است و از بروز موارد سرطان کبد ناشی از هپاتیت B پیشگیری می کند.
غذای کامل و سالم چیست؟
عده ای معتقدند یک ماده غذایی مثل شیر یا تخم مرغ یا گوشت را می توان به علت ذخایر ویتامین و املاح و پروتئین، غذای کامل دانست و آن را جایگزینی برای یک رژیم غذایی معمولی کرد و حتی به کمک آن به سطح بالاتری از سلامت و توانایی های جسمی یا ذهنی دست یافت. اولین نکته در مورد این باور این است که یک رژیم غذایی سالم، اساس متنوعی دارد، بنابراین رژیمی که بر یک غذای خاص استوار شده باشد و دیگر گروه های مواد غذایی را بی اهمیت بداند اگر سلامت را از میان نبرد در ارتقاء آن نیز موثر نخواهد بود. اما رژیم مطلوب همه مواد کربوهیدراتی؛ پژوتینی و چربی ها را شامل می شود و اگر چه بیشتر بر مصرف سبزی و میوه های فیبردار، غلات کامل و پروتئین های بی چربی همچون سویا تاکید دارد ولی ماهی را در کنار گوشت بی چربی همچون سویا تاکید دارد ولی ماهی را در کنار گوشت بی چربی و لبنیات کم چرب به عنوان منابع حیوانی مواد غذایی ضروری داراست.
کربوهیدرات (نشاسته و قندها) منبع اصلی انرژی بدن است. فیبربخش غیرقابل جذب غذاهای گیاهی مانند حبوبات، سیب و مرکبات است که به کاهش کلسترول و قند خون کمک می کند. پروتئین، عامل ساخت و نگهداری بافت ها و عضلات ماست و علاوه بر غلات و حبوبات به طور سرشارتر در گوشت، تخم مرغ، ماهی و مرغ یافت می شود. چربی نیز که فشرده ترین شکل انرژی است ماده ای ضروری محسوب می شود که در مقادیر کم برای سلامت آدمی ضروری به شمار می رود.
نسبت کالری در غذای سالم چیست؟
کالری که در واقع واحد اندازه گیری انرژی یا گرماست، در علم تغذیه برای بیان میزان انرژی که مواد غذایی به بدن ما می رسانند، استفاده می شود. می دانیم که دریافت انرژی اضافی (کالری زیادی) همراه با زندگی کم تحرک در برخی افراد مهمترین عوامل چاقی هستند. پس حتی اگر استعداد چاقی هم وجود داشته باشد با تنظیم دریافت انرژی بدن (کاستن از کالری غذاها) و میزان مصرف آن (افزایش فعالیت برای سوزاندن کالری دریافتی) می توان با چاقی مبارزه کرد. اما پرسش اساسی این است که آیا می توان چربی ها را چون پر کالری ترند کنار گذاشت؟ یا کربوهیدرات ها (شامل نشاسته و مواد قندی) را چون سوخت بدن محسوب می شوند از رژیم غذایی حذف کرد؟
پاسخ این است که بدن ما فقط قادر به کار کردن با نسبت متعادلی از مواد غذایی است که اگر این تناسب به هم بخورد. قبل از رفع چاقی، سلامت به خطر می افتد. پس در هر رژیمی حتی اگر هدف کاستن از کالری باشد باید نسبت خاصی را در بین بخش های مختلف رژیم غذایی رعایت کرد. بدن سالم حدود 60 درصد کالری روزانه خود را از کربوهیدرات تامین می کند و پروتئین فقط می تواند 12 درصد از کالری مورد نیاز بدن را شامل شود. چربی ها نیز باید نسبتی کمتر از 28 درصد تامین کالری بدن داشته باشند. با رعایت این نسبت کالری، می توان در رژیم های لاغری، کل مصرف انرژی را کاهش داد.
آیا همیشه باید از کسترول بالا و غذای چرب ترسید؟
نگرانی از بالا رفتن کلسترول خون به عنوان یک عامل زمینه ساز بیماری قلبی، به جایی می رسد که باعث شده است بسیاری از مردم چربی را در رژیم غذایی خود کاهش دهند. اما دقت کنید کلسترول دو نوع بد (LDL) و خوب (HDL) دارد و از سوی دیگر چربی های خوراکی تاثیرات متفاوتی بر این دو نوع کلسترول دارند. اگرچه LDL با رسوب در شریان های بدن باعث تنگی رگ ها و حتی سکته قلبی می شود اما در مقابل HDL رسوبات کلسترول را از جدار شریان ها برمی دارد و احتمال بروز بیماری های قلبی را کاهش می دهد. حال چرا نگرانی از کلسترول و غذاهای چرب روبه فزونی است؟
علت این است که نه تنها چربی های اشباع که در گوشت و غذاهای با منبع حیوانی یافت می شوند کلسترول تام (LDL,HDL,…) را با افزودن چشمگیر LDL بالا می برند، بلکه چربی های گیاهی (مانند روغن نباتی جامد)هم که به شیوه های صنعتی مانند بدروژنه کردن تبدیل به روغن های خوش طعم آشپزخانه می شوند، همین خطر را افزایش می دهند. پس از غیر از چربی های غیر اشباع همچون روغن زیتون و روغن کونولا که HDL را حفظ می کنند و LDL را کاهش می دهند، دیگر انواع چربی ها را باید تا حد امکان در رژیم غذایی کم کرد.
آب درمانی: خوب یا بد!
گرچه برخی افراد نسبت به مصرف میزان مناسب آب در طول روز کم توجه هستند و به بیماری ها و عوارض بسیاری بر اکثر کم مزمن بدن دچار می شوند، اما فضاهای نبلیغاتی و نادرست زیادی نیز درباره اعجاز آب در تامین سلامت و حتی درمان بیماری های گوناگون ایجاد شده است. فراموش نکنیم آب تقریباً در هر واکنش بدن از تنظیم دما تا انتقال اکسیژن و مواد غذایی به تک تک سلول نقد حیاتی دارد اما اگر به علت مصرف زیاد یا کم، تناسب آب و املاح بدن به هم بخورد عواقب خطرناکی پدید خواهد آمد. بیشتر افراد روزانه به شش تا هشت لیوان آب برای برآورده ساختن نیازهای مختلف بدن احتیاج دارند.
عوامل متعددی همچون ورزش، تعریق در یک روز گرم، شیر دادن مادر به کودک یا برخی بیماری ها، این نیاز را افزایش می دهد، اما نوشیدن شیر، آبمیوه و سوپ و غذاهای حاوی مایع هم در تامین آب نقش مهمی دارند. مشکل از آنجا آغاز می شود که افراد تصور می کنند نوشیدن نوشابه کافیین دار یا الکلی هم آب بدن خود را تامین کرده اند! به این افراد باید گفت قهوه و چای باعث کاهش آب بدن می شوند زیرا دفع آن را از کلیه افزایش می دهند. پس آب درمانی به این معنا که آب، جایگزین چای و دیگر نوشابه ها شود صحیح ولی به توان درمان بیماری ها بدون اجازه پزشک نادرست است.
نقش ویتامین استخوان ساز و آفتاب در استحکام اسکلت بدن ما چیست؟
احتمالاً درباره اهمیت کلسیم در استخوان سازی مطالب زیادی خوانده و شنیده اید. اما جالب است بدانید برای افزایش کلسیمی که استخوان های شما می رسد، بدن شما به ویتامین D نیاز دارد. اما ویتامین D از کجا تامین می شود. این تصور که فقط تابیدن نور آفتاب به پوست است که باعث به وجود آمدن ویتامین D در بدن می شود خرافه ای بیش نیست. در حقیقت ماده شیمیایی اولیه باید با تغذیه تامین شود، سپس در پوست به شکلی از ویتامین D غیر فعال تبدیل گردد و در نهایت به کمک کارهایی که کبد و کلیه روی آن انجام می دهند، ویتامین D مفید برای بدن پدید آید.
واقع مقادیر زیاد نور خورشید برای پوست شما مضر است و میزان آفتابی که توصیه می شود تا ویتامین D به خوبی در بدن تولید و فعال بود حدود 15 دقیقه در روز است که البته به استحکام استخوان ها هم به ور چشمگیری کمک می کند اما مواد غذایی که بیش ساز ویتامین D را در خود دارند شامل زرده تخم مرغ، ماهی آزاد، شیر و غلات غنی شده هستند. پوست سالمندان بالای 70 سال، فعالیت طبیعی برای ساختن ویتامین D ندارد. این افراد بهتر است روزی 600 واحد بین المللی از مکمل ویتامین D مصرف کنند. در جوان ترها که در صورت سوء تغذیه یا نبودن آفتاب حداکثر تا 400 واحد مصرف ویتامین D مجاز است اما بیش از آن را باید پزشک اجازه بدهد چون ممکن است مصرف مکمل ویتامینی مسمومیت ایجاد کند.
چرا پزشکان مصرف غذاهای طبیعی را به جای مکمل های ویتامینی توصیه می کنند؟
حتماً شما هم به افرادی برخورد کرده اید که به علت اشتغال زیاد، فرصت کم و بی حوصلگی به مصرف مکمل ها روی می آورند و این گونه استدلال می کنند که یک قرض ویتامین C هم نیاز روزانه مرا تامین می کند و در وقت خود هم که برای پوست کندن و خوردن یک پرتقال صرف می شود، صرفه جویی کرده ام! متاسفانه این استدلال به ظاهر جذاب امروزه رد شده است و در کشوری مانند آمریکا که اغلب مردم به طور منظم از مکمل ویتامینی حتی به عنوان جایگزین ضروری غذا سال ها استفاده می کردند نهضت بیدارگری آغاز شده است درست است که روزانه یک قرص مولتی ویتامین و مینرال 100 درصد نیاز رژیمی شما را به عناصر ذکر شده در جدول ضمیمه مکمل تامین می کند اما فراموش نکنید مکمل ها قادر به تامین سایر عناصر مهم موجود در غذاها نیستند!
امروزه نگرانی هایی هم درباره بی خطر بودن این مکمل ها مطرح شده است به طوری که پزشکان آمریکایی می گویند به جز کپسول استاندارد مولتی ویتامین و مینرال (که فرم ژنریک- آن در ایران هم مصرف زیادی دارد) برای مصرف هر گونه مکمل دیگری (از جمله فرمولاسیون های مدعی بازگرداندن جوانی و قوای آن و ...) حتماً لازم است با پزشک یا کارشناس تغذیه مشورت شود. پس به دو علت مهم که یکی احتمال مسمومیت با میزان زیاد ویتامین و املاح و دیگری عدم تاثیر مناسب مواد موثر مکمل ها در مقایسه با مواد موجود در خوراکی های طبیعی است، امروزه پزشکان نهضت بازگشت به طبیعت را توصیه می کنند.
آیا مکمل های مولتی ویتامین برای گروهی مفید خواهند بود؟
اگر بخواهیم منصفانه قضاوت کنیم باید بگوییم مکمل هایی همچون مولتی ویتامین و مینرال در گروه هایی از افراد جامعه مفید و حتی ضروری هستند. اما شناسایی این ضرورت به عهده پزشکان است نه شرکت های سازنده مکمل ها که سعی در فروش بیشتر محصولات خود دارند. حال می پرسید پزشکان چه خط مشب کلی برای شناسایی افراد نیازمند مولتی ویتامین خوراکی دارند؟ پاسخ این است: اکثر افراد با یک رژیم غذایی سالم حاوی مقادیر کافی کربوهیدرات؛ پروتیئن و چربی، ویتامین و مواد معدنی لازم را نیز دریافت می کنند. اما این گروه ها قادر به تامین نیاز بدن خویش به ویتامین و املاح نیستند.
افراد 65 سال به بالا از نظر جذب ویتامین های D,B12,B6 محدودیت دارند، خانم های یائسه به علت تامین کلسیم لازم برای جلوگیری از پوکی استخوان باید حتماً ویتامین D کافی دریافت کنند، افراد تحت رژیم لاغری اگر کمتر از 1000 کالری دریافت کنند ویتامین کافی را در غذاهای خود نمی یابند، سیگاری ها از نظر جذب ویتامین C,B12,B6 فولات و نیاسین مشکل دارند، الکلی ها از نظر جذب 9 ویتامین و ماده معدنی دچار مشکلند، بیماران مزمن یا کسانی که به علت حساسیت غذایی و بیماری خاص رژیم طبیعی ندارند و بالاخره خانم های باردار که به اسید فولیک بیشتری نیاز دارند.
کدام ماده معدنی برای بدن ضروری تر است؟
بدن انسان برای انجام صحیح امور روزمره اش به 16 ماده معدنی نیاز دارد که به دو گروه عناصر کلان (ماکرومینرال)و خرد عنصرها (میکرومینرال) تقسیم می شوند. البته فراموش نکنید این عناصر علاوه بر شکل معدنی خود، ساختار مولکول های آلی و مواد پیچیده سازنده بدن نیز حضور دارند اما علم تغذیه برای آسان کردن کار، مقدار نیاز به آنها را بر مبنای شکل ساده آنها که همان شکل عناصر موجود در طبیعت است مورد بررسی قرار می دهد. مهمترین عناصر کلان مورد نیاز بدن ما کلسیم،منیزیم،فسفر، پتاسیم، سدیم و کلر هستند. در این میان سه عنصر اول در رشد و سلامت استخوان ها و دندان ها اهمیت ویژه ای دارند و سه عنصر بعدی یعنی سدیم، پتاسیم و کلر که به آنها الکترولیت هم گفته می شود در تنظیم و تعادل آب و محیط شیمیایی بدن نقش ایفا می کنند.
از این شش عنصر که بگذریم خرد عنصرها ( میکرومینرال ها) هم هر یک در بخشی از دستگاه های حیاتی ما نقش مهم دارند. آهن، ید، روی، مس، فلوئور، سلنیم، منگنز و چند عنصر دیگر، مهم ترین خرد عنصرهای بدن هستند که سعی می کنیم اختلالات ناشی از کمی و زیادی آنها همچون کم خونی، گواتر، ریزش مو، بیماری ویلسون و ... را نیز در جای خود بهتر به شما معرفی کنیم. پس به یاد داشته باشید خرد عنصرها به علت میزان نیاز بدن به مقادیر ناچیز آنها خرد نامیده شده اند و گرنه اگر همین میزان تامین نشود بیماری های مهمی را پدید می آورند.
عنصر آهن بیشتر مورد نیاز زنان است یا مردان؟
در ادبیات، تمثیل آهنین همواره برای مردان جنگاور به کار رفته است، اما در پزشکی باید در رژیم غذایی خاک ها بیشتر به تامین آهن توجه کرد و البته علاوه بر تامین منابع غذایی حاوی آهن باید با پرهیز از مصرف شیر و چای همراه آهن مصرفی( چه در فرم غذاهای طبیعی، چه در فرم مکمل غذایی) به جذب بهتر آن نیز توجه داشت. در واقع زنان باید منابع غنی تری از آهن را برای بدن خویش تامین کنند،زیرا دختران نوجوان و زنان بارور به علت خونریزی ماهانه همواره در معرض از دست دادن منابع آهن بدن خویش هستند و بیماری کم خونی ناشی از فقر آهن هم به همین علت خونریزی ماهانه همواره در معرض از دست دادن منابع آهن بدن خویش هستند و بیماری کم خونی ناشی از فقر آهن هم به همین علت در آنها شایع است. البته کودکان در سن رشد و نمو نیز نیاز بیشتری به آهن دارند که باید با توجه به منابع غذایی غنی از آهن رژیم غذایی این دو گروه را برنامه ریزی کرد.
غذاهای غنی از آن عبارتند از: گوشت قرمز به ویژه گوشت گاو، غذاهای دریایی شامل میگو و حلزون ، ماهی ساردین ، از گوشت ماکیان بخش های تیره تر و گوشت بوقلمون، نخود، لوبیا، عدس خشکانده نان کامل با سمبوس و نان های غنی شده با آهن، اسفناج و سبزی های برگ پهن و تیره. البته باید به خار داشت که حفظ تعادل مواد غذایی و رعایت نکته های مربو به پخت و پز سالم کمک می کند آهن موجود در این مواد غذایی بهتر جذب شود و در غیر این صورت کارآیی این مواد نیز از نظر تامین نیاز بدن به آهن کاهش می یابد.
بگذارید گیاهان سفره شما را سرسبز کنند!
در آغاز هزاره سوم بیشتر محققان تغذیه به این باور رسیده اند که مصرف سبزی ها، میوه ها و دانه های گیاهی و حتی غذاهای سنتی تهیه شده از دانه کامل (مانند عدسی پلوی ایرانی)، بنیان یک تغذیه سالم را تشکیل می دهند. میوه ها و سبزی ها و دانه ها، کالری و چربی پایین تری در مقایسه با دیگر گروه های غذایی دارند و در مقابل ویتامین و عناصر معدنی را به همراه فیبر به بدن ما می رساند. در روزگار ما اکثر مردم از جمله کودکان به میزان کافی میوه و سبزی نمی خورند. اما شما سعی کنید از اکثریت گمراه پیروی نکنید! تلاش کنید در برنامه تغذیه ای شما روزانه پنج نوبت میوه و سبزی شامل حداقل 2 نوبت میوه و 3 نوبت سبزی وجود داشته باشد. جالب است که افزودن به این وعده ها تا 10 نوبت هم در برخی تحقیقات پیشنهاد شده است.
اما علاوه بر کالری و چربی کمتر ویتامین و فیبر بالاتر، چیزی که گیاهان را جذاب ترین مواد غذایی می کند گروهی از مواد شیمیایی به نام فیتوکمیکال است که شما آن را جای دیگر پیدا نمی کنید. اما ماده خطر بروز بیماری های قلب و عروق و سرطان ها یعنی شماره 1 و 2 مرگ و میر بشر مدرن را کاهش می دهد. جالب است که نان، برنج و ماکارونی هم که ریشه گیاه دارند برخلاف باور اکثریت خودشان چندان چاق کننده نیستند بلکه روغن و سس چرب است که مشکل آفرین می شود. پس مصرف سالاد، سبزی و غلات شامل نان و برنج و دانه های سبوس دار را هم فراموش نکنید تا با سفره ای سرسبز، طراوت و سبزی را به زندگی خود و خانواده تان هدیه کنید .
آیا سم سفید خوراکی را می شناسید؟
تعجب نکنید بحث ما هروئین و دیگر مواد مخدر نیست! بلکه دو ماده غذایی فرآوری شده و خالصی است که بشر امروز به شدت به آنها وابسته است یعنی: نمک و شکر (یا قند!) چیزی که هرگز با شکل امروزاش با طبیعت انسان سازگار نخواهد شد. پس اگر سلامت خویش را دوست دارید مصرف نمک و قند و شکر را محدود کنید. غذاهای حاوی شکر عموماً کالری زیادی دارند اما میزان ویتامین و مواد معدنی آنها کم است زیرا خود شکر فقط کالری دارد و فاقد عناصر ضروری دیگر است که با روش های صنعتی از ساقه های نیشکر یا ریشه چغندر قند استحصال می شود در حالی که خود این مواد طبیعی و میوه های شیرین نسبت چشمگیری از مواد دیگر از جمله ویتامین، املاح و فیبر را در خود دارند.
نوشابه شیرین و گازدار را می توان فرم مایع شکر سفید دانست که در آمریکا منبع شماره یک مصرف قند به وسیله مردم است. آب نبات، شیرینی ها و دسرهای شیرین نیز عموماً منابع پرکالری و خطرناکی از قند و شکر به شمار می روند. اما نمک که مهمترین منبع سدیم بدن هم هست در صورت مصرف زیاد فشار خون و در پی آن نارسایی قلبی را به افراد هدیه می دهد. به یاد داشته باشید که حداکثر مصرف نمک 4/2 گرم یعنی کمتر از یک قاشق چای خوری در تمامی وعده های مصرفی در طول شبانه روز است و به همین علت است که چیپس، پفک و اسنک های شور، سمی خوشمزه ولی خطرناک را وارد بدن ما می کنند.
امگا 3- چربی محبوب همگان!
اخیراً آوازه نوعی چربی به نام امگا 3- چنان عالمگیر شده است. که پیر و جوان به دنبال غذاهای حاوی آن هستند یا حتی در جستجوی انواع قرص های خوراکی آن از پزشک خود مشورت می گیرند. اما علت این همه اقبال به نوعی چربی چیست؟ امگا 3- ممکن است آثاری محافظتی در برابر بیماری های قلبی داشته باشد و به طور خاص در برابر مرگ های ناگهانی ناشی از حمله قلبی موثر شناخته شده است. امگا 3- تری کلیسرید را پایین می آورد و در کاهش فشار خون هم تا اندازه ای موثر است. به همین علت است که غذاهای حاوی این چربی را غذاهای سالمی می دانیم. ماهی های روغنی آب های سرد یا همان ماهی آزاد و قزل آلای خالدار، ساردین، تون و انواع دیگری از ماهی ها، بیشترین منابع امگا 3- هستند.
در میان خوراکی های دارای منشأ گیاهی نیز روغن گردو، دانه سویا، کانولا و بذر کتان بیشترین ذخایر امگا 3- را دارند. گر چه متخصصان مصرف ماهی را دوبار در هفته توصیه می کنند. اما مصرف مکمل های روغن ماهی عموماً توصیه نمی شود. پودر آسیاب شده بذر کتان به آن یک چاشنی سالاد بهترین مکملی است که افراد می توانند در منزل تهیه کنند. این ترکیب علاوه بر امگا 3- اسید چرب دیگری را ود دارد که برای بدن ضروری است و اسید آلفالینولتیک نام دارد. همچنین لیگنال ترکیب دیگر موجود در بذر کتان است که هر دوی این ترکیبات برای سلامت بسیار مفید هستند و خواص ضد سرطان دارند.
رژیم شفابخش یا اکسیر جوانی چیست؟
شاید شما هم با افرادی برخورد کرده اید که همواره به دنبال یک رژیم و برنامه غذایی کامل و افسانه ای هستند. آنها وقت و هزینه زیادی را صرف یافتن فرمولی می کنند که سلامت آنها را حفظ کند. قدرت ا«ها را بیفزاید و در برابر بیماری ها به بدنشان مصونیت بخشد و جالب تر از همه این که پیری را نیز در وجودشان به تعویق اندازد. آیان این رژیم شفابخش و اکسیر جوانی را می توان یافت و همیشه از آن استفاده کرد؟ پاسخ منفی است زیرا بدن آدمی در دوره های مختلف زندگی نیازهای تغذیه ای گوناگونی دارد که با غذاهای متفاوت تأمین می شوند. از این که بگذریم هر انسان ویژگی های ارثی یا ژنتیک خاص خود را دارد که باعث استعداد بیشتر او در برابر برخی بیماری ها و البته مقاومت بیشترش در مقابل برخی دیگر از بیماری ها می شود.
پس موادی مانند نمک، چربی و... برای سلامت افراد مختلف خطرات متفاوتی را در بردارند. فرهنگ رسوم خانوادگی، باورهای دینی، قیمت مواد مختلف غذایی و در دسترس بودن آ«ها در زمان ها و مکان های مختلف نیز از عوامل تعیین کننده در گزینه مطلوب هر انسانی برای سلامت او هستند. خلاصه این که رژیم شفابخش فرمول جهانی ندارد. اما اگر بر مبنای رعایت اعتدال از مواد غذایی سالم استفاده شود و عادات نادرست توقف یابد اکسیر جوانی وارد زندگی ما شده است. به درستی که مهم ترین شیوه میانه روی است پیامبر اکرم (ص).
امروزه متخصصان تغذیه این دستور اعتدال را در مجموعه ای به نام هرم غذایی گرد آورده اند. که همه مواد را براساس جایگاه متناسب با نیاز بدن در برمی گیرد. پس هرم غذایی سالم همان رژیم شفابخش است (مطلب بعدی را مطالعه کنید).
الگوی متعادل غذایی یا هرم راهنمای تغذیه
هرم های راهنمای غذایی همگی الگوهای متعادلی از مواد غذایی اند. که به تأمین سلامت و مقاومت بدن در برابر بیماری ها کمک می کنند اما براساس ذائقه مردم مناطق مختلف، طراحی های متفاوتی دارند. در منابع علم تغذیه به هرم غذایی مدیترانه ای، هرم غذایی آسیابی و هرم غذایی آمریکای لاتین اشاره شده که براساس سنت های تغذیه ای و مواد غذایی موجود در هر منطقه تنظیم شده است. حتی رژیم غذایی گیاهخواران نیز هرم خاص خود را دارد اما هرم غذایی ویژه ایران یا کشورهای اسلامی هنوز وارد منابع علمی رشته تغذیه نشده است که ضرورت تلاش بیشتر محققان این رشته را در کشورمان منعکس می سازد. اما نزدیک ترین الگوی غذایی متعادل یا هرم تغذیه ای به تنوع غذاهای ایرانی، هرم راهنمای غذایی USAD است.
این هرم غذایی را انجمن متخصصان ایالات متحده آمریکا طراحی کرده و تعداد نوبت های مجاز هر گروه غذایی در آن براساس سن، جنس و میزان فعالیت فرد تنیظیم شده است. همچنین در این الگو غذاهای مهم تر که 6-11 نوبت در روز قابل استفاده اند در قاعده هرم و به عنوان پایه تغذیه قرار گرفته اند شامل نان، برنج، غلات و رشته ها میوه ها 2-3 نوبت و در جایگاه بعدی قرار دارند و گوشت مرغ، ماهی، تخم مرغ در طبقه بالاتر با حداکثر 2-3 نوبت در روز پیش بینی شده اند. لبنیات هم در چنین سطح مجازند ولی انواع شیرینی و خوراکی های چرب و روغنی در رأس هرم قرار گرفته اند که بهتر است فقط گهگاه برای تفنن استفاده شوند نه هرروزه و به عنوان بخشی از غذای روزمره!
تغذیه و سرطان چقدر با هم ارتباط دارند؟
پژوهشگران امروزه وقت زیادی را صرف یافتن ارتبا میان تغذیه و سرطان می کنند و تاکنون دستاوردهای ارزشمندی نیز داشته اند. از آنجا که سرطان بیماری درون زادی است که زمان بروز آن را نمی توان حدس زد و درمانش اگر غیرممکن نباشد بسیار مشکل است، پس پیشگیری با کمک اصلاح الگوی زندگی و از همه مهمتر شیوه تغذیه را بهترین راه مقابله با گسترش آن می دانیم. تحقیقات نشان می دهد یک سوم مرگ و میر سالانه ناشی از سرطان در ایالات متحده آمریکا به رژیم غذایی مربو است. البته دوری از دخانیات و افزایش فعالیت جسمانی، دو رکن اصلی مقابله با سرطان هستند ولی شاید تغذیه در کنار این دو عنصر اصلی سه پایه مبارزه با سرطان را تشکیل دهند.
توصیه پزشکان و کارشناسان تغذیه برای پیشگیری از سرطان، مصرف بیشتر سبزی و میوه و توجه بیشتر به منابع گیاهی برای تغذیه روزانه است. غلات و دانه های گیاهی، لوبیا، حبوبات و مصرف نان سبوس دار نیز توصیه مهم دیگر غذایی برای پیشگیری از سرطان به شمار می رود. مصرف زیاد گوشت قرمز و رژیم غذایی پرچرب با افزایش خطر سرطان روده بزرگ، پرستات و رحم همراه است و چاقی را پدید می آورد که خود عامل مستعد کننده به انواع سرطان هاست. پرهیز از مصرف الکل و نوشیدنی های بسیار داغ نیز احتمال بروز سرطان های دهان و حل را کاهش می دهد.
تغذیه مناسب برای پیشگیری از پوکی استخوان چه ویژگی هایی دارد؟
آمارها نشان می دهد از هر چهار زن یکی در سال های پس از باروری یا به عبارت دیگر دوران یائسگی به پوکی استخوان مبتلا می شود. گرچه شانس این عارضه که با نازک شدن و شکننده شدن استخوان ها همراه است با افزایش سن افزایش می یابد اما با مصرف مقادیر کافی کلسیم در سال های جوانی می توان از آن پیشگیری کرد. میزان مجاز مصرف کلسیم در سنین 19 تا 50 سال 1000 میلی گرم در روز است اما این میزان پس از 50 سالگی به 1200 میلی گرم افزایش می یابد. شاید به نظر شما این مقدار کم باشد اما بد نیست بدانید اغلب مردم نصف همین میزان ناچیز هم کلسیم مصرف نمی کنند. گرچه رژیم غذایی گیاهی و پرفیبر در پیشگیری از سرطان و چربی بالای خون بسیار مفید است اما جذب کلسیم در این رژیم به خوبی فرآورده های لبنی نیست.
پس اگر رژیم پرفیبر دارید حتماً منابع غنی از کلسیم دیگری را نیز به آن بیفزایید. نکته مهم دیگر این است که بهترین راه تامین کلسیم بدن، رژیم غذایی طبیعی است اما اگر قادر به دریافت مقادیر توصیه شده از طریق غذا نیستند قرص های مکمل کمک خوبی برای جبران این تفصیه خواهند بود. ضمناً برای جذب بهتر کلسیم شیر، لبنیات و حتی مواد غذایی گیاهی بهتر است از مصرف آنها همراه چای پرهیز کنید چون جذب آن را کاهش می دهد و نقش کلسیم و ویتامین D در کنار هم در پیشگیری از پوکی استخوان نقشی مهم است که در مبحث ویتامین D نیز بحث شده است. البته خانم های یائسه علاوه بر همین توصیه باید تحت نظر پزشک هم قرار بگیرند تا از عوارض پوکی استخوان همچون شکستگی های ناگهانی در امان باشند.
آنتی اکسیدان های ضد بیماری در چه غذاهایی بیشترند؟
انتی اکسیدان ها مواد محافظ بدن در برابر آثار مخرب مولکول های سمی هستند که به نام رادیکال های آزاد شناخته می شوند. رادیکال آزاد نوعی مولکول حاصل پسماند است که از مصرف مولکول های چربی و پروتئین و دیگر مواد غذایی می تواند پدید آید. نکته است این جاست که این نوع مولکول مخرب در ایجاد سرطان، بیماری های قلب و عروق، بیماری های ریوی و آب مرواید نقش دارد. پس آنتی اکسیدان هایی همچون ویتامین A,E,C ، بتاکاروتن، فلاونوئیدها و پلی فنل ها ابزارهای محافظ خوبی در برابر بیماری ها محسوب می شوند زیرا خنثی کننده فعالیت ویرانگر رادیکال آزادند. مصرف این مواد از طریق غذاهای ساده و طبیعی توصیه می شود ولی مکمل خوراکی آنها ممکن است چندان اثربخش هم نباشد.
برای دریافت ویتامین C بیشتر، فلفل سبز و سرخ شیرین، کلم برگ، کلم بروکلی، اسفناج، گوجه فرنگی، توت فرهنگی، پرتقال و مرکبات را در رژیم غذایی خود بگنجانید. برای دسترسی بیشتر به ویتامین E باید از مغز میوه ها و بذر گیاهان، جوانه گندم، غلات مقوی سازی شده و روغن های گیاهی سالم استفاده کنید. ویتامین A را هم بیشتر در هویج، کدو، سیب زمینی، اسفناج، فلفل، گوجه فرنگی، طالبی،انبه، زردآلو، بروکلی و هندوانه پیدا می کنید. ویتامین A در میوه ها و سبزی هایی که رنگ تند قرمز و سبز و زرد دارند بیشتر است.
چرا بالاتر رفتن سن باعث چاقی می شود؟
با بالا رفتن سن، اغلب افراد تغییراتی را در ساحتمان بدن خود تجربه می کنند که آنها را نگران و حتی گاهی افسرده می کند. کاهش توده ماهیچه های بدن سن از 30-35 سالگی که در سال های پس از 55 سالگی شتاب بیشتری پیدا می کند و باعث ضعف بدنی و احساس ناتوانی می شود، یکی از مهم ترین این تغییرات است.
اما نکته ظریفی که علاوه بر کاهش توده عضلات از نظر پنهان می ماند، جایگزین شدن چربی در بدن است که شاید به علت تغییر نکردن وزن در فرد این تصور را به وجود می آورد که چربی اضافی ندارد و فرآیند چاقی در او آغاز نشده است که متاسفانه تصوری نادرست است.
اگر فردی در 65 سالگی 5 کیلو گرم بیش از 30 سالگی وزن داشته باشد بدان معناست که 15 تا 20 درصد به چربی بدنش افزوده شده است بدون آنکه متوجه شود. از سوی دیگر توزیع چربی نیز در بدن سالمندان از سمت صورت و دست و پا و گردن به سوی تنه و شکم گرایش پیدا می کند و همین پدیده نیز چاقی در شکم و باسن را شتاب می بخشد. علت این پدیده ها عدم نیاز بدن ما به عضلات از یک سو و ناتوانی آن در سوزاندن انرژی اضافی در دوره سالمندی است. پس باید با افزایش فعالیت و ورزش مداوم در کنار رژیم های غذایی کم کالری ر با بالا رفتن سن از چاقی سالمندی جلوگیری کنیم تا سالم تر بمانیم.
خطرهای اضافه وزن چیست؟
این که شما ورزش نمی کنید یا پرخور هستید یا هر دوی این مشکلات را دارید اصلاً مهم نیست. مهم این است که اگر از شر اضافه وزن خلاص نشوید با خطر مرگ و میر بالاتری روبرو هستید چرا؟ واضح است، زیرا افراد دچار اضافه وزن به علت چربی بالا در بدنشان سدیم بیشتری ذخیره دارند که آن هم آب بیشتری به خود جذب می کند. پس افزایش حجم خون و افزایش فشار خون در شریان ها، کار اضافی قلب و حتی سکته مغزی ناشی از فشار خون بالا را در پی دارد. البته چربی بیش از اندازه، مقاومت بدن به هورمون انسولین را هم سبب می شود که علت دیابت یا مرض قند نوع دوم است. رسوب چربی در شریان ها به ویژه رگ های خون رسان قلب، سائیدگی مفاصل به علت فشار بیش از اندازه وارد بر آنها (استئورآتریت)، سنگ کیسه صفرا و حتی انواع سرطان هم از دیگر سوغات های شومی هستند که اضافه وزن برای ما می آورد. پس می بینید که چاقی و اضافه وزن فقط یک مشکل عاطفی و اجتماعی نیست که زیبایی و محبوبیت را کاهش دهد بلکه عامل مرگ هم می تواند باشد.
الگوی صحیح کاهش وزن چیست؟
کسانی که سابقه اضافه وزن و گرفتن رژیم برای درمان آن را دارند،به خوبی می دانند هم کاهش وزن کاری دشوار است و هم حفظ وزن در سطح پایین تر که گاهی از اقدام اول هم سخت تر می شود. درباره کاهش وزن نکته طلایی این است که یاد داشته باشیم وزن ما حاصل غذاهایی است که می خوریم، کاری که می کنیم و ساختاری که به طور طبیعی و ارثی بدن ما برای تعادل بین این ورودی و خروجی در خود دارد. به همین علت است که رژیم های غذایی جادویی که به سرعت وزن را پایین می آورند ممکن است در همه آثار یکسانی نداشته باشند و حتی در مواردی که نتایج کوتاه مدت خوبی داشته اند، پس از مدتی بی اثر و بیماری زا می شوند چون ساختار طبیعی وارثی بدن را از تعادل خارج می کنند.
تکنيک های پايه skate
ترمزهای T و V و اسلايد:
پس از ترمز پاشنه برای بسياری از حرکات گذشته و آينده نياز داريد که ترمز پاشنه را در آوريد و اين لازمه يادگيری ترمز به روش های ديگر است.
چيزی را که در سيستم ترمز در اسکيت بايد بدانيد که ترمز در اسکيت مثل ترمز در دوچرخه يا ماشين نيست يعني در جا نمي ايستد و برای ترمز کردن حداکثر فاصله و سرعت و لحظه رسيدن و قدرت ترمز را بايد چک کنيد. يعني در هنگام اسکيت بايد بسيار هوشيار باشيد تا در هر لحظه بتوانيد ترمز بگيريد و از بروز حادثه جلوگيری کنيد.
ترمز با اسکيت روش های بسيار متفاوتي دارد و 3 ترمز شاخص آن T و V و اسلايد است که اسلايد را بايد حضوری آموزش داد. چون يک تکنيک همراه چرخش بدن دارد و به مهارت نيزاحتياج دارد.
ترمزT :
اين ترمز از جلو صورت مي گيرد که نمونه مشابه آن از عقب به نام بک فور استاب Back for stop آموزش داده مي شود، توجه در ترمز T چرخها شما لبه پيدا مي کندو خورده مي شود.اگر مي خواهيد سفری را با اسکيت داشته باشيد پيشنهاد من برای ترمز همان ترمز پاشنه است.
گام اول: يک پا را به عنوان دسته T و ديگری را به عنوان سر Tانتخاب کنيد .
گام دوم: سر T پشت دسته T قرار مي گيرد و کلا" يک T وارونه را درست ميکند.
گام سوم: حرکت کنيد پاها را موازی کنيد پای T يعني پای که قرار است عمود شود را بلند کنيد ولي پشت پای Tنچسبانيد روی پای که دسته Tرا تشکيل مي دهد بشينيد پای سر T را با فاصله حدود 50 سانتي و به صورت عمود و مايل روی زمين بگذاريد.
گام چهارم: سرعت شما کم مي شود ولي اين ترمز صحيح T نيست پای خم را کم کم صاف کنيد و پای عمود را در حالتي که عمود است به پای جلويي نزديک کنيد تا هم آن پای جلويي صاف شود هم پای عقبي محکمتر T را روی زمين بکشدتا زماني که بايستيد. حالا شما موفق به ترمز گرفتن صحيح شديد.
ترمز V :
اين ترمز، ترمز بسيار جالبي است از اين نظر که هر کس برای بار اول اين نحوه ترمز گرفتن را مي بييند نه تنها احساس مي کندخيلي ساده است بلکه اصلا" جز ترمزها به حساب نمي آورد.ولي با اطمينان بايد بگويم از ميان کساني که حتي حرفه اي هم بازی مي کنند کمتر کساني هستند که اين ترمز را درست استفاده مي کنند و در سرازيری ها باآن مي ايستند. تکنيک سختي ندارد اما نحوه استفاده از تکنيک های ساده هم مهم است که ممکن است حرکت درست را تبديل به يک حرکت غلط بکند.
گام اول: سرعت بگيريد پاها را به صورت V کنيد پاها از هم باز مي شوند و به صورت / \ قرار مي گيرند سعي کنيد اين باز شدن از کنترل خارج نشود در اين لحظه اگر پاها را ثابت به صورت / \ نگه داريد سرعت کم مي شود ولي اين تکنيک ترمز Vنيست بلکه پاها را بايد تبديل به \ / کرد و از جمع شدن پاها جلوگيری کرد تا به صورت ۸ تبديل نشود.
اين مقاومت از جلوگيری ۸ شدن باعث افزايش فشار ترمز و در نتيجه ترمز صحيح مي شود.
180 از جلو از عقب و از بغل (on heel spread edge) :
فرشته (spiral ) عقرب و تعادلي: اين چهار حرکت سری حرکاتي هستند که فقط لازمه زدن آنها کشش بدن و نرمي عضلات را دار مي باشد و غيراز 180 از پهلو يا همان 180 با چارلي هيچ تکنيک خاصي در اين حرکت وجود ندارد و تماما" بستگي به نرمي بدن شما دارد.
180 از جلو:
اين حرکت به اين صورت است که شما يک پا را روی پاشنه يعني چرخ آخر و پای ديگر روی چرخ اول که پشت پای جلويي و در يک خط به صورتي کهپاها را تا آنجايي که مي توانيد باز کرده باشيد و زانوهاي شما نيز صاف باشد. کل تکنيک اين حرکت نگه داشتن پاها روی تک چرخ عقب و جلو است اگر مشکلي داريد کنار ديوار تمرين کنيد. سعي کنيد اين حرکت را هم با 2 پا فرابگيريد.
180 از بغل يا همان چارلي180 يا (on heel spread edge) :
اين حرکت ترکيب از تکنيک و نرمي بدن شما را همراه مي باشد. چارلي صاف را روی خط صاف بزنيد . دريک لحظه 2 پارا رویچرخ آخر( پاشنه)برده کمر شما بايد صاف باشد هر تکاني به جلو و عقب باعث از بين رفتن تعادل شما مي شود.
تکنيک بعدی در اين حرکت در مورد باز شدن پاها به صورت چارلي است حتما" بايد قبلا" پاها را گرم کرده باشيد و اگر پای شما 180 درجه کامل باز مي شود. بايد عضله پا را قوی کرده باشيد که هنگام زدن اين حرکت رفتن پايين يعني 180 درجه شدن آسان است ولي برگشت نيز وجود دارد برای تقويت اين عضلات يک حرکت پيشنهاد مي کنم يک پا را به صورت T پشت پای ديگر قرار دهيد پای که دسته T را تشکيل داده روی پاشنه برده آرام آرام به پايين برويد تا جايي که احساس مي کنيد مي توانيد برگرديد اين تمرين را تا خود 180 ادامه دهيد.
اسلالوم:
اين حرکت اصل مانور در اسکيت است . اين حرکت تاثير بسيار زيادی در مانور و شناخت لبههای اسکيت و چرخش سريع اسکيت دارد.
به دو صورت 2 پا و تک پا وجود دارد که در حرکت تک پای آن اسلالوم سرعتي يکي از رشتههای اصلي فری استايل است.
برای آموزش تک پا لازم است اسلالوم 2 پا را فراگرفته باشيد. اين حرکت مانند مارپيچ در اسکي است. برای شروع ابتدا مقابل ديوار بايستيد 2 پا را جفت و موازی کنارهم قرار دهيد به صورتي که زانوهايتان به هم بچسيبد حال پنجه پاها را بالا آورده به صورتي که پاها فقط روی چرخ عقب با زمين تماس داشته باشند ولي آنقدر هم بالا نباشند که فاصله بيش از 1 سانتي متر گرفته باشند( در صورتي که هم چرخهر اول تا 3 بلند شده باشند هم مماس باشند يعني در اصل وزن روی آنها نباشد.) حالا روی پاشنه بچرخانيد و يک بار به چپ و بار ديگر به راست حرکت دهيد اين حرکت را تا تسلط کامل انجام دهيد. حالا به مرکز زمين بياييد يک خط مستقيم را برای خود مشخص کنيدروی خط بايستيد و با ضربه زدن چند پا شروع به حرکت کنيد سپس پاها را به هم جفت کنيد زانوها را خم کنيد و 3 چرخ اول را سبک کنيد( همان تکنيک مقداری بلند کردن) حالا به سمت راست و چپ حرکت حرکت دهيد در اول ممکن است حرکت شما مارپيچ در نيايد ولي با کمي تمرين و پيدا کردن تسلط به صورتي ميشويد که هم اسکيت را نيازی به بلند کردن نمي بينيد و هم حرکت شما به صورت کاملا" مارپيچ شده است. برای تسلط بيشتر اين حرکت را ميان مانعهای گذاشتيد بزنيد.
اسلالوم تک پا:
برای فراگيری اين حرکت بايد تسلط کافي رابر روی اسلالوم 2 پا پيدا کرده باشيد. سادهترين نوع زدن اين حرکت اين است که پای را که مي خواهيد بالا باشد فقط به صورت 90 درجه کنار پای ديگر روی هوا قرار دهيد و با يک پای که روی زمين است پس از سرعت گرفتن هم تکنيک 2 پا را استفاده کنيد البته نوع ديگر آن اينست که پای آزاد را جلو يا پشت پای که روی زمين است تکان دهيد يا در اصل ضربه بزنيد ( روی هوا ) سعي کنيد اسلالوم تک پا را هم با 2 پای خود ياد بگيريد.
تبديل در چارلي:
برای زدن چارلي به سمت چپ يعني در دايره رو به داخل دايره و حرکت خلاف عقربه ساعت:
1- پس از سرعت گرفتن 2 پا را موازی يا همان عدد 11 قرار ميدهيم.
2- حالا پای راست را به اندازه نصف اسکيت به جلو ميبريم.
3- پای چپ را روی چرخ اول برده يعني کل کفش را طوری قرار ميدهيم که فقط چرخ اول روی زمين باشد و بچرخد.
4- اجازه ميدهيم پای راست عبور کرده و کاملا" از پای چپ جلو بزند.
5- حالا کل پای چپ را روی نوک ميچرخانيم و پا را به صورت چارلي در ميآوريم پس از اجرای حرکت سعي کنيد کاملا" يک خط مستقيم را حرکت کنيد و از دور زدن با آن بپرهيزيد چون چارلي دايره همواره راحتتر ار چارلي مستقيم است.
نکته: توجه داشته باشيد کليه حرکات 1 تا 5 در کمتر از چند ثانيه اتفاق ميافتد و نبايد عکس داشته باشد.
حال که تبديل چارلي را ياد گرفتيد بايد بدانيد که برای رفتن از فروارد به بک وارد يعني از جلو به عقب بايد از اين روش استفاده کنيد.ولي هنگامي که تبديل چارلي ياد گرفتيد بسيار چارلي را در خط مستقيم تمرين کنيد. اين امر باعث ميشود که هم تعادل و هم توانايي شما در چارلي چه مستقيم و چه دايره و چه از پشت زياد شود.
حرکت چارلي دايره و ضربه زدن در آن:
مسير خود را در يک دايره قرار بدهيد و شروع به زدن کراس اور کنيد سپس بايد با تبديل پاها را به صورت چارلی قرار دهيد بايد توجه کنيد که فرم پاها کاملاً نبايد باز باشد و دقيقاً بايد روی خط دايره ای که ميزنيد قرار بگيرد يعنی در اصل کمتر از 180 درجه باشد.
حالا برای اينکه سرعت بگيريد بايد ضربه ای وارد کنيد ولی اين ضربه چگونه بايد باشد؟
به فرم پاهايتان دقت کنيد روی خط دايره قرار گرفته حال بدن آنکه فرم پاها به هم بخورد پای چپ را بلند کرده و جلوتر بگذاريد يعني پای راست روی دايره و پای چپ حدوداً 10 سانتی متر جلوتر از پای راست قرار دارد. حال پای چپ را به عقب فشار داده تا 10سانتی متر عقبتر از پای راست.
توجه:در اين حرکت خيلی مهم است که 1) از دايره خارج نشويم 2) ضربه زدن ما باعث کندی حرکت نشود بلکه به افزایش سرعت ما منجر شود 3) ابتدا با پای چپفقط ضربه ميزنيم و از عقب به جلو بلند ميکنيم و از جلو به عقب روی زمين اسکيت را هل ميدهيم 4) پس از کامل شدن و تعادل داشتن روی ضربه زدن با پای چپ اين حرکت را با پای راست نيز انجام ميدهيم 5) هنگامی که با 2 پا شروع به ضربه زدن کرديم حال اسکيت را به جاي بلند کردن از روی زمين سر ميدهيم يعنی از عقب به جلو اسکيت را ميکشيم و از جلو به عقب هل ميدهيم در حالي که 2 پا مثل الاکلنگ خلاف هم هستند پايي که عقب است پاي مخالف جلو ميآيد.
توجه:کليه اين 5 مورد تمرين بسيار مي خواهد پس با عجله از ان نگذريد ولی در نظر داشته باشيد بيش از حد هم به يک حرکت کليد نکنيد همه حرکات را در کنار هم تمرين کنيد و بالا ببريد اين گونه نه خسته شديد و نه از لذت اسکيت غافل مانده ايد.
چارلی به پشت:
در اصل يکی از حرکات نمايشی است. اين چارلی با چارلی های ديگر 2 تفاوت اساسی دارد:
1)زانو ها در اين چارلی صاف هستند
2)شما پشت به روی دايره ای که در آن حرکت ميکنيد هستيد.
· برای اينکه بتوانيد با زانوی صاف اين حرکت را انجام دهيد اول رو به دايره اين کار را انجام دهيد و در مسير مستقيم شروع به حرکت کنيد پس از تبديل پاها را کم کم صاف کنيد و فاصله پاهارا نيز از هم بيشترکنيد تا راحتر باشيد.
ممکن است در ابتدا سخت باشد و يا فقط يک پايتان زانويش صاف شود ولی کم کم با تمرين بيشتر صاف شده و انگاه به قشنگی اين حرکت پی خواهيد برد.
حال اگر پاي شما "زانويتان" صاف است و تمرکز و تعادل لازم را نيز داريد حرکت کنيد و تبديل چارلی را انجام دهيد ولی خلاف جهت دايره يعنی اگر تبديل بر عکس ميزنيد پای چپ شما جلو حرکت شما ميشود و پشت به مسير حرکت.
اگر مشکل داريد که و يکدفعه صاف کردن پا در چارلی برای شما سخت است ميتوانيد برای شروع با زانوی خم اين کا را انجام دهيد.
(پس در اصل تبديل زده ، پشت به دايره و سعی ميکنيم پاها را بيش از 180 درجه بچرخانيم تا مسير دايره مانندی را به پشت برای ما تشکيل دهد)
حال اگر در اين حرکت نيز تعادل خود را پيدا کرديد در هنگام حرکت زانو های خود را صاف کرده ، کمر را به پشت خم کرده و چارلي به پشت را اجرا ميکنيم.
"اين حرکت را نيز با 2 پا ياد بگيريد چون در کل اسکيت بازی موفق است که در هر جهت توانايي مانور خوبي داشته باشد"
چارلي:
خيلي از اسکيت بازان و يا حتي بعضي از مربيان در ياد گيری و ياد دادن اين حرکت مشکل دارند و بعضي حتي احساس مي کنند که اين حرکت استعداد خاصي مي خواهد و هر کسي قادر به زدن آن نخواهد بود. ولي خيلي راحت مي شود ياد گرفت با کمي تمرکز.
هرکسي که تا اينجا با دستورات پيش رفته باشد به راحتي چارلي را ياد مي گيريد. مسئله حرکت چارلي در پيچيدگي اين حرکت نيست با ااينکه در کل حرکت چارلي بسيار از نظر تکنيکي و پيچيدگي از کراس اور و کراس بک آسانتر است فقط به آمادگي فيزيکي بدن برمي گردد.
عده اي هنگام شروع اسکيت آمادگي بالايي دارند و زودتر ياد مي گيرند و عده ای ديرتر ، ولي حرکت کششي هم هست که به يادگيری سريع اين حرکت کمک مي کند که البته در استفاده آن بايد بسيار دقت نمود چرا که ممکن است همين حرکت کششي ساده برايتان بسيار گران تمام شود.
1- حرکت کششي چارلي:
ابتدا پاها را به صورت 7 و با زاويه 90 درجه قرار داده کم کم زاويه را تا 180 درجه که يک خط مستقيم ميشود باز ميکنيم لازمه اين حرکت برای شخص تازه وارد اينست که يک نفر پشت او بايستد و او رو به ديوار ميله پيست را بگيرد نفر پشتي پای او را ابتدا 180 و کم کم بيشتر کند( توجه : در اين حرکت زانوها بايد خم باشد و هر پا بيشتر از 5 درجه به پشت برنگردد).
نکته:
1- در اين حرکت تحمل کشش مهم است ولي نبايد آستانه درد را رد کند پس هر گاه درد شديد احساس کرديد پاها را به حالت اول برگردانيد)
2-بهتر است اين حرکت را در ستهاي مختلف و با زمانهای مختلف انجام دهيد: مثلا" 3 ست 6 دقيقهای.
توجه: ( کل حرکت چارلي فقط به فيزيک اين حرکت بستگي دارد . پس حتما" بايد زده شود و کلا" در اين حرکت بايد صبر بيشتري داشت).
حال که فرد خودش به راحتي پای خود را به اندازه 180 درجه باز ميکند که پاها در يک خط قرار مي گيرد نوبت حرکت کردن باآن است.
گام اول "حرکت با چارلي حرکت در کنار ميله يا کنار ديوار است" با فاصلهای حدود 30- 40 سانتي از ديوار بايستيد پاها را به صورت چارلي در آوريد و با گرفتن ميله حرکت رفت و برگشتي به سمت چپ و راست را شروع کنيد . مثلا" 10 متر به سمت چپ حرکت کنيد و سپس اين 10 متر را باز گرديد و دقت کنيدکه پاهای خود را از 180 کمتر نکرده باشيد.
بعضي از مربيان بر اين عقيدهاند که چارلي را لازم نيست که يک فرد از 2 سمت ياد بگيرد ولي من معتقدم که نه تنها چارلي بلکه کراساور و کراسبک را نيز بايد از هر 2 سمت ياد گرفت يعني هم گردش به سمت راست و هم گردش به سمت چپ و چارلي را نيز هم از سمت راست و هم از سمت چپ تسلط داشته باشيد.
گام دوم: در حرکت چارلي ايست حال که شما خيلي روان و راحت در کنار ديوار چارلي را حرکت ميکنيد بايد بدون کمک ديوار آن را ياد بگيريد لازمه زدن اين حرکت بدون ديوار ايناست که شما بتوانيد از حرکت مستقيم يعني با سرعت قبليرا تبديل به چارلي کنيد و از سرعت اوليه خود استفاده کنيد.
نکته:
در اسکيت تمامي حرکات بر پايه تقدم و تاخر يادگيری بيان شدهاند مثلا"مثل راه افتادن پس از آن کراساور و يا اول کراسبک و بعد بک وارد برای چارلي نيز همين گونه است . ابتدا چارلي صاف و مستقيم را بايد فرا بگيريد و پس از آن چارلي در دور دايره.
حرکت رو به عقب:
1- 8 و 7 از عقب:
ابتدا رو به ديوار مي ايستيم پا را به شکل عدد 8 در مي آوريم و همانگونه که ديوار را گرفته ايم پاها را به عقب هل مي دهيم. پا شکل 2 پرانتز رو به هم ،پاها را به عقب مي بريم و عدد 7 را با پا مي سازيم اين حرکت پايه حرکت حرکات اوليه بک است پس با تکرار اين حرکت اين مهارت تمرين مي کنيم. حرکت روبخه عقب در کل به دو صورت است دايره ای و خط مستقيم .
برای فراگيری خط مستقيم ابتدا بايد حرکت دايره ای را به خوبي ياد گرفت.
2- حال برای کراس اور اول حرکت پايه اي اين حرکت را آغاز مي کنيم:
توجه:کليه اين حرکات در اين وبلاگ برای سنين 3 سال طراحي شده يعني اگر سن بالاتری داريد مي توانيد از زدن بعضي حرکات صرف نظر کنيد در کل بعضي از حرکات به نظر ساده مي آيند ولي در عمل نياز به يک سری پيش نيازهايي دارند تا کامل شدن حرکت و پيش نيازها حرکت اصلي و کامل نيستند.
کنار ديوار ايستاده پاها را به صورت موازی يا 11 قرار دهيد کل حرکت رو به راست است حالا پای چپ را بلند کرده از جلوی پای راست با پاشنه عبور داده در کنار پای راست مي گذاريم به طوری که نوک چرخ اول 2 اسکيت فقط باهم تماس داشته باشند و 8 اريب مانندی را بسازند.
حال پای راست را از پشت پای چپ بيرون کشيده در کنار پای راست قرار مي دهيم به صورتي که فقط پاشنه های 2 پا با هم تماس داشته باشندو پس از آن باز حرکت را ادامه مي دهيم.
پس از تسلط در اين حرکت بدون کمک ديوار نيز اين حرکت را ادامه مي دهيم تا تسلط کامل را پيدا کنيم.: حالا بدون کمک ديوار بر روی يک نقطه ايستاده پای چپ را بلند کرده به صورت ضربدر در کنار پای راست مي گذاريم تا عدد 8 ايجاد شود پای راست را از پشت پای چپ بيرون کشيده و به صورت 8 کنار پای چپ مي گذاريم همين طور تکرار کنيد.به اين روش ، روش 8 ، 8 مي گويند. در اين حرکت اسکيت ها نبايد سر بخورد و صرفا" جهت مقدمه کامل حرکت است.
حالا ترکيبي از حرکت 7 و 8 کنار ديوار که به صورت پرانتزی بود و حرکت آخر 8 و 8 را در حرکت انجام مي دهيم.
- ديوار را به صورت 8 هل مي دهيم پس از به عقب رفتن و موازی شدن پاها، پای چپ را به صورت ضربدر از جلوی راست عبور داده و به صورت 8 مي گذاريم و حرکت 8، 8 را درحرکت رو به عقب انجام مي دهيم اين حرکت باعث دايره شکل شدن حرکت نما مي شود.
- توجه : در حرکت رو به عقب هميشه 2 نکته را بايد دقت کرد:
- 1-هميشه از سمت راست پشت سر را نگاه کنيد.
- 2- هميشه در حرکت رو به عقب کمر رکاملا" صاف نگه مي داريم.
حرکت اصلي کراس بک:
اين حرکت تشابه بسيار بالايي با حرکت قبلي دارد با اين تفاوت که:
1- در آن برای شروع حرکت، نيازی به هل دادن ديوار نيست و با هل دادن يک 8 عميق شروع به عقب رفتن مي کنيم.
2- بعد از زدن 8 عميق پای چپ را بلند نمي کنيم بلکه با مايل کددن روی زمين از جلوی پای راست سر مي دهيم و به صورت 8 ضربدر جلوی پای راست مي اوريم.
3- پای راست را از پشت پای چپ بيرون آورده و بازتر از 8 مي گذاريم اين حرکت بخاطر استفاده بهتر از ضربه زدن است و پا را عميق به پشت پای چپ مي کشيم.
بک مستقيم يا بک وارد:
حرکت بک مستقيم يک پيچيدگي بيشتر از بک دايره يا همان کراس بک دارد.
آن اين است که هيچ کدام از 2 پا از روی زمين بلند نمي شوند و فقط به صورت ضربدری از داخل هم عبور مي کند.
تکنيک کراس اور(دور پله):
برای فراگيری اين تکنيک کنار ديواره پيست يا لبه پيست و يا لوله های کنار پيست مي ايستيم توجه داشته باشيد بسياری از تکنيک های اسکيت از همين کنار ديوار شروع مي شود و نمي توان يک راست آنها را در هنگام حرکت آغاز نمود.
1- مقابل ديوار ، دو کفش خود را موازی مثل عدد 11 قرار مي دهيم.
2- پای راست را بلند کرده و از جلوی کفش چپ عبور داده و به صورت ضربدری در آن سوی پای چپ يعني سمت چپ، پای چپ قرار مي دهيم.
3- توجه داشته باشيد پای راست را از پاشنه وارد نمي کنيم بلکه از پنچه وارد ميکنيم.
4- حالا پای چپ را بلند کرده و از پشت پای راست به همان صورت اول فرود مي آييم.
اين حرکت در کل باعث مي شودمقابل ديوار از راست به چپ حرکت کنيم اين قدر اين حرکت را کنار ديوار تکرار مي کنيم تا کاملا" تسلط پيدا کنيم حال از کنار ديوار به وسط زمين آماده و با تسلط شروع به زدن اين حرکت مي کنيم. البته حرکت در خط راست است يعني از پهلو حرکت مي کنيم و حرکت را کامل اجرا نمي کنيم در اصل هنوز يک گام تا کامل شدن حرکت مانده است.
حال در دور يک دايره حرکت کرده و کراس اور را به صورت کامل اجرا مي کنيم توجه داشته باشد کتف کاملا" رو به دايره بايد قرار بگيريد.
توجه : در کل حرکات اسکيت حرکت بالايي بدن يعني کتف و حرکت چرخش آن و چرخش سر تاثيرمستقيم در کامل و درست اجرا کردن حرکات دارد.
- پس از آشنايي با انواع رشته های اسکيت با تکنيک های پايه اسکيت کردن آشنا مي شويم.
لازم به ذکر است برای امادگی و جلوگیری از اسیب های ماهیچه ای قبل از شروع تمرینات بدن را با تمرینهای ایروبیک گرم کرده و در انتهای تمرینات سرد کنیم
2- اسکيت باز را روی زميني مانند زمين چمن کاری شده يا دارای فرش شده و پاهای اسکيت باز را به صورت 7نگه مي داريم و به او مي گوييم به همان صورت7 پاهای خود را بلند کرده و روی همان عدد7 ثابت پايين مياييم و اين کار را به محکمي و با ريتم خاصي انجام دهد در ضمن پای اسکيت باز بايد به داخل بدن خود جمع شود نه به پشت بدنش پس از تسلط برروی چمن يا فرش اسکيت باز را برروی پيست اسکيت آورده و همين حرکت را روی زمين ادامه مي دهيم . حال هنگامي که روی زمين نيز عدد هفت را تسلط پيدا کرد. اسکيت باز را برروی خط آورده و به او مي گوييم پاها را به صورت عدد7باز کنيد به صورتي که يک پا در يک سوی خط و پای ديگر در سوی ديگر خط ولي انتهای اين 7هميشه بايد بسته باشد و از باز شدگي بيخودی پا بايد خودداری کرد. حالا عدد 7را ميزند با اين تفاوت که هر پا را در هر يک از عدد زدن کمي جلوتر قرار مي دهيم و کم کم به سمت جلو حرکت مي کنيم توجه در هنگام حرکت به جلو سر نمي خوريم بلکه کاملا" قدم برمي داريم و کمر را کمي متمايل به جلو مي گيريم.
3- حال که اسکيت باز شروع به حرکت کرده احتمال خوردن زمين برای او است توجه کنيد خوردن زمين با اسکيت در همه افراد است حتي در مربي ها، ولي با ا ين تفاوت که مقدار خوردن زمين فرق مي کند و کمتر است( هيچ کس در اسکيت نمي تواند بگويد که اصلا" زمين نمي خورد مگر اينکه اصلا" تمرين نکند.)حتي يک چوب ساده يا ني آبنبات هم مي تواند يک اسکيت باز را به زمين بيندازد. حال روش خوردن زمين وبلند شدن با اسکيت به اين گونه است:
4- حال که روش خوردن زمين و بلند شدن را ياد گرفتيم بايد سرعت و قدم برداشتن را زياد کنيم .پس در نتيجه سرعت را روی خط سفيد بيشتر مي کنيم و قدمها را سريعتر برمي داريم . حالا در يک حرکت با يک پا قدم زدن و با پای ديگر سر مي خوريم .اين روش را از ابتدا نمي توان اجرا کرد چون نيز يک حرکت با اسکيت کلا" در قدم برداشتن و پا را از زمين جداکردن به موقع خلاصه ميشود و نه در سرخوردن.
-حال پس از سرعت گرفتن نحوه ايستادن يا ترمز گرفتن مهم است.
ترمز گرفتن روش های زيادی دارد که ما در اين جا همه را بيان مي کنيم. ولي بعضي از اين ترمزها در بعضي از زمانها بيشتر کاربرد دارند و بعضي فقط در هنگامي که مهارت شما در اسکيت بالا باشد مي توانيداستفاده کنيد.
1- ترمزگرفتن به وسيله ترمز خود اسکيت:
ترمزگرفتن به اين روش به ترتيب زير است:
پس از سرعت گرفتن پاها را در حالت موازی يا همان عدد 11 قرار دهيد کمر را به سمت جلو خم مي کنيم پای راست را به جلو مي بريم به اندازه نضف اسکيت 2 دست خود را روی 2 پای خود قرار مي دهيم حال پنچه پای راست را به بالا مي آوريم ولقمه ترمز اسکيت را محکم به زمين مي کشيم تا بيايستيم
2-ترمز به وسيله ترمزABT
شکل ظاهری ترمزABT تمام مثل ترمزهای معمولي در اسکيت است. با اين تفاوتکه فنری به پشت اين ترمزها قرار گرفته که پس از اينکه پای راست را جلو مي آوريم نيازی نيست پنچه پا را بلند کنيم تا ترمز به زمين کشيده شود بلکه پای راست را بيشتر از نصف اسکيت جلو برده در نتيجه نوک اسکيت به عقب مي رود و به فنر ترمز فشار آورده پس از آن خود ترمز روی زمين کشيده مي شود.
3-ترمزهای T و V ( اسلايدو Back for stop)را بعدا" مورد بررسي قرار مي دهيم.
- حال پس از سريع راه رفتن و ترمز گرفتن نيازمند آن هستيم که مهارت روی هر يک از پاها را زياد کنيم و روش 11 ثانيه و يا همان تعادلي را اجرا مي کنيم روی خط سفيد قرار مي گيرييم.
- پس از چند گام سريع يک پا را بالا مي گيرييم توجه( پايي را که بالا مي گيرييم بايد با بدن زاويه 90 درجه بسازد و داخل شکم باشد).
مقدار نگه داری هر پا معادل 11 ثانيه است.پس از 11 ثانيه آن پا را روی زمين گذاشته پای ديگر را بالا مي گيرييم .اين حرکت تاثير بسياری برای شناسايي خود اسکيت و تعادل کامل روی اسکيت را دارد .
پيشنهاد مي کنم اگر به تازگي اسکيت را شروع کردهايد 10 دقيقه در 10 الي 15 جلسه تمرين خود را اختصاص به اين حرکت بدهيد و اين حرکت را اول آنقدر تکرار کنيد تا در هيچ لحظه احساس لغزش يا عدم تعادل نکنيد.
حالا که تعادل را خوب ياد گرفتيد برای دور زدن با اسکيت بايد از تکنيک استفاده کنيد در عين اينکه سرعت اسکيت را کم نمي کند راحت تر هم باشد.
د: نکته بعدی در مورد انتخاب چرخ است. خوشبختانه ما در کشوری زندگي مي کنيم که ازنظرتنوع آسفالت و کف پوش پيست های اسکيت بي نظير است. پس با در نظر گرفتن اين موضوع به علت راحتي و اينکه دوام چرخها ، چرخهايي که خريداری مي شود بايد از2 جهت مورد بررسي قرار بگيرد: 1- آلياژ مورد نظر روی چرخ که هر چه بالاتر باشد فشردگي و تراکم بالاتر دارد و ديرتر فرسايش مي يابد و اصلا نمي ترکد. 2- توپي چرخ يا همان رينگ چرخ هر چه محکمتر باشد بهتر است که با خريد چرخهای خوب و معروف پديد مي آيد اهميت اين موضوع در رشته نمايشي بسيار زياد است.
به خاطر اينکه در نمايشي پرش با اسکيت بسيار زياد است و اين ضربات مستقيما به رينگ وارد مي شود و اگر چرخ ، رينگ مناسبي نداشته باشد بلبرينگ در آن جا مي خورد به اين معنا که ضربات باعث مي شود جای بلبرينگ بزرگتر شده و خوب نچرخد و نيز به صدا مي افتد.
2) اسکيتAggressive :
اين رشته، رشته بسيار پرهيجان و پر تنوع که حوزه فعاليت بسيار زيادي دارد و نسبت به رشته های ديگر اسکيت از تکنيک های بالاتری برخورددار است. اسکيت های اين رشته به صورتي طراحي شده که :
الف: چرخهای آن کوچکتر از بقيه اسکيت ها است..
ب: در فريم انها طراحي هايي به کار برده شده، که هم لبه هايي برای قرار گيری بر روی لبه های مختلف را داشته باشد و هم قسمتي که با آن بتوان برروی لوله ها و لبه ها سر خورد.
ج: اين اسکيت بسيار محکم ساخته شده و کاملا" پای اسکيت باز را محافظت مي کند.
د: سيستم چرخها به دو صورت است که يک سری از اسکيت ها،دوچرخ در اسکيت و ما بين تمام فريم وجود دارد که روی فريم حرکت مي کنديا چهار چرخ مي خورد که بعضي از اسکيت بازان بنابه تمايل به جای دو چرخ وسط از آنتي راکها استفاده مي کند. آنتي راکها مانند چرخ هستند ولي با جسني کاملا" شيبه فريم که ايجاد سرخوردن را داشته باشد. البته برای اطلاعات بيشتر در مورد اين رشته مي توانيد از لينک اگرسيو ديدن به عمل اوريد.
3) اسکيت سرعت Inline Speed :
اين اسکيت مخصوص رشته سرعت و استقامت طراحي شده به دو نوع : 5 چرخ و 4 چرخ در بازار موجود است. البته اسکيت 5 چرخ اين رشته ديگر قديمي شده و کمتر استفاده مي شود. دراسکيت هاي 5 چرخ اين رشته اندازه هر چرخ از 80 تا 84 ميلي متر بوده، ولي اسکيت های 4 چرخ اين رشته 100 تا 110 ميلي متر است . فريم اين اسکيت ها از آلياژ بسيار سبک، کربن است. و بوت اين اسکيت نيم ساق( مانند کفش کتاني) و از جنس کربن است. در کل ورزشکاران در اين رشته بايد از قدرت و توانايي خاصي برخوردار باشند ولي نسبت به ديگر رشته ها ازتکنيک کمتری برخوردار است و دارای تکنيک و تاکتيک های محدودي است.
4)اسکيت هاکي:
اين اسکيت از جهاتي شيبه اسکيت فينس است با اين تفاوت که تمام چرم و تمام پارچه موجود مي باشد و دو لبه بالايي بوت راحتي پای بازيکن را همراه دارد. اين اسکيت ها به سيستم راکر مجهز است و مانور بسيار بالايي دارد.
5_اسکيت رولر يا رينگ يا کواد:
اين اسکيت به کلي با تمامي اسکيت های گفته شده تفاوت دارد. زيرا به صورت 2 چرخ موازی جلو و 2 چرخ موازی عقب است سيستم فريم اين اسکيت نيز تفاوت دارد دارای رشته های نمايشي و سرعت مي باشد.
6) اسکيت نمايشي Inline Fiyore:
اين اسکيت از نظر طراحي و استقامت منحصر به فرد است.دارای سه چرخ و يک تو(toe) مي باشد. اين اسکيت قابليت راکر شدن دارد و تو(toe) آن حرکات Stopper و Pick طراحي شده است. بوت اين اسکيت بايد بسيار محکم بوده و بهتر است تمام ساق باشد و پای بازيکن را محکم بگيرد.فک اين بوت بايد آنقدر مقاوم بوده که با دست جمع نشود از خريدن بوت های نامناسب و ضعيف جدا" خودداری کنيد. چون در حرکات نمايشي اولين ضربات در اين بوت ها به مچ پای بازيکن آسيب ميرساند. بوت اين اسکيت ها در دو نوع چرم و جير عرضه مي گردد که داخل انها از فمهای چوبي يا کربني استفاده شده است و بسيارسبک مي باشد.
برای شروع ورزشي مانند اسکيت اولين و مهمترين گام قبل از شروع علاقه مندی به اسکيت و اين علاقه مندی که باعث مي شود شما در هر لحظه و هر موقعيتي بازی کردن و لذت بردن از اسکيت ادامه بدهيد دومين گام تمرين کردن است اگر قصد داريد اسکيت را حرفه ای ادامه بدهيد به نظر من هيچ عاملي جز تمرين مداوم نمي تواند شما را به درجات بالا برساند برای اسکيت کردن و حرکات آن نه استعداد دروئي لازم است و نه فيزيک بدني خاص.
گام سوم خريد اسکيت حال که مي خواهيد يک اسکيت را خريداری کنيد بايد بدانيد که اسکيت ها به چه سبک هايي وجود دارند و چه اسکيت های بهتر از بقيه هستند.
1) اسکيت فيتنس ، خياباني، فری استايل
اين اسکيت از جمله رايج ترين و معمولي ترين اسکيت های موجود است و برای لاغری و تفريح و حتي به عنوان وسيله نقليه استفاده مي شود و اسم رشته تخصصي آن فری استايل است.
برای خريد اين اسکيت بايد دقت کرد و از خريد مارک هايي که تقلب اسم مارک های معروف هستند جدا" خودداری کرد اسکيتي را که خريداری مي کنيد:الف: بايد فک محکم و مناسبي داشته باشد و با دست جمع نشود.
ب:دارای چرخ و بلبرينگ های مناسبي باشد.
ج: نکته مهم در مورد کساني که در آينده مي خواهند رشته فری استايل را ادامه بدهند اينست که هم در فری استايل و هم در هاکي و هم در نمايشي اسکيت مورد نظر بايد قابليت راکر شدن را داشته باشد.
سيستم راکر: وقتی چرخها را به سيستم راکر تبديل مي کنيم تنها دو چرخ وسط روی زمين قرار مي گيرد و دو چرخ جلو و عقب به اندازه يک هشتم اينچ يا معادل 3.17 ميليمتر بالاتر از سطح زمين قرار مي گيرد و حالت الاکلنگي به کفش دست مي دهد که باعث راحت تر دور زدن ومانور بالتر مي شود البته مقدار بالا و پايين بردن چرخها نيز مي توان با انداختن چرخ هاي غير همسان نيز تعيين کرد که اين اندازه بستگي به نوع بازی بازيکن دارد. مثلا" برای يک کفش دو چرخ 76 ميليمتر و يک چرخ 80 ميلي متر يا دوچرخ 72 ميليمتر و يک چرخ 76 ميليمتر
گودی کمر
يكي از شايعترين اختلالات در انحناهاي ستون فقرات ، گودي بيش از حد كمر است
بسياري از ما علت كمردردهاي خود را گودي بيش از حد كمر ميدانيم.اين گودي بيش از حد چيست ؟ چرا بوجود مي آيد ؟ اصولا آيا كمر انحنائي دارد ؟ و..
در صورتيكه ستون فقرات را از نيمرخ نگاه كنيد ، متوجه وجود يكسري فرو رفتگيها و برجستگيهائي در قسمتهاي مختلف آن خواهيد شد . در حالت طبيعي فقرات گردن داراي يك انحنا ( تقعر )بسمت داخل ، فقرات پشتي انحنا بسمت خارج ( تحدب ) و ناحيه ي كمر انحناي رو به جلو ( تقعر ) ميباشند. بدليل شباهت اين انحناي كمر به نماي ظاهري لوردهاي انگليسي در زمان ايستادن ، اصطلاح لوردوز براي اين حالت مورد استفاده قرار گرفته است ! وجود اين انحناها براي ما نقشي بسيار مهم داشته و بسياري از توانائي هاي ما در اثر همين برجستگيها و فرورفتگيها پديد مي آيد، و اصولا توانائي ايستادن ما تا حد بسيار زيادي مديون همين انحناهاست ! ميزان انحناي ستون فقرات در يك ناحيه ، بر ساير قسمتها نيز اثر گذاشته و ميتواند آنها را تغيير دهد.
وقتي ميزان انحناي كمر به حدي بيشتر از ميزان طبيعي آن ميرسد براي ناميدن آن اصطلاحا از كلمه ي هيپرلوردوزيس يا گودي بيش از حد كمر استفاده مي كنيم.
چرا گودي بيش از حد در كمر بوجود مي آيد ؟
در حقيقت ستون فقرات توسط تعداد زيادي عضله محافظت مي شود كه سلامت و تعادل آنها در سلامت و نرمال بودن حالت ستون فقرات نقش بسيار مهمي ايفا مي كند.
عدم تعادل در عضلات نامبرده ( يعني قوي بودن برخي و ضعف يا گرفتگي بعضي ديگر از آنها ، موجب پديد آمدن ناهنجاري هائي در شكل كلي ستون فقرات خواهد شد.
در اين ميان نقش عضلات شكمي ، بازكننده هاي مفصل پا به لگن ( همسترينگ ها و نيز عضله ي بزرگ پشت باسن ) در ايجاد هيپرلوردوزيس ، پر رنگ تر از ساير عضلات اين ناحيه است
برخي از علل گودي بيش از حد كمر :
از جمله علت هاي اصلي گودي بيش از حد كمر مي توان به موارد زير اشاره كرد :
* آكندروپلازي : اين بيماري در حقيقت ارثي بوده و با اختلالدر رشد و تكامل استخوان ها و نسوج غضروفي همراه است.
* التهاب ديسك كمر يا در اصطلاح علمي ديسكايتيس
* كيفوزيس يا قوز بيش از حد ناحيه ي پشت : در اين حالت ستون فقرات كمر بطور جبراني دچار انحناي بيش از حد مي گردد.
* چاقي : خصوصا بزرگي بيش از حد شكم و ضعف عضلات اين ناحيه باعث كشيدگي بيش از حد ستون فقرات بسمت جلو و افزايش گودي كمر خواهد شد.
* پوكي استخوان : با تسهيل تغيير ارتفاع و شكل نرمال مهره ها باعث تغيير انحناهاي طبيعي ستون فقرات مي شود.
* در رفتگي تدريجي مهر ه ها يا در اصطلاح علمي اسپونديلوليستزيس : اين حالت اغلب در ناحيه ي كمر ديده مي شود و با لغزش يا جابجائي مهره ها همرا است. اين بيماران معمولا از كمر درد ، احساس جدا شدگي و لقي كمر ، گودي بيش از حد كمر و برجستگي باسن شكايت دارند.
* ضعف عضلات شكمي در اثر علل مختل
آيا درست نشسته ايد ؟!؟
اغلب ما بدون اينكه خودمان آگاه باشيم ، در بسياري اوقات روز با بد نشستن و استفاده ناصحيح از ستون فقراتمان به تخريب و پيري زودرس و آن دامن ميزنيم . بسياري از دردهاي گردن ، كتف ، شانه ، كمر و... در اثر نا آگاهي از طرز استفاده صحيح از بدن بوجود مي آيند.
براي درست نشستن ، از يك صندلي مناسب بهره بگيريد .اين صندلي بايد توانائي تغيير ارتفاع را داشته و همچنين پشتي آن نيز بتواند قابل تنظيم باشد تا فشار هاي وارده بر ناحيه پشت را كاهش دهد.زانوهاي شما بايد همسطح مفصل لگنتان باشند.. سعي كنيد صاف بنشينيد و از لميدن يا خم شدن بر روي ميز كار پرهيز نمائيد. در صورت نياز براي حمايت كمرتان از يك بالشتك كوچك و مناسب بهره بگيريد.
حالا كه وضعيت سرو گردن را تنظيم كرديد ، به پاهايتان توجه كنيد ! كف پاها را صاف بر روي زمين بگذاريد و در صورت لزوم از يك زير پائي مناسب استفاده كنيد، و هيچگاه پاها را بصورت ضربدري قرار نداده ، و يا روي نوك پنجه نگه نداريد. اين كار از وارد شدن فشارهاي بيش از حد بر مفاصل شما جلوگيري خواهد كرد.از جمع كردن پا زير تنه خودداري كنيد.
در صورتيكه با مونيتور كامپيوتر كار مي كنيد ، حداقل فاصله ي 25-75 سانتيمتر را ( بين چشم و صفحه )رعايت كنيد .براي اين كار رعايت فاصله اي معادل طول بازو كفايت مي كند.بالاي صفحه مونيتور در سطح چشم شما باشد، اين كار حتي مي تواند با استفاده از چند كتاب صورت گيرد !
چند پيشنهاد ساده براي پيشگيري و كاهش گودي بيش از حد كمر !
* در زمان نشستن ، كف پا را صاف بر روي زمين قرار دهيد، صندلي خود را تنظيم كنيد، و در صورت نياز از يك بالشتك كوچك براي پر كردن فضاي خالي پشت كمرتان استفاده كنيد.
* وقتي ايستاده ايد ، يك پا را مستقيم روي زمين و ديگري را روي يك پله ، چهار پايه و يا هر چيز مشابه ( در سطحي كمي بالاتر از پپاي ديگر قرار دهيد ).اين كار حمايت كمرتان را افزايش خواهد داد .
*بهترين حالت براي خوابيدن ، وضعيت صورت و شكم رو به بالاست ، در حاليكه بالشي زير زانوها قرار گيرد ، اما در صورتي كه تمايل داريد بر روي شكم بخوابيد حتما بالشي زير شكم خود قرار دهيد
.* توجه داشته باشيد كه پوشيدن كفش هاي پاشنه بلند ، موجب افزايش گودي كمرتان خواهند شد.
* از تقويت عضلات شكم ، باسن و كمر غافل نباشي.
آشنايي با ایروبیک
مقدمه
تغييراتي كه پيشرفت تكنولوژي و ماشين شدن در نحوه زندگي انسانها به وجود آورد موجب گرديد كه از تحرك آنها كاسته شده و فرصت كافي براي انجام فعاليتهاي طولاني مدت و در فضاهاي دور دست نداشته باشند ، متخصصين تربيت بدني و علوم ورزشي متوجه شدند . كه بايد از حداقل امكانات و وسايل موجود و با استفاده از هر موقعيتي امكان فعاليت بدني را حتي با رشتههاي ورزشي ساده ولي متنوع براي اقشار مختلف مردمي فراهم نمايند، به زودي اغلب مراجعين از سالنهاي سرپوشيده بدنسازي در آوردند كه بيشتر هدف آن تمرينات در بخش قدرتي بود ، اين روند ميتوانست خطراتي را براي مراجعهكنندگان در پي داشته باشد. در سال 1970 دكتر كوپر[1] تمرينات هوازي را ارائه نمود م تعاقب آن رشته ورزشي ايروبيك[2] مختص فضاهاي ورزشي كوچك ابداع گرديد، اين رشته به مدار قانونمند با استفاده از ضرب آهنگ موسيقي در يك فضا به ابعاد متر براي هر فرد قابل اجرا بود، در اين روش امكان اجراي يك فعاليت ورزشي در سيستم هوازي به منظور ارتقاء سطح استقامت قلبي- تنفّسي وجه داشت و به فضاي بزرگ پيستهاي دو ميداني يا سالنهاي با وسعت زياد نيز نيازي نبود.
به مرور زمان در اين رشته ورزشي به ساير فاكتورهاي آمادگي جسماني نيز توجه گرديد و امروزه ايروبيك ميتواند در يك جلسه تمرين تمامي نيازهاي ورزشي يك مراجعهكننده شامل حركات انعطاف پذيري، استقامتي، قدرتي، تعالي، چابكي، هماهنگي عصبي – عضلاني و . . . را برآورده نمايد.
تاريخچه و جايگاه ايروبيك
شايد بتوان گفت هزاران سال قبل ايرانيان جزو اولين مللي بودند كه به طور قانونمند و ضرب آهنگ دار ورزش ميكردند. از سال 1970 كه دكتر كوپر به منظور ارتقاء سطح استقامت قلبي – تنفسي تمرينات هوازي را ارائه نمود توجه به رشته ايروبيك معطوف شد، اين رشته ورزشي از سال 1995 داراي فدراسيون جهاني است كه با عنوان FISAF[3] انجام وظيفه مينمايد، ايروبيك در حال حاضر يكي از پرطرفدارترين رشتههاي ورزشي از طرف مردم در سطح جهان است كه در بعد ورزش به عنوان سلامت و همگاني مورد توجه ميباشد. فدراسيون آمادگي جسماني و ايروبيك جمهوري اسلامي ايران در سال 1384 تأسيس و در سال 2006 به عضويت فدراسيون جهاني (FISAF) برگزيده شد. FISAF 43 عضو دارد كه 16 عضو آن آسيايي و 5 كشور مسلمان نيز عضو آن ميباشد مسابقات ايروبيك در چهار بخش اصلي به شرح زير برگزار ميشود :
1- ايروبيك مهارتي (برنامه دو دقيقهاي مهارتي)
2- ايروبيك انفرادي (ماراتن ايروبيك و ايروبيك دسته جمعي)
3- استپ (استپ انفرادي، استپ دستهجمعي)
4- هيپ هاپ (اين رشته توسط فدراسيون ايران پوشش ندارد.)
ايروبيك داراي سبكها و زير مجموعهها و روشهاي تمريني نظير Low impact ، High Impact، بادي اسكالپت، بادي كامپت و . . . ميباشد.
رشته ايروبيك همانند بسياري از رشتههاي ديگر هنوز به عضويت IOC در نيامده اما FISAF تلاش گستردهاي را براي معرفي اين رشته و كسب عضويت مسابقات المپيك در جريان دارد .
فدراسيونهاي جهاني عضو IOC در مسابقات المپيك تابستاني
ورزهاش آبي
|
بكس
|
ژيمناستيك
|
قايقراني
|
تنيس
|
تير و كمان
|
كانو/كاياك
|
هندبال
|
قايق بادي
|
سهگانه
|
دو و ميداني
|
دوچرخهسواري
|
هاكي
|
تيراندازي
|
واليبال
|
بدمينتون
|
سواركاري
|
جودو
|
سافتبال
|
وزنهبرداري
|
بيسبال
|
شمشيربازي
|
مدرن
|
تنيسروي ميز
|
وزنهبرداري
|
بسكتبال
|
فوتبال
|
پنجگانه
|
تكواندو
|
|
فدراسيون هاي جهان عضو IOC در مسابقات المپيك زمستاني
سورتمهراني
|
پاتيناژ
|
اسكي
|
لژ سواري
|
هاكي روي يخ
|
كرلينگ
|
دوگانه
|
|
ساير فدراسيونهاي جهاني عضو IOC ( در مسابقات المپيك جايگاه ندارد)
ورزشهاي هوايي
|
باندي
|
بيليارد
|
بولينگ
|
بريدج
|
شطرنج
|
ورزشهاي رقص
|
گلف
|
|
كرافت بال
|
نجات غريق
|
موتور سيكلتراني
|
كوهنوردي وصخره نواردي
|
|
نتبال
|
ارينترنيگ
|
پيلوت باسكو
|
پولو
|
قايقراني قدرتي
|
|
راكت بال
|
اسكيت
|
راگبي(فوتبالآمريكايي)
|
|
اسكواش
|
درج سواري
|
سومو
|
جنگ و تقلا در مبارزه
|
ورزشهاي زير دريا
|
|
اسكي روي آب
|
وشو
|
|
|
|
** در خصوص ساير فدراسيونهاي ورزشي كه نام آنها در اين ليستها نيامده، بايد گفت كه اين فدراسيونهاي جهاني در حال تلاش براي اخذ عضويت IOC هستند.
از جمله فدراسيون جهاني كبدي، آمادگي جسماني و ايروبيك، اتومبيلراني، پرورشاندام، تعداد كثيري از رشتههاي رزمي و . . .
ايروبيك چيست و چه محاسني دارد؟
ايروبيك تندرستي و شادي را همه خانهها هديه ميكند
ايروبيك ورزشي است كه به صورت مجموعههاي حركتي قانونمند با برنامه ريزي و ضرب آهنگ خاصي انجام ميشود.
ايروبيك يكي از راههاي اصلي افزايش آمادگي جسماني است .
ايروبيك تماس پايين (لوايمپكت) براي افراد مبتندي توصيه ميشود .
ايروبيك تركيبي(هاي لوايمپكت) براي عمومي علاقمندان به ورزش توصيه ميشود .
ايروبيك تماس بالا(هاي ايمپكت) براي ورزشكاران پيشرفته توصيه ميشود.
ايروبيك بدون ضربه (نان ايمپكت) ويژه تقويت ماهيچهها ميباشد .
ايروبيك تماس پايين توسط همة افراد خانواده به صورت گروهي قابل اجرا است .
ايروبيك معمولاً در سيستم هوازي انجام ميشود.
ايروبيك باعث بالا بردن استقامت قلبي، عروقي، تنفسي ميگردد.
ايروبيك سرعت و چابكي افراد را بالا ميبرد.
ايروبيك باعث بالا بردن هماهنگي عصب و ماهيچه ميشود. ايروبيك با افسردگي مبارزه ميكند.
ايروبيك باعث تقويت حافظه ميشود.
ايروبيك شور جواني را حفظ ميكند.
ايروبيك بهترين روش براي تنظيم و كاهش ورزن است .
ايروبيك ارزان ترين ورزشهاست.
ايروبيك يكي از ورزشهاي پايه است .
ايروبيك بهترين تفريح دسته جمعي است .
ايروبيك خلاقيت افراد را بالا ميبرد.
ايروبيك ورزش فرهيختگان و متفكرين است .
ايروبيك يكي از راههاي دستيابي به آراستگي توام با سادگي است .
ايروبيك يك نياز بهداشتي روزانه است .
ايروبيك در كودكان باعث رشد و تكامل حركت ميشود .
ايروبيك زنگ ورزش خردسالان را شاد و جذاب ميكند.
ايروبيك در نوجوانان ايجاد تحرك مثبت ميكند.
ايروبيك كيفيت زندگي بزرگسالان را بهبود ميبخشد .
ايروبيك بهترين تفريح دوران كهنسالي است .
ايروبيك بهترين ورزش روزانه است .
ايروبيك حسن همكاري افراد را بالا ميبرد.
ايروبيك در انواع پايه – مبتدي – همگاني – پيشرفته برگزار ميگردد.
ايروبيك در سبكهاي عمومي – رزمي – تمركزي- تعادلي – كششي- قدرتي و آرامش روحي برگزار ميگردد.
ايروبيك مسابقات جهاني دارد. مسابقات ايروبيك در رشتههاي ماراتن، هنري تخصصي، ايروبيك عمومي و استپ برگزار ميشود.
ايروبيك راهي براي دستيابي به جامعه ايمن است .
ايروبيك كاران افراد مثبت انديش و اميدواري هستند.
ايروبيك كاران افراد سازندهاي هستند.
ايروبيك كاران افراد متعالي هستند.
ايروبيك كاران افراد خوش اخلاقي هستند.
ايروبيك كاران افراد بردبار و صبوري هستند.
ايروبيك كاران افراد كارآفريني هستند .
انواع ايروبيك
لوايمپكت (تماس پايين)
به تمرينهائي گفته ميشود كه همواره در اجراي آن يك پا روي زمين باقي ميماند مانند پيادهروي. اين نوع تمرينها براي افراد مبتندي توصيه ميشود. به دليل سادهبودن تركيبهاي حركتي به آساني توسط هر فردي در هر سني قابل اجرا است . حتي كساني كه دچار مشكلات ستون مهرهاي و دردهاي ناشي از عدم تحرك هستند و سالمندان با اجازه پزشك ميتوانند اين نوع تمرينها را انجام دهند.
هاي ايمپكت (تماس بالا)
به تمرينهايي گفته ميشود كه در يك لحظه هر دو پا از زمين كنده ميشود مانند پرش و جهش، اين تمرينها به دليل ضربه هاي شديد كمتر توصيه ميشود به عنوان ورزش روزانه براي ورزشكاران پيشرفته و كساني كه مايل به شركت در مسابقات ايروبيك و مسابقات ساير رشتههاي ورزشي هستند توصيه ميشود .
هاي لو ايمپكت (تركيب تماس پايين و بالا)
به تركيب اين دو روش گفته ميشود و براي عموم و كساني توصيه ميشود كه مدتهاست به طور عادي و مستمر ورزش ميكنند.
نان ايمپكت (بدون ضربه)
به تمرينهايي گفته ميشود كه به هنگام اجرا هر دو پا روي زمين قرار دارند. اين نوع تمرين براي همگان قابل اجراست و بيشتر براي تقويت ماهيچهها بكار برده ميشود.
نحوه برگزاري يك جلسه ورزش ايروبيك
بطور متداول يك جلسه ورزش روزانه ايروبيك حداقل 20 دقيقه و با روش استاندارد 45 دقيقه تا 1 ساعت قابل اجرا است. براي برنامهريزي تمرينهاي ايروبيك فرد ميتواند تعدادي حركات كه طبق استاندارد 8 حركت است از بين دهها حركت انتخاب نمايد و با اجراي پشت سر هم اين 8 حركت، زنجيرهاي طراحي نمايد . ويژگي ورزش ايروبيك به دليل تنوع آن است ، چون هر روز ميتوان 8 حركت جديد انتخاب نمودو زنجيره متنوعي ابداع كرد، بدين لحاظ جلسة ورزش خسته كننده و يكنواخت نخواهد شد.
تقسيمبندي يك جلسه ايروبيك از قرار زير است :
گرم كردن ( به همراه تمركز و تنفس اوليه)
كشش پويا (اختياري)
· بدنه با اجراي تركيبهاي مختلف
· سرد كردن
· كشش ايستا
انجام حركات كشش در آخر مرحلة سرد كردن اجباري است . اگر مدت زمان اجراي تمرينها حدود 20 دقيقه طول بكشد سه مرحله اصلي آن به قرار زير ميباشد:
حدود 4 دقيقه مرحله گرم كردن و كشش
حدود 10 الي 12 دقيقه بدنه كلاس
حدود 4 الي 6 دقيقه مرحله سرد كردن و كشش
بديهي است اگر مدت زمان جلسه تمرين طولاني تر باشد نسبت مراحل مختلف بايد رعايت شود.
مربيان ايروبيك روبروي شاگردان خود همانند آينه ورزش ميكنند. اين موضوع باعث ارتباط صميمانهتري بين مربي و شاگردان است. اين موقعيت باعث نظارت بهتر و ادارة اصولي كلاس ميشود . مربي فقط زماني كه طراحي حركت پيچيده و مشكل است و يا چرخش و تغيير جهت و رويكرد وجود دارد ميتواند همسوي شاگردانش قرار گيرد.
به لحاظ كار همانند آينه بايد توجه داشت كه پاي راست شاگردان پاي چپ مربي خواهد بود و اين موضوع بايد همواره توسط مربي رعايت شود. چون اكثريت مخاطبين راست دست و راست پا هستند مربيان ايروبيك معمولاً حركات را با پاي چپ خود آغاز ميكنند.
انواع حركات ايروبيك
حركات لوايمپكت
گروه گامزدن MARCHING
گام در جا
|
March/Walk
|
باباز جمعجمع
|
Step out step in
|
گام آسان
|
Eazsy walk
|
گام 7
|
V step
|
يك سه (جلو و پهلو و عقب)
|
Mambo
|
گام يك سه دو طرفه (8 ضرب)
|
Baby Mambo
|
گام ضربدري
|
Jazz Square
|
ضربدر و گام
|
Box Step
|
گامضربدري دو تايي (گامزوربا-زوربا گام)
|
Zorba
|
گام بوره (4 ضرب – 8ضرب)
|
Pas De Bourree
|
شاسه (راندن)
|
Chasse
|
پيوو (گام چرخشي)
|
Pivot
|
بالا بردنها
|
Step Lifts
|
زانو
|
Knee
|
پاشنه عقب بالا
|
Heel
|
لگد
|
Kick
|
بالا بردن جانبي
|
Flick Side
|
تكرارها
|
Repeaters
|
گروه گام پهلو و ضرب STEP Touch
|
گام پهلو
|
Step Touch
|
گام پهلو دوتايي
|
Double step tpuch
|
گرپ واين (4 ضرب – 8ضرب)
|
Grapevine
|
شاسه
|
Chasse
|
شاسه مامبو
|
Chasse mambo
|
مامبو شاسه
|
Mambo chasse
|
مامبو چاچا
|
Mambo cha cha
|
گام و بالا بردنها
|
Step lifts
|
زانو بالا
|
Step knee up
|
پاشنه عقب بالا
|
Step leg curl (heel up)
|
لگد
|
Step kick
|
بالا بردن جانبي
|
Step flick side
|
تكرارها
|
Repeaters
|
گروه ضربه و گام Tap Step
|
ضربه(يكي دو تا . . . )
|
TAP (Single /Double . . . )
|
پاشنه به جلو
|
Heel dig
|
پنجه به عقب
|
Degage
|
اسكوات
|
Squat
|
لانچ (فانت)
|
Lunge (fente)
|
حركات كششي
|
Streching
|
بالا بردن و گام
|
Lift Steps
|
زانو بلند
|
Knee up
|
پاشنه عقب بالا
|
Leg Curl
|
لگد
|
Kick
|
بالا بردن جانبي
|
Elevation Laterale
|
تكرارها
|
Repeaters
|
اسامي حركتهاي ايمپكت
|
حركتهاي ايمپكت بر سه گروه تقسيم ميشوند :
|
گروه دويدن Running
|
|
دو درجا
|
Run/Jog
|
دو به جلو، دو به عقب
|
Run(Front/back)
|
زانوبلند
|
Gallop
|
دو به پهلو
|
Pendulun
|
شاسه
|
Chasse
|
پرش
|
Leap
|
ليلي
|
Hop
|
پرش چپ و راست
|
Twist
|
گروه گام و ضربه
|
اسكوپ
|
Scoop
|
پوني
|
Pony
|
پرش به پهلو
|
Side Jack
|
پرش با زانو به جلو و به پهلو
|
Cross Over Jump
|
گام و بالا بردن پرشي
|
Step Hopping
|
زانو بالا
|
Knee up
|
پاشنه بالا
|
Leg
|
لگد
|
Kick
|
بالا بردي جانبي
|
Flick side
|
تكرارها
|
Repeaters
|
گروه ضربه و گام TAP Step
|
اسكيپينگ
|
Skipping
|
جهش
|
Jump
|
اسكوات پرشي
|
Squat jump
|
پرش پا باز
|
Jumping jack
|
پرش اسكي
|
Ski Jump
|
پرش به عقب و پهلو
|
Lunge (fente)back/Side
|
پرشها
|
Hopping
|
زانو
|
Knee up
|
پاشنه
|
Leg Curl
|
قيچي
|
Ciseaux
|
لگد
|
Kick
|
لگد پهلو
|
Flick Side
|
تكرارها
|
Epeaters
|
لگدلگد
|
Kick Ball change
|
|
|
|
انواع حركات ايروبيك:ساده يا ثابت – متناوب يا متغير – خنثي
ثابت : به حركتي گفته ميشود كه باعث تغيير پاي شروع حركت بعدي نميشود : مانند گام 7
متغير : به حركتي گفته ميشود كه باعث تغييرپاي شروع حركت بعدي ميشود : مانند گرپ واين.
خنثي : به حركتي گفته ميشود كه در آن انتخاب پاي شروع حركت بعدي آزاد است : مانند اسكوات
اسامي حركات استپ (سكو)
|
گروه حركات 4 ضرب ثابت (سرگروه: پايه)
|
پايه (بيسيك-بازيك)
|
Basic Step (pas basique)
|
گام 7
|
V step
|
گام 7 چرخشي
|
Reverse Turn
|
گام 1، 3
|
Mambo
|
پنجه به جلو
|
Tap up
|
پاشنه به جلو
|
Heel Dig
|
گروه حركات 4 ضرب متغير (سرگروه:زانو)
|
بالا بردن
|
Lift Step
|
زانو
|
Knee Up
|
پاشنه
|
Leg Curl
|
لگد جلو
|
Kick Front
|
بالا بردن جانبي
|
Side lift
|
ضربه به بالا
|
Tap up
|
عبور عرضي
|
Over the top
|
عبور طولي
|
Across the top (Travelingestep)
|
گام راندني
|
Chasse
|
گروه حركات 8 ضرب ثابت (سرگروه: دوپايه)
|
پنجه به عقب
|
Degage
|
گام T
|
T Step
|
گام Z
|
Z Step
|
مامبوي دو طرفه
|
إشذغ ءشئذخ
|
گروه حركات 8 ضرب متغير (سرگروه: 3 زانو)
|
3 گام بلند كردن
|
3 Step Lift
|
گام L
|
LStep
|
گروه حركات خنثي
|
|
اسكوات
|
Squat
|
پنجه به عقب با زانوي خميده
|
Lunge (Fente)
|
|
|
|
تبصره 1: در كلاسهاي پيشرفته استپ از حركات متنوع ديگري استفاده ميشود .
تبصره 2 ك رويكردهاي مختلفي براي كار بر روي استپ وجود دارد.
مانند : مقابل – ابتدا و انتها – پهلو – گوشه – رو – سوار
تبصره 3: تا حد امكان از زدن ضربه (TAP) خودداري ميشود . در تمرينها معمولاً بلند كردنها جايگزين ضربه ميشود.
تبصره 4: حركات استپ با رعايت قوانين ميتوانند به شكل پرشي انجام شود.
حركات بازوها و دستها
دستها ميتوانند به شكل طبيعي و غير ارادي بدون طراحي حركت كنند. در حالت ارادي حركت دستها به شكل دو دستي، يك دستي به شكل قرينه يا غير قرينه ميباشد .
حالت كف دستها به شكل انگشتان بسته-باز-مشت- باز و انگشتان به سمت بالا ميباشد.
مربيان ميتوانند بنا به انتخاب و سليقه خود با شناخت نيازهاي شاگردان حركات دستها را با حركات پاها تركيب نمايند.
معمولاً براي تقويت ماهيچههاي بالا تنه حركات قدرتي بازوها و شانهها انجام ميشود.
ضرب آهنگ
موسيقي جزولاينفك ورزش ايروبيك است وباعث ميشود به هنگام ورزش نشاط بيشتري عايد شود.
ورزش ايروبيك تابعي از ضربههاي موسيقي است اگر امكان استفاده از موسيقي نباشد بازبايد قوانين ضربه ها را تا حد امكان رعايت نمود.
موزيك از يك سري ضربه كه بر مبناي ريتم خاصي هستند . تشكيل شده است . ضربهها در موزيك همانند كلمه ها در گفتار هستند. مجموعة جملهها مساوي است با يك ملودي يا يك بلوك .
ضربه : كلمه موسيقيايي (موزيكال) تكراري در موزيك است و نشانگر سرعت آن ميباشد. ضربه را تمپو مينامند. حركات ايروبيك معمولاً بر مبناي 4 ضربهاي هستند.
جمله: شامل 8 ضربه است عمدتاً تركيبهاي ساده بر مبناي يك جمله پايهريزي شده است كه زمان اول و پنجم آن با يك مكث همراه است .
بلوك : يك پاراگراف موزيكال است كه شامل 4 جملة 8 ضربه اي است و مجموعة آن 32 ضربه ميشود . بلوك پاية تركيب طراحي حركتي است .
بريج: استثنايي در قانون موزيك تخصصي است. بريج زماني مشخص ميشود كه جمله يا بلوك كامل نباشد. بايد حركات را با آن منطبق نمود. در موسيقيهاي غير حرفه اي بريج فراوان است ، دين لحاظ توصيه ميشود كه در كلاسهاي ورزشي حتماً از موسيقي تخصصي استفاده شود.
سرعت موسيقي نقش بسيار مهمي در موفقيت برگزاري يك كلاس ايفا ميكند. ضربه ها بايد منطبق با نوع كلاس باشد.
تعداد برخي از ضربهها در يك دقيقه يا BPM بدين قرارند :
گرم كردن
|
138-120
|
BPM
|
لوايمپكت
|
150-130
|
BPM
|
كلاس عمومي صبحگاهي
|
130-70
|
BPM
|
(افراد مبتندي- سالمندان)
|
|
|
كلاس باسكو
|
128-120
|
BPM
|
هاي لوايمپكت
|
160-145
|
BPM
|
سرد كردن كمتر از
|
125
|
BPM
|
شمارش : مربيان با شمارش معكوس شروع هر بلوك را نشان ميدهند. معمولاً شمارش به شكل 4، 3، 2، 1 ميباشد . اين شمارش بر سه نوع است :
شمارش بر هر حركت
شمارش بر هر ضربه
شمارش براي زمان مابين ضربه ها
ريتم: برخي عوامل باعث تغييراتي در ريتم كار ميشوند مانند:
تشديد : برخي از حركات مانند بالا بردنها – پرشها- خم شدنها دست زدنها – مكثها .
· دو ضربه : وقتي كه دو حركت در يك زمان انجام ميشود به آن دوبل تمپو مي گويند.
شمارش آن 1و 2 و 3-4 است.
· سنكوپه (چاچاچا) يا ضد زمان : وقتي كه سه حركت در 2 زمان انجام ميشود به آن ريتم سنكوپه ميگويند .
شمارش آن 1 و 2-3-4 است .
به زمان 4 ضربهاي موسيقي همواره بايد در كلاسها توجه نمود. در زمان اجراي تمرينهاي تقويت ماهيچه نيز شمارش خاص رعايت ميشود . ريتم اين شمارش به صورت 4/4- 2/2-1/3-3/1 مي باشد معمولاً براي پيشگيري از آسيب ماهيچهاي از شمارش سريع 1/1 خودداري ميشود.
حركات كششي را ميتوان بدون توجه به ضربهها جهت تمرينهاي آرامش بخش انجام داد.
علامات و نشانههاي آموزشي
وقتي گروهي مايل به انجام حركات مشتركي هستند، مربي آنان بايد روش آموزشي اتخاذ نمايد كه به سادگي و به سرعت توسط همگان قابل درك ميباشد . كوئينگ به مجموعهاي از گفتار و علاماتي اطلاق ميشود كه براي درك بهتر شاگردان بكار برده ميشود يا با عبارتي كوئينگ عبارت است از هنر انتقال و آموزش يك دانش يك محتوا يا يك روش به سايرين . براي تدريس صحيح يك تكنيك يا حركت يا زنجيرهاي از حركات بايد تمامي پارامترهاي آن را به نحو كاملي شناخت تا ملائكه وجود گردد. لذا آگاهي به روشهاي تكنيكي علمي، بكارگيري واژههاي مناسب و ساده، تنوع حركات، توانايي صحبت ضمن تمرين، محترم شمردن برنامهريزي اوليه، ايجاد خلاقيت و همكاري صحيح با شاگردان و تمرينهاي مداوم جزء لاينفك كار يك مربي است. براي فراگيري ورزش ايروبيك چه به شكل آماتور براي انجام آن در منزل و چه به صورت حرفه اي مربي بايد از علامات و نشانههاي استاندارد بين المللي آن آگاه باشد. كوئينگ بر دو نوع است : گفتاري و نمايشي كلامهاي كليدي كوئينگ عبارتند از :
چي: چه نوع حركتي انجام ميشود مثال واستپ
كجا: به چه سمتي حركت بايد كرد مثال: راست و چپ جلو عقب
چطور : چگونه بايد تمرين كرد مثال: آرامتر ، سريعتر ، با شدت بيشتر
كي: در چه زماني بايد حركت كرد مثال: شمارش معكوس چهار سه دو يك
كوئينگ گفتاري معمولاً براي مشخص نمودن پاي شروع يا جهت حركت يا سرعت حركات، زمان آغاز، حركات صحيح يا غلط و برنامهريزي خلاقيت حركت ميباشد .
در گفتار بايد دقت نمود كه از كلام مؤدبانه، دوستانه، مشخص و ساده استفاده نمود براي فهم بهتر حركات ترجيح دارد از مثالهاي مناسب و ساده استفاده نمود مثال : براي توضيح حركات اسكوات تشبيه آن به نشستن بر روي صندلي نشانه هاي نمايشي : گفتار همواره توسط همگان قابل استفاده نيست به همين دليل با نمايش برخي از نشانهها ميتوان سهولت در انجام حركت ايجاد نمود. در جلسات تمرين ايروبيك لبخند و نگاه مثبت دوستانه را نبايد فراموش كرد، از اخم كردن، بيتوجه بودن و شكلك در آوردن بايد پرهيز نمود.
ممنوعيتهاي حركتي
لو ايمپكت ايروبيك ورزش همگاني است، در تمرينهاي آن فشار وارده بر مفاصل و ماهيچهها و استخوان ها همانند پياده روي است . طراحي اصولي و منطقي ايجاد ميكند كه هيچگونه آسيبي بر بدن وارد نشود. مربيان در اجراي ورزش ايروبيك عمومي بايد به موارد زير توجه كنند.
- از كليه چرخشها و خم شدنهاي پرشتاب پرهيز شود.
- همواره زواياي مناسب براي زانو حفظ شود.
- از پرشهاي شديد پرهيز شود.
- از چرخاندن گردن خودداري شود.
- در اجراي تمرين نبايد زياده روي نمود
- در تمرين با استپ به هنگام چرخشهاي 180 درجه بايد جهش كوتاهي جهت جلوگيري از آسيب زانو انجام داد. اين جهش معمولاً از قسمت داخلي زانوي تكيهگاه انجام شود.
- پايين آمدن از مقابل از استپ ممنوع است .
- بالا رفتن از پشت روي استپ ممنوع است .
- پرش به هنگام پائين آمدن از استپ ممنوع است.
كورگرافي يا طراحي حركتي
كورگرافي به طراحي اصولي و تلفيق صحيح، هماهنگ حركات با يكديگر اطلاق ميشود . ازتركيب دو يا بيشتر حركات و تركيب حركات دست و پا و ايجاد تنوع با پرش و تغيير جهت و رويكرد ميتوان زنجيرههايي به وجود آورد. اصل كلاسهاي ايروبيك بر مبناي همين زنجيره ها پايه ريزي شده است و تفاوت اين روش با ساير ورزشهاي مشابه به دليل بكارگيري فرمولهاي خاص طراحي حركتي است. زنجيره ايروبيك از جدولهاي 8 خانهاي تشكيل شده است در هر خانه جدول حركتي 4 ضربي گنجانده ميشود.
هر مجموعه حركتي از 32 ضربه تشكيل ميشود .
همواره بايد به ضرايب 4-8-16-32 توجه نمود.
زنجيره ثابت: به زنجيرهاي گفته ميشود كه در آن از حركات ثابت استفاده شده باشد و يا در آن تعداد حركات متناوب زوج باشد .
زنجيره متغير : به زنجيرهاي گفته ميشود كه در آن تعداد حركات متغير فرد باشد.
زنجيرههاي متغير اصولي و هماهنگ هستند به همين دليل معمولاً در طراحيها سعي ميشود كه از زنجيرههاي متغير استفاده شود.
در كلاسهاي مبتدي معمولاً از زنجيرههاي ثابت استفاده ميشود اگر در كلاسي چندين زنجيره وجود داشته باشد معمولاً مجموعه آنها متغير است .
انواع روشهاي آموزشي
حركتهاي ورزش ايروبيك به گونههاي مختلفي با هم تركيب ميشوند. براي انجام صحيح حركات بايد قبلاً فرمول در جدول هاي مخصوص ترسيم شود و سپس تغييرات و تنوع حركتي ايجاد شود. هرگز بدون برنامه ريزي و طراحي اصولي نمي توان يك جلسه تمرين صحيح را انجام داد. به دليل وجود مباني علمي مربياني كه بدون برنامه ريزي قبلي و طراحي مناسب تمرينها را اجرا مينمايند . نمي توانند در صحنة بينالمللي موفق باشند .
روشهاي آموزشي به قرار زير است :
مبتدي : خطي – هرمي
همگاني : به اضافه – جايگزيني – مرحلهاي ( چهارخانهاي قرينه)
پيشرفته : به اضافه – جايگزيني – مرحلهاي ( به صورت كامل) – ربطي- الحاقي- انبساطي- جابجايي
تبصره 1: برخي از مربيان از روشهاي ديگر نظير ميانبري – تركيبي – يك دقيقه حداكثر – پيشرفتي – حذفي . . . نيز استفاده ميكنند.
روشهاي كمكي : انتظاري – انتقالي
روشهاي مبتدي
روش خطي :
سادهترين روش طراحي است . در اين روش حركات تك تك انجام ميشوند ، معمولاً حركات يك خانواده را انجام ميدهيم سپس با حركات خانوادة ديگر تمرين ادامه مييابد تا شاگردان، روش اجراي صحيح حركات را فراگيرند. وقتي آموزش يك حركت تمام شد آن را كنار گزارده و حركت بعدي آموزش داده ميشود. براي فراگيري اصول تمرين، اين روش بسيار مناسب است و ميتوان آن را به عنوان پايه آموزش تلقي نمود. در همين روش ساده مبتدي نيز بلوك 32 ضربهاي رعايت ميشود . از اين روش در مرحله گرم كردن بيشتر استفاده ميشود و براي كلاسهاي افراد مبتدي توصيه ميشود.
روشهرمي يا پيراميدال :
به صورت كاهش تدريجي ضربههاي موسيقيائي ميباشد يا به عبارتي تمرين حركات بر مبناي تكرار زياد در آغاز شروع ميشود و به تدريج كاهش مييابد .
روشهاي همگاني
روش به اضافه :
در اين روش حركت اول آموزشي داده ميشود و به تدريج حركات ديگر به آن اضافه ميشود .
فرمول تركيبي بدين قرار است :
آموزش A
آموزش B
آموزش A+B
آموزش C
آموزش A+B+C+C
آموزش D
آموزش
A+B+C+D
روش جايگزيني : براي اجراي روش جايگزيني استاندارد بايد تمرين را از كوچكترين واحد آغاز نمود و همواره ضرايب 4-8-16-32 رعايت ميشود .
روش مرحلهاي : در اين روش اول سرگروههاي 4 حركت D-C-B-A را پشت سر هم انجام ميدهيم و سپس از آسانترين 4 واحد حركات را به ترتيب جايگزين ميكنيم اين روش معمولاً براي آموزش حركات استپ به كار ميرود.
تبصره 1 : اگر كلاس ايروبيك 6 زنجيره متغير 16 ضرب(3 زنجيره 32 ضرب) داشته باشد و با يكي از روشهاي پايه آموزش داده شود مي توان با جابجايي نيمه اول با نيمه دوم و نيمه سوم و انتخاب زنجيرههاي بعدي حركات را با روش انبساطي آموزش داد.
تبصره 2 : در صورتي كه كلاس به صورت پيشرفته تري باشد.
بجاي زنجيرههاي 16 ضرب ميتوان زنجيرههاي 32 ضرب را در روشهاي پايه آموزش داد.
روشهاي پيشرفته
روش ربطي :
بر مبناي آموزش دو حركت اول و دوم و سپس دو حركت سوم چهارم و سپس تجمع دو گروه با يكديگر پايهريزي شده است .
فرمول تركيبي بدين قرار است :
آموزش A
آموزش B
آموزش A+B
آموزش C
آموزش D
آموزش C+D
آموزش (C+D) + (A+B)
روش الحاقي :
در اين روش يك زنجيره يا يك حركت به داخل زنجيره ديگري الحاق ميشود فرمول اجرا بدين قرار است :
آموزش A
آمزوش B
الحاق B به داخل A
اموزش
روش انبساطي :
هر زمان خانههاي زنجيره بيش از 8 عدد باشد روش به حالت انبساطي آموزش داده ميشود.
ساير روشها
روش ميانبري : با كسر ضرايب از يك حركت و اضافه كردن آن به حركات ديگر اجرا مي شود.
روش تركيبي : 1- تركيب حركت دستها با پاها ميباشد.
2- تركيب ضرايب ميباشد .
روش يك دقيقه حداكثر : اگر شاگردان نتوانند حركتي را انجام دهند مربي ميتواند به طور جداگانه آنرا به مدت يك دقيقه با روش خطي آموزش دهد.
روش جابجايي: با جابجايي حركات زنجيره با سهولت بيشتر انجام ميشود .
روشهاي كمكي
در اكثر روشهاي آموزشي از روشهاي كمكي انتظاري و انتقالي استفاده ميشود.
روش انتظاري :
به صورت مجموعه ثابت با مجموعههاي متغير بكار برده ميشود.
روش انتقالي :
به صورت مجموعه متغير با مجموعههاي ثابت بكار برده ميشود.
انواع كلاسهاي گروهي :
- كلاسهاي پايه : روزانه – نرمش ملايم – بدنسازي با ابزار آلات استپ پايه – ويژه مشكلات ستون مهرهاي
- كلاسهاي همگاني – كلاس عمومي (TBC) – لوايمپكت ايروبيك
- كلاسهاي ويژه كاهش وزن : فعال و لاغري – بادي استپ – ضد سلوليت
- كلاسهاي آرامش روحي : نرمش ملايم – تمركز و تعادل – كششي.
- كلاسهاي قدرتي و بهسازي ماهيچهها: تمركز و تنفس- تكيه گاهي – بار به زمين – تقويت ماهيچه
- كلاسهاي پيشرفته: هاي لو ايمپكت – هاي ايمپكت – بادي اتك – بادي استپ
- سبكهاي مختلف : باستاني – سنتي – رزمي (بادي كمبت)
- كلاسهاي تخصصي : بيماران – گروههاي خاص – افراد استثنايي – نابينايان – ناشنوايان
- كلاسهاي متنوع ابتكاري : نرمش و چرخش – نرمش و نمايش – نرمش و ماساژ
برنامه پيشنهادي براي كلاسهاي گروهي باشگاهي
مبتندي همگاني جهانديدگان
روزانه
|
|
كششي
|
Streching
|
تمركز و تعادل (ارامش روحي)
|
Body balance
|
تمركز تنفس
|
Pilates
|
ضد سلوليت (چربيهاي موضعي)
|
Abodos Cuisses Fessiers
|
نرمش ملايم
|
Gym Douce
|
تقويت ماهيچهاي
|
Body Sculpt
|
نرمش پايه (بدنسازي)
|
Culture physique
|
استپ پايه
|
Step basic
|
حركات اصلاحي
|
Gym corrective
|
باربه زمين
|
Barre Au sol
|
همگاني
|
|
نرمش باستاني
|
|
نرمش سنتي
|
|
نرمش كلاسيك
|
|
نرمش مدرن
|
|
نرمش و چرخش
|
Body Turn (RPM)
|
نرمش و نمايش
|
|
پمپ
|
Body Pump
|
نرمش عمومي
|
(TBC) Total Body conditioning
|
نرمش فعال لاغري
|
Gym Tonic
|
لوايمپكت ايروبيك
|
Lia
|
نرمش و لرزش و ماساژ
|
Body shake+massage
|
بادي استپ (لاغري)
|
Body Step
|
پيشرفته
|
|
بادي كامبت (نرمش رزمي)
|
Body Combat
|
هاي لوايمپكت ايروبيك
|
Hila
|
استپ پيشرفته
|
Step Advance
|
بادي اتك (پرش و جهش)
|
Body Attack (HIA)
|
مسابقات
انواع مسابقات
مسابقات فدراسيون جهاني
- ماراتن
- ايروبيك همگاني: انفرادي و تيمي
- ايروبيك تخصصي و مهارتي : انفرادي. زوج ، تيمي
- استپ : انفرادي، تيمي
- هيپ هاپ : حركت خياباني
- مربي برتر
مسابقات تخصصي
- ورزشكار برتر (بازوبند اخلاق)
- نمايشهاي ورزشي
- فرهنگي هنري
ماراتن
كليه علاقمندان ميتوانند در اين مسابقات شركت كنند.
ورزشكاران حركات متنوع را بهمراه يك مربي اجرا مينمايند و به ترتيب در زمانهاي تعيين شده در صورت عدم اجراي اصولي و هماهنگ حركات از مسابقه حذف ميشوند.
ايروبيك همگاني
اين مسابقات به صورت انفرادي به حالت ماراتن اجرا ميشود اين مسابقات بصورت تيمي 6 تا 8 نفره اجرا مي شود.
ورزشكاران حركات نمايشي با بكارگيري كليه فاكتورهاي آمادگي جسماني و زنجيرههاي ايروبيك را اجرا مينمايد. اجراي حركات 4 گروه پمپ – قدرت تعادلي – انعطافپذيري و پرشي اختياري است .
ايروبيك تخصصي و مهارتي
اين مسابقات در رشتههاي انفرادي و زوج و تيمي اجرا ميشود : ورزشكاران حركات نمايشي ايروبيك به همراه حركات اجباري شامل : پمپ – قدرتي – انعطاف پذيري – پرشي را اجرا مينمايند. اجراي حركات 4 گروه پمپ – قدرت تعادلي – انعطافپذ يري و پرشي اختياري است .
ايروبيك تخصصي و مهارتي
اين مسابقات در رشتههاي انفرادي و زوج و تيمي اجرا ميشود :
ورزشكاران حركات نمايشي ايروبيك به همراه حركات اجباري شامل : پمپ- قدرتي – انعطافپذيري- پرشي را اجرا مينمايند.
استپ
اين مسابقات به صورت انفرادي به حالت ماراتن اجرا ميشود اين مسابقات بصورت تيمي 6 تا 8 نفره اجرا ميشود.
ورزشكاران حركت متنوع استپ و زنجيره هاي مربوط به استپ را اجرا مينمايند . اجراي حركات 4 گروه – پمپ – قدرت تعالي – انعطاف پذيري و پرشها اختياري است.
هيپ هاپ
اين مسابقات بصورت تيمي 6 تا 10 نفره اجرا ميشود. ورزشكاران حركات متنوع هيپهاپ را بصورت نمايش و ابداع شخصي اجرا مينمايند .
مربي برتر
اين مسابقات بشكل انفرادي يا تيمي انجام ميشود . تعداد افراد تيم توسط فدراسيون تعيين ميشود. مربيان شركت كننده تعدادي زنجيره بصورت نمايش اجرا مينمايند. براي كسب امتياز بيشتر روش تدريس انتخابي نيز ارائه ميشود.
ورزشكار برتر (بازوبند اخلاق)
قهرمانان از نظر اخلاق ورزشي، كردار اجتماعي و تندرستي برگزيده خواهند شد .
مسئولين برگزار كننده مي توانند از كارشناسان و متخصصين براي تعيين معيارهاي انتخاب دعوت به عمل آورند .
نمايشي ورزشي
افراد ويتمهاي شركتكننده با انتخاب موضوعات خاص مذهبي اجتماعي- فرهنگي – سنتي – تاريخي- جغرافيايي- حماسي- آئيني و تفريحي و با به كارگيري حركات ايروبيك يك نمايش ورزشي اجرا مينمايند.
فرهنگي – هنري
شركتكنندگان با ارائه بهترين شعر، داستان، كارهاي هنري (نقاشي – صنايع دستي- كاريكاتور- سفال) تزئينات و پوشاك و پوشاك ورزشي مناسب جهت شركت ورزشكاران در مسابقات بينالمللي در رابطه با ايروبيك برگزيده خواهند شد .
تناسب اندام و كاهش وزن
منطقيترين و مناسبترين و ارزانترين روش براي دستيابي به تناسب اندام مطلوب، كاهش وزن و تنظيم وزن انجام مستمر تمرينهاي ايروبيك ميباشد . در صورت داشتن وزن مناسب اجراي تمرينهاي ايروبيك همانند يك نياز بهداشتي مانند شستشوي صورت و تميز كردن دندانها تلقي ميشود و هيچ بهانه اي براي عدم انجام آن وجود ندارد . اين عادت صحيح بهداشتي باعث حفظ شادابي و جواني است ، با افسردگي و تنش مبارزه مي كند و باعث مثبت انديشي ميشود، قلب را تقويت نموده و در نتيجه باعث طولاني شدن عمر و سالم زيستن ميشود . وزن تنظيم ميشود و شخص از قيد بند رژيمهاي غير اصولي رها ميشود، زيرا متابوليسم بازال بالا رفته و به هنگام مصرف غذاهاي لذيذ و خوشمزة ديگر عذاب وجدان و ترس براي چاقي وجود ندارد .
اگر اضافه وزني در حد چند كليو وجود دارد با پيروي از روش تغذيه مناسب و انجام تمرينات طي مدت 2 الي 3 ماه نتايج مطلوب كاهش وزن به دشت خواهد آمد.
تلفيق حركات ايروبيك و انجام حركات ماساژ كمك موثري به برنامه ريزي اصولي براي كاهش وزن خواهد نمود.
ماساژ
ورزش و ماساژ
هنگام ورزش ايروبيك ميتوان با بكارگيري بعضي از حركات و انجام ماساژ شخصي در سلامت و حفظ جواني پوست دست و صورت از بين بردن چربيهاي زايد كوشا بود.
مباني ورزش صورت
با ايجاد انقباض و كشش بر روي ماهيچهها ميتوان ورزش مناسبي براي صورت و دستها ايجاد نمود. اين حركات نبايد خيلي شديد باشند زيرا ممكن است در اين حالت چين و چروك و افتادگي ايجاد شود.
مباني ماساژ
حركاتي كه با دست بر روي پوست انجام ميگيرد ماساژ نام دارد.
ماساژ بر روي گردش خون و لنف تاثير مثبت دارد و باعث تسريع جريان آنها ميشود و در نتيجه فرايند رساندن اكسيژن و مواد غذايي به سلولها و دفع سمومات بهتر انجام ميشود . ماساژ ضدافسردگي و تنش بوده و باعث آرامش ميشود .
حركات اصلي ماساژ عبارتند از :
حركات نرم – فشارها – نيشگونها – چرخاندنها – زدنها – لرزاندنها- جابجايي – غلتاندندها – رفت و برگشت .
بكارگيري حركات ماساژ شخصي همزمان با ورزش ايروبيك بسيار مطلوب است و باعث تكميل اثرات ضدپيري، ضد افسردگي و تنش زدايي حركات ورزشي است .
ساختمان پوست
پوست از دو طبقه اصلي به نام اپيدرم يا بشره و درم يا جلد و يك طبقه سلولهاي چرب به نام هيپودرم تشكيل شده است . سلولهاي طبقه زاينده اپيدرم دائماً در حال تكثير هستند و به سطوح پوست رانده مي شوند.
در درم فيبرهايي (الياف) پروتئيني به اسامي الاستين و كولاژن وجود دارند كه خاصيت ارتجاعي به پوست ميدهند. متخصصين ميگويند پيري ظاهري ما در اثر پيري بافت پيوندي يا درم است زيرا قابليت ارتجاعي فيبرهاي الاستين و كولاژن به مرور زمان كم ميشود . در ايجاد چين چروك و افتادگيها نه تنها از بين رفتن حالت ارتجاعي فيبرها موثر است بلكه كم شدن آب در سلولها نيز باعث خشكي و پيري ظاهري پوست ميگردد. راديكالهاي آزاد نيز در پيري پوست دخالت مستقيم دارند.
در طبقه هيپودرم سلولهاي چربي وجود دارد، در اثر بيتحركي و تغذيه نامناسب و در بعضي از مراحل زندگي مانند دورة بلوغ و در خانمها در زمان بارداري، مصرف قرصهاي ضدبارداري و دوران يائسگي، مشكل سلوليت يا چربيهاي موضعي بروز ميكند.
بهداشت پوست
هر شخص ايروبيك كار كه مايل به دستيابي به تندرستي و آراستگي است بايد اصول بهداشت پوست را رعايت نمايد. در بهداشت پوست سه اصل وجود دارد.
- نظافت پوست
- حفاظت و رطوبت پوست
- تقويت پوست
پوستها به انواع خشك و نرمال و چرب و مختلط تقسيم ميشود.
براي نظافت پوست از مواد پاك كننده مناسب استفاده ميشود.
براي حفاظت و رطوبت رساندن به پوست از مواد مرطوب كننده و حفاظت ضد آفتاب استفاده ميشود.
مواد بهداشتي هيچ گونه معجزهاي نميكنند و با مصرف قويترين مواد تقويتي نيز نميتوان از ايجاد چين و چروك جلوگيري نمود، ولي رعايت اصول بهداشت پوست مانند ساير فعاليتهاي بهداشتي مانند حمام كردن و تميز كردن دندانها بايد جزئي از عادات روزانه ما براي دستيابي به تندرستي و آراستگي باشد .
اموزش اسکیت به صورت اکادمیک از پایه تا قهرمانی توسط مدرس و مربی رسمی فدراسیون اسکیت
www.iranskating.com
اموزش+ اسکیت+ به+ صورت+ اکادمیک+ از+ پایه+ تا+ قهرمانی+ توسط مدرس+ و+ مربی+ رسمی+ فدراسیون+ اسکیت+و مربی بین المللی اسکیت
اموزش-اسکیت-به-صورت-اکادمیک-از-پایه-تا-قهرمانی-توسط-مدرس- مربی رسمی-فدراسیون اسکیت اسکیت هاکی-اسکیت سرعت-اسکیت اگرسیو-اسکیت نمایشی-اسکی واسنوبرد-پاتیناز-امادگی جسمانی و ایروبیک دوچرخه سواری-کوهنوردی-پرواز-اتومبیلرانی وموتورسواری
اموزش اسکیت درفدراسیون اسکیت-هییت اسکیت-باشگاه اسکیت-اکادمی اسکیت-مدرسه اسکیت-کانون اسکیت-سالن اسکیت-زمین اسکیت
اموزش اسکیت درفدراسیون اسکیت هییت اسکیت باشگاه اسکیت اکادمی اسکیت مدرسه اسکیت کانون اسکیت سالن اسکیت زمین اسکیت
اموزش اسکیت در امارات
اموزش اسکیت در دبی
09121507825 09361091423
اموزش اسکیت به صورت اکادمیک از پایه تا قهرمانی توسط مدرس و مربی رسمی فدراسیون اسکیت
فروش چوب اسکی-بوت-اسکی-کاپشن-کلاه-دستکش-عینک اسکی- سایر-لوازم اسکی-الپاین و اسنوبرد و فروش اسکیت اموزشی –اسکیت نمایشی-اسکیت سرعت
موضوع سایت:( اسکیت فدراسیون اسکیت اسکیت هاکی اسکیت سرعت اسکیت اگرسیواسکیت نمایشی اسکی واسنوبردپاتینازامادگی جسمانی و ایروبیک دوچرخه سواری کوهنوردی پروازاتومبیلرانی وموتورسواری ) مدیریت:مرادی
دستگاه های بدنسازی
اسکی واسنوبرد-اسکیت-پاتیناز-امادگی جسمانی و ایروبیک- کوه نوردی-پرواز-اتومبیلرانی وموتورسواری
اسکی واسنوبرد اسکیت
واردات و نمایندگی فروش لباس
اسکی واسنوبرد-اسکیت-پاتیناز-امادگی جسمانی و ایروبیک- کوه نوردی-پرواز-اتومبیلرانی وموتورسواری
اسکی واسنوبرد اسکیت
واردات و نمایندگی فروش
اسکی واسنوبرد-اسکیت-پاتیناز-امادگی جسمانی و ایروبیک- کوه نوردی-پرواز-اتومبیلرانی وموتورسواری
اسکی واسنوبرد اسکیت
واردات و نمایندگی فروش چوب
اسکی واسنوبرد-اسکیت-پاتیناز-امادگی جسمانی و ایروبیک- کوه نوردی-پرواز-اتومبیلرانی وموتورسواری
اسکی واسنوبرد اسکیت
واردات و نمایندگی فروش عینک
اسکی واسنوبرد-اسکیت-پاتیناز-امادگی جسمانی و ایروبیک- کوه نوردی-پرواز-اتومبیلرانی وموتورسواری
اسکی واسنوبرد اسکیت
واردات و نمایندگی فروش دستکش
اسکی واسنوبرد-اسکیت-پاتیناز-امادگی جسمانی و ایروبیک- کوه نوردی-پرواز-اتومبیلرانی وموتورسواری
اسکی واسنوبرد اسکیت
واردات و نمایندگی فروش کاپشن
اسکی واسنوبرد-اسکیت-پاتیناز-امادگی جسمانی و ایروبیک- کوه نوردی-پرواز-اتومبیلرانی وموتورسواری
اسکی واسنوبرد اسکیت
واردات و نمایندگی فروش کاپشن
اسکی واسنوبرد-اسکیت-پاتیناز-امادگی جسمانی و ایروبیک- کوه نوردی-پرواز-اتومبیلرانی وموتورسواری
اسکی واسنوبرد اسکیت
واردات و نمایندگی فروش بوت
اسکی واسنوبرد-اسکیت-پاتیناز-امادگی جسمانی و ایروبیک- کوه نوردی-پرواز-اتومبیلرانی وموتورسواری
اسکی واسنوبرد اسکیت
واردات و نمایندگی فروش چوب
اسکی واسنوبرد-اسکیت-پاتیناز-امادگی جسمانی و ایروبیک- کوه نوردی-پرواز-اتومبیلرانی وموتورسواری
اسکی واسنوبرد اسکیت
فروش ویژه
چوب اسکی کلاه و کاپشن و شلوار وبوت اسکی اسکی واسنوبرد-اسکیت-پاتیناز-امادگی جسمانی و ایروبیک-
کوه نوردی-پرواز-اتومبیلرانی وموتورسواری
اسکی واسنوبرد اسکیت
وضعيت لحظه اي آب و هواي تهران
اگر برای اولین بار می خواهید اسکی کنید
اموزش اسکی و اسنوبرد
چگونه اسنوبورد کنیم
واردات و نمایندگی فروش اورجینال
چوب اسکی بوت اسکی کلاه اسکی
کاپشن اسکی ودستکش و عینک اسکی و سایر لوازم اسکی الپاین و اسنوبرد
تحویل رایگان در تهران
ارسال به کلیه شهرستانها
از محصولات ما دیدن نمایید
www.skatingiran.ir
دستگاه های بدنسازی اسکیت اسکی دوجرخه09121507825
واردات و نمایندگی فروش لباس اسکی09121507825
بیوگرافی مهدی مرادی
مدرس رسمی فدراسیون اسکیت
مربی بین المللی اسکیت هاکی(FIRS )
داور بین المللی اسکیت هاکی (FIRS )
مربی تخصصی درجه دو اسکیت سرعت
ماساژور تخصصی ورزشی
مربی آمادگی جسمانی عمومی و اختصاصی
مربی اسکیت نمایشی
مربي ورزش صبح گاهي
مربي ايروبيك
داور آمادگی جسمانی
داور اسکیت سرعت و اسکیت هاکی
دارای مدارک و امتیازات معتبر از :
- آکادمی ملی المپیک
- فدراسیون پزشکی ورزشی
- دانشگاه علوم پزشکی ارتش
- هیئت پزشکی ورزشی تهران
- پایگاه ورزشی قهرمانی تهران
- اداره برنامه ریزی ، تحقیقات و آموزش تهران
- انجمن پزشکان درایران
- هیئت ورزش های همگانی تهران
- هیئت پرورش اندام تهران
- مرکز سنجش فدراسیون آمادگی جسمانی و ایروبیک
- کمیته آموزش فدراسیون اسکیت
- تربیت بدنی علوم ورزشی دانشگاه تهران
موسس باشگاه اسکیت آزادهخامنش وشرکت دوتیم بانوان در لیگ برترکشوری در سال های 87 -86 - 85.
موسس دو تیم باشگاه آفتاب ، نونهالان دختر در لیگ کشوری 88 و کسب مقام های اول تا چهارم کشوری توسط این تیم .
یکسال عضو کمیته برگزاری لیگ های فدراسیون اسکیت .
مسئول ثبت نام و راه اندازی لیگ نونهالان کشور در سال 88.
سابقه مربیگری در زمین های اسکیت پارک ملت ، پارک گفتگو ، پارک پردیسان ، ورزشگاه کشوری ، دانشگاه تهران .
اخذ گواهینامه و شرکت دردوره های مدرسی و مربیگری آقای پائولو از کشور ایتالیا ، آقای ویتانن از کشور فنلاند ، آقای کریستوف از کشور فرانسه ، آقای گوردن از کشور استرالیا .
نویسنده کتاب های آمادگی جسمانی برای کودکان و نوجوانان و کتاب کار با وزنه.
ارائه برنامه های تمرینی برای آمادگی جسمانی فیتنس و لاغری و نیزPersonal Training
مدرس و مربی و داور فعال فدراسیون اسکیت .
مجری و راه انداز زمین اسکیت شهرستان جناح استان هرمزگان.
برای اطلاعات بیشتر به وب سایت های زیر مراجعه فرمائید .
www.skatingiran.com
www.iranskating.com
www.skatingiran.ir
www.varzesh1.com
Info@ iranskating.com
Info@ skatingiran.com
Info@ skatingiran.ir
Info@ varzesh1.com
1507825 – 0912 (مرادی)

09361091423

اموزش اسکیت در امارات
اموزش اسکیت در دبی
اموزش اسکیت به صورت اکادمیک از پایه تا قهرمانی توسط مدرس و مربی رسمی فدراسیون اسکیت
اموزش+ اسکیت+ به+ صورت+ اکادمیک+ از+ پایه+ تا+ قهرمانی+ توسط مدرس+ و+ مربی+ رسمی+ فدراسیون+ اسکیت+و مربی بین المللی اسکیت
اموزش-اسکیت-به-صورت-اکادمیک-از-پایه-تا-قهرمانی-توسط-مدرس- مربی رسمی-فدراسیون اسکیت اسکیت هاکی-اسکیت سرعت-اسکیت اگرسیو-اسکیت نمایشی-اسکی واسنوبرد-پاتیناز-امادگی جسمانی و ایروبیک دوچرخه سواری-کوهنوردی-پرواز-اتومبیلرانی وموتورسواری
اموزش اسکیت درفدراسیون اسکیت-هییت اسکیت-باشگاه اسکیت-اکادمی اسکیت-مدرسه اسکیت-کانون اسکیت-سالن اسکیت-زمین اسکیت
اموزش اسکیت درفدراسیون اسکیت هییت اسکیت باشگاه اسکیت اکادمی اسکیت مدرسه اسکیت کانون اسکیت سالن اسکیت زمین اسکیت